IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By AnqeL

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 25 Ocak 2012, 00:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gaziantep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Malzemeler
  • 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet)
  • 200 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (Kesinlikle antep salçası olmalı)
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
Dolmanın sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı limontuzu yada sumak ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 lt Kaynar su
Kurulukların Hazırlanması
  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
  • Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonta patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
Harcının Yapılışı
  • Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
  • Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
  • Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
Sos Yapılışı
  • Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun
  • Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
Dolmanın Pişirilişi
  • Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
  • 5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Servis Önerileri

Özellikle yanındatarhana çorbası harika bir lezzet oluşturacaktır.
Püf Noktaları
  • Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
  • Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
  • Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
  • İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir


Konu AnqeL tarafından (28 Ocak 2012 Saat 21:20 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
dolması, gaziantep, kuru, patlıcan, tarifi, usulü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi (Resimli) Violent Yöresel Yemekler 4 02 Mart 2014 20:41
Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması Amelia Dolma ve Sarmalar 0 07 Şubat 2014 01:05
Nar Ekşili Kuru Patlıcan Dolması oneofgirl Dolma ve Sarmalar 0 21 Temmuz 2013 20:40
Ekşili Etli Kuru Patlıcan Dolması BuYuCu Salatalar Mezeler 0 02 Temmuz 2012 05:14
Kavurmalı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi YapraK Dolma ve Sarmalar 0 25 Aralık 2009 21:09