IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır. Stil
Alt 13 Ağustos 2012, 21:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Resmi ve Gayri Resmi Sofra Nasıl Kurulur ? - Misafir Ağırlama ve Sofra Kurma Adabı.




Resmi ve Gayri Resmi Sofra Nasıl Kurulur ?
Misafir Ağırlama ve Sofra Kurma Adabı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Resmi masa nasıl kurulur ?

Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.

Gayri resmi sofra kurma şekli

Resmi sofra kurma şekline göre daha sadedir. Tabağın yanında bulunan çatal ve bıçak ana yemek içindir. Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatal ve bıçak koyulur. Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.

Masanızı menü ve yer kartlarıyla süsleyebilirsiniz.

Misafirlerinizi davet hakkında ne kadar bilgi verirseniz kendilerini o kadar rahat hissederler.

Menü kartları
Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için masada herkesin görebileceği bir yere koymanız yeterli.

Yer kartları
Ortak sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.

Menü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İyi bir evsahibi ve misafir olmak için

İyi ev sahibi nasıl olunur?
Masaya oturulduğu zaman hiç kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları evsahibi takip etmelidir.

Mumlarla karanlık ortam yaratmaktan ya da masaya koyacağınız büyük süs çiçekleriyle misafirlerin görüşlerini engellemekten kaçının. Ayrıca masaya kokulu mumlar koymaktan da kaçının; çünkü mumlar iştah kaçırıcı etki yaratabilir.

Servis edilen yemekleri her tabağın farklı yerlerine koymaya özen gösterin. Eğer tüm yemekler bir tabağa sığmıyorsa herkese ek küçük bir tabak koymayı ihmal etmeyin.

Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki yemeğe ait hiçbirşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik ve tuzlukla birlikte çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İyi bir misafir nasıl olur?


Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu evsahibine önceden bildirmelisiniz. Böylece tabağınızda yenmemiş yemek bırakmazsınız.

Oturur oturmaz peçetenizi kucağınıza serin. Masadan kalkmanız gerekirse peçeteyi yemek tabağının sol tarafına bırakın. Asla sandalye üzerine koymayın.

Eğer yemek servisini kendiniz yapacaksanız asla tabağınızı çok doldurmayın. Yemek ile ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şarap bardağını sapından tutun, kenarından değil. Ayrıca bardak üzerinde parmak ya da dudak izi bırakmamaya özen gösterin. Eğer bardak üzerinde leke görürseniz kibarca peçetenizle temizleyin.

Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara itmeyin; evsahibinin tabağınızı almasını bekleyin.

Masada otururken dikkatiniz evsahibi ve diğer misafirler üzerinde olsun. İki ayağınız da yere bassın; asla ayaklarınızı çapraz yapmayın. Ve asla çatal-bıçakla oynamayın.

Ek bilgi
Tek sayıda misafir davet edin. Böylece misafirlerin çift çift gruplaşmasını önleyerek herkesin sohbete katılmasını sağlarsınız.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yemek, bardak, çatal bıçak takımları

Bardak takımı
Su bardağı
Kırmızı şarap bardağı
Beyaz şarap bardağı
Şampanya flüt
Genel kullanım

Porselen takımı
Yemek tabağı
Salata tabağı
Kahve çay fincanı
Kahve çay tabağı
Ekmek ve tereyağı tabağı
Servis tabağı
Tatlı tabağı
Çorba tabağı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çatal bıçak takımı
Salata çatalı
Yemek çatalı
Yemek bıçağı
Çorba kaşığı
Çay kaşığı
Tereyağı bıçağı
Balık çatalı
Balık bıçağı
Tatlı çatalı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


PORSELEN TABAK TAKIMI
Porselen yemek takımınızı özel günler için saklamanıza gerek yok. Günlük bir bakım sayesinde bir ömür boyu yemek takımınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Güçlü deterjanlar, sert tozlar ve çelik süngerler asla porselen yemek takımının temizliğinde kullanılmamalı. Elde bulaşık yıkayacağınız zaman lavabonun içine havlu ya da kauçuk bir bez serin.

Porselen takımınızı bulaşık makinesinde yıkamak istiyorsanız yumuşak sıvı ya da toz deterjan kullanmanızı öneririz. Tabakları makineye yerleştirirken birbirlerine değmemesine dikkat edilmeli. Hafif bir yıkama programı sonrası tabakları çıkarmak için soğumasını bekleyin.

Porselen tabakları üstüste dizeceğiniz zaman aralarına koruyucu peçete koymalısınız. Böylece tabakların birbirini çizmesini engellemiş olursunuz.

Porselen fincanları ayrı ayrı asın ya da iki iki koyun.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


KRİSTAL BARDAK TAKIMI
Kristallerinizi daima elinizde yumuşak sıvı bulaşık deterjanıyla yıkayın. Yıkama sırasında kristallerin çizilmemesi için yüzüklerinizi çıkarın.

Kristal bardaklarınızı asla ters koymayın. Çünkü bardakların ağız kısımları en ince ve hassas kısımlarıdır; kolayca çatlayabilir.

Kristallerinizi dolaba yerleştirirken parçaların arasında mesafe bırakın. Çünkü kristal yüksek sıcaklıkta genleşir ve diğer parçaya değmesi sonucunda kırılma riski artabilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



GÜMÜŞ TAKIMLAR
Eğer gerektiği gibi kullanılarak eskitilirse zaman içinde güzelleşir. Yüzeyinde oluşan küçük çizikler gümüş parçalarınıza parlaklık katacaktır. Sık sık kullanacağınız gümüşleriniz değerlenecektir. Gümüş yemek ve servis takımlarınız için birkaç öneri:

Gümüşleri kullandıktan hemen sonra yıkayın. Yumurta, mayonez ve sirke bir saat içinde yıkanmazsa leke bırakabilir.

Gümüşlerinize elde, yumuşak sıvı deterjanla sıcak suda yıkamalısınız. Su lekesi olmaması için yıkama sonrası hemen kurulayın.

Gerçek gümüşleri ve gümüş tepsinizi her ne kadar önerilmese de bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Gümüşlerinizi yemek takımlarının uzağına yerleştirin ve kurutma programı başlamadan hemen önce çıkarın.

Sürekli kullanılmayan gümüşler kararmalarını önleyecek yün kılıf içinde dolapta saklanmalı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


PASLANMAZ ÇELİK TAKIMLAR
Yüksek kalitesi ve kolay bakımı sayesinde paslanmaz çelik takımlarınızı yıllarca kullanabilirsiniz. Yine da birkaç püf nokta:

Her kullanım sonrası çelik takımlarınızı hemen yıkayın. Leke olmaması için uzun süre su içinde bekletmeyin.

Bulaşık makinesinde yıkama yapabilirsiniz. Leke olmaması için yumuşak deterjan kullanmalısınız. Elinizde yıkayacaksanız sıcak ve köpüklü su kullanın. Durulama yaptıktan hemen sonra yumuşak bir bezle kurulayın.


Sebzeler

KUŞKONMAZ
Sos ile servis edilen kuşkonmaz saplarını çatal ve bıçak yardımıyla makul parçalara keserek yiyebilirsiniz. Eğer kuşkonmaz saplarının sosa batırılması gerekiyorsa ya da bu saplar büyük ise uçlarını kesin ve ayrı ayrı yiyin. Böylece sosun masaya damlamasını önlersiniz. Kuşkonmaz saplarını elinize alabilir, sosa batırarak sert kısımlarını yiyebilirsiniz. Küçük kuşkonmaz saplarını ise sosa batırarak hepsini yiyebilirsiniz.

KİRAZ DOMATESLER
Salata ile servis edilmediği zaman kiraz domatesleri elinizle yiyebilirsiniz. Ağzınıza sığabilecek küçük olanları seçmeye çalışın. Kesinlikle ısırmayın çünkü fışkırabilir. Bu nedenle dudaklarınızı sıkı tutun. Eğer tabağınızda sadece büyük domatesler varsa ön dişinizle yumuşak bir şekilde kabuğunu sıyırın, yarısını ısırın ve dikkatlice tamamını bitirin.

MISIR
Mısır genellikle sade olarak servis edilir. Bütün olarak servis edilen mısırın yarısını kırarak kolayca yiyebilirsiniz. Önemli olan fazla yağ ile ya da başka bir çeşniye bulamadan yemektir. Nasıl yenileceğine kendiniz karar verebilirsiniz; her iki yöntem de işe yarayacaktır. Yağ sürerken, tuzlarken, yerken az sayıda mısır sırasına konsantre olun. Böylece ellerinizin kirlenmesini önlemiş olursunuz.

PATATESLER
Patates cipsleri ya da ince uzun patatesler genellikle elle yenilir. Ancak ince uzun patatesler sıvı sos ile servis edilirse çatalınızı kullanmalısınız. Küçük kızarmış patatesler ise elle yenilebilir ancak çatalın kullanılması daha iyi olur. Eğer kızarmış patatesler uzun ise çatalınızla kesin ve küçük lokmalar halinde yiyin. Küçük patates parçalarını tabağınızın bir kenarına koyulan ketçaba çatalınızla ya da elinizle batırarak yiyebilirsiniz.

Fırında pişen patatesler ise yarılmış olarak servis edilir. Eğer bu şekilde servis edilmemiş ise bıçakla patatesi boydan boya keserek geniş bir yarık açın. Bu yarığın içine azar azar yağ ya da ekşi sos ile sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin. Patatesin kabuğunu da yiyebilirsiniz.

SALATALAR
Salata genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Geleneksel olarak siyah çelik bıçak, salatalar ve meyveler için kullanılır. Ancak paslanmaz çelik bu kuralı bozdu. Bir adet marul gövdesi daima bıçak ve çatal ile yenilmelidir. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın. Salatayı çatalınıza batırırken bir parça ekmek kullanabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kemikli etler nasıl yenir ?

KUŞLAR
Tavuk, bıldırcın ya da güvercinin kanat ve bacaklarını keserek, gövdesini çatal ve bıçak yardımıyla yiyebilirsiniz. Kanat ve bacak kemiklerini elinizle ağzınızdan çıkarabilirsiniz ancak yine de tüm gövdeyi asla yemeyin.

TAVUK
Yarım tavukla başlayabilirsiniz. Bacak ve kanatları eklem yerlerinden çatal ve bıçak ile ayırın. Çatalınızı kullanarak parçayı sağlamlaştırın ve yiyebileceğiniz küçük parçalar halinde kesin. Her sefer sadece iki ya da üç parça kesin. Eğer çok resmi bir ortam içinde bulunuyorsanız çatal ve bıçak ile alınamayan parçaları tabakta bırakın. Eğer az resmi bir ortam içindeyseniz, küçük kemikleri elinizle yiyebilirisinz. Ancak sadece bir elinizi kullanın.

BUTLAR
Dana, domuz ya da kuzu budunun tam ortasını çatal ve keskin bir bıçakla kesin. Eğer butların sapları kağıt ile kaplı ise parmaklarınız yağlanmadan kemiğe yakın olan eti kesebilirsiniz. Resmi ortamlarda ya da restoranlarda kemik kağıtla kaplı olsa bile asla kemiği elinize alıp kemirmeyin! Çünkü bu kağıtlar süs olarak kullanılmıştır. Resmi olmayan ortamlarda ise kemikler yağlı değilse kemirebilirsiniz.

BALIK
İlk olarak balığın kafasını ve kuyruğunu çatal ve bıçakla kesin, tabağınızın kenarına koyun. Bıçağınızı balığın sırt kemiğine dayandırarak balığı kafasından kuyruğuna doğru dikey olarak kesin. Bu noktada üç seçeneğiniz var: 1) kılçığı dışarı çıkarın. 2) balığın üstünü açın ve kılçığı çıkarın. 3) balığın üst kısmını yiyin ve kılçığı kaldırın.

Eğer ağzınızda küçük kılçıklar kalırsa başparmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla bunları çıkarabilirsiniz. Balık eti yemeyi sevenler küçük balıkların kafasını da yerler. Balık yanağı yemek bir onurdur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Eller nasıl kullanılır ?

EKMEK
Ekmek yeme şekli seçkin yemeklerde test olarak görülür. Bu testi ekmek dilimlerini, yuvarlak ekmekleri yemeden ya da tereyağ sürmeden önce bölmeyi hatırlayarak geçebilirsiniz. Küçük biküviler asla kırılmamalı.

Tabağınızda bulunan kendi tereyağınızı ve kendi tereyağ bıçağınızı kullanın. Tereyağ sürme hareketi tabağın içinde ya da üstünde yapılmalı. Tereyağ bıçağınızı sağ tarafta tutun böylece bıçağın sapı temiz kalacaktır. Kızarmış sıcak ekmeklere hemen tereyağ sürün. Ekmek batonlarını kırmak zorunda değilsiniz, tek taraflarına yağ sürülebilir. Yumuşak hamur işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya tereyağ sürün.

Elle yenilen yemekler

Bu konuda herhangi bir şüpheniz olursa çevrenizdeki kişilerin nasıl yediğine bakabilirsiniz. Elle yenmesi gereken yemekler tepsi içinde servis edilirse yemeden önce tabağınıza almayı unutmayın. Resmi olmayan ortamlarda elle yenmesi mümkün yemekler arasında şunları sayabiliriz: konserve mısırlar, küçük istakoz ve istridye, sandviçler, kuru kekler, kurabiyeler, bazı meyveler, tavuk kanatları, kızarmış patatesler, turp, zeytin ve kereviz.

SANDVİÇLER
Küçük sandviçler ve kanapeler daima elle yenir. Ancak büyük olanları bıçakla kesmelisiniz. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçak kullanmalısınız.

TEREYAĞ
Taze ya da kızarmış ekmek dilimlerine, bisküvilere bıçak ile tereyağ sürebilirsiniz. Küçük dilimlere küçük tereyağ parçaları sürün. Sebzelere tereyağ koymayın, çünkü bu aşçıya hakaret gibi algılanır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


BAHARATLAR/ÇEŞNİLER

Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağ ve cranberry sosu servis kaşığıyla tabakta yemeğin kenarına koyulur. Ana yemeğe çeşni yaparak yiyebilirsiniz.

Nane, kiraz ya da kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri yemeğinize makul miktarlarda katarak yiyebilirsiniz. Yemeğin tadını bozmamak için az miktarda kullanılması önerilir.

Yuvarlak ekmekler ve biskivüler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınızın kenarına alabileceğiniz gibi küçük ekmek parçalarının üzerine bıçak ile de sürebilirsiniz. Eğer servis yapmak için kaşık yoksa bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase ya da kavanozun içinden jölenizi alabilirsiniz.

Hindistan cevizi, fıstık, chutney gibi körili yiyecekleri tabağınıza kaşık ile alabilir, körü ile karıştırarak yiyebilirsiniz. Chutney hiçbirşeyle karıştırılmadan, sade çeşni olarak yenilebilir.



GARNİTÜRLER

Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram edilirse servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza alabilirsiniz. Eğer yağ tabağınız yoksa yemek tabağınızı kullanabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemeyin. Eğer tuz ekmek isterseniz, tabağınızın kenarına dökeceğiniz bir miktar tuzun içine garnitürleri elinizle batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.

Turşular sandviç eşliğinde elle yenilir. Eğer ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak ile yenmelidir.

Dereotu, maydanoz, tereotu çatal ile yemeğin bir parçası olarak çatal ile yenilebilir. Salata ya da sosla servis edilmezlerse elle yenilebilirler.

İnce limon dilimleri dekor olarak koyulur. Limon dilimleri ya da yarımları ise sıkılmak üzere koyulur. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak bir seferde yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz. (Bazı restoranlarda limon suyunun sıçramasını önlemek için limon dilimlerini tülbente sarararlar.)

SALÇA
Salça ya da sosları hiçbir zaman karışık bir şekilde tabağınızda bulunan yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edilmişlerse ayrı ayrı kullanılmaları gerekir. Geri kalan sosu yemek isterseniz, ki bu aşçı için bir iltifattır, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz. Her seferinde küçük ekmek parçaları kullanmaya özen gösterin.

BAL
Bal servisini kolayca yapmanız için gereken kaşığınızı bal kasesi içinde çevirmektir. Bal ne kadar ince olursa, kaşık çevirme hareketi de o kadar kolay olur.

TUZ VE BİBER
Yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz ya da biber ekleyin. Aksi şekilde önceden tuz ya da biber ekmeniz aşçıya karşı bir hakaret olacaktır. Eğer tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanbilirsiniz.

Tuzlamak istediğiniz ne olursa olsun yağ tabağınızın ya da yemek tabağınzın kenarına koymalısınız. Eğer tuzluk size ait ise parmak uçlarınızla fiske alabilirsiniz


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İçecekler

İÇECEKLER NASIL İÇİLİR?
Samimi ortamlarda kahve, çay ya da diğer sıcak içecekler kulplu bardaklardan içilir. Çay kaşığınızı koymak için bardağınızın altında tabak verilir. Eğer kağıt peçete varsa kaşığınızı ters olarak bu peçete üzerine ya da yağ ya da yemek tabağınızın kenarına koyabilirsiniz. Kaşığı bardağın içinde bırakarak içmeyin; kaşık gözünüze batabilir.

Çay poşetlerinin fazla suyunu kaşık yarımıyla bardağın kenarına bastırarak ya da poşet ipini kaşık yardımıyla poşetin etrafına dolayarak akıtın. Sonra çay poşetini bardağın tabağının kenarına koyun. Eğer tabağınız yoksa bir tane isteyin. Buzlu çay ya da kahve içinde bulunan uzun saplı kaşığı içmeden önce bardaktan çıkarın.

Eğer kahve ya da çayınız tabağın içine dökülürse, temiz bir tabak isteyin. Eğer bu mümkün değilse tabağınıza kağıt bir peçete koyabilirsiniz. Böylece dökülen sıvıyı peçete emer ve üzerinize damlama tehlikesi de ortadan kalkar.

Kırmızı şarap kadehin dibinden tutulur. Beyaz şarap ise soğuk kalmasını sağlamak için kadehin sapından tutulur.

Brendi bardağı ısıtılmak üzere iki el arasında yuvarlanarak tutulur. Çünkü Brendi ısındığı zaman kokusunu dışarı verir. İçilirken tek elle tutulur.

Eğer içkinizin içinde zeytin ya da kiraz varsa, bunları parmağınızla alabilirsiniz. Ancak tüm içkinin bitmesini beklemek size kolaylık sağlar. Böylece bardak içinde bulunan garnitürü doğrudan ağzınıza kaydırabilirsiniz.

Asla korumasız bir yüzey üzerine içkinizi bırakmayın. Bardağınız için bir altlık isteyin.

Eğer içkinizi dökerseniz boşuboşuna telaş yaratmayın. Sadece ev sahibinden temizlemek için sünger isteyin.

Asla içki içine bir şey batırmayın.

Sıcak içeceğinizin soğuması için asla üflemeyin. Sadece hafifçe karıştırın


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tatlılar

DONDURMA
Dondurma küçük kaşıkla yenilir. Eğer kek ya da çörek yanında servis edilirse tatlı çatalı ve kaşığı kullanmanız gerekir.

PASTA
Meyveli tart genellikle çatalla yenilir. Eğer servis çatal ve tatlı kaşığı ile yapılırsa, çatalınızı pastayı sabitlemek için kullanarak kaşığınızla yiyin. Yine servis şekline göre çöreğinizi sadece çatal ile ya da çatal ve kaşık ile yiyebilirsiniz. Eğer kremalı pasta yiyorsanız, kremanın dağılmasını önlemek için çatalınızla yemeniz gerekir.

ERİKLİ PUDİNG
Brendi sosunun alevleri söndükten sonra dondurma ya da sos eşliğinde ikram edilen bu tatlının tümü kaşıkla yenilir. Eğer tatlı servisi sırasında brendi ikram edilirse bardağınıza değil pudinginizin üzerine dökün.

ARMUT TATLISI
Çatal ile tabağınızdan düşmesini engelleyerek kaşıkla küçük lokmalar halinde yemelisiniz. Eğer sadece kaşık varsa tabağınızı elinizle çevirerek tatlınızı yiyebilirsiniz. Çekirdeği tabağınızda bırakarak şurup sosunu kaşıkla yiyebilirsiniz.

SORBE
Yemek servisiyle beraber ya da meyve kabınsa servis edilirse çatal ile yenilebilir. Eğer tatlı olarak servis edilirse kaşıkla yenmelidir.

GÜVEÇ MEYVE
Güveç meyve genellikle kaşıkla yenilir. Ancak büyük parçaları sabitlemek için çatal kullanabilirsiniz. Kiraz, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini kibarca kaşığa çıkarıp tabağınızın kenarına bırakabilirsiniz
.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Meyveler

ELMA VE ARMUT
Elma ya da armut elle tabağa alınır. Eğer spiral şekilde kabuk soyma beceriniz varsa hemen meyvenizi soymaya başlayın. Ancak bu size zor geliyorsa, meyveyi tatlı tabağınıza koyun, ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve küçük dilimler halinde doğrayın. Çatal ve meyve bıçağıyla yiyebilirsiniz. Eğer yemek ortamı samimiyse küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz.

MUZ
Kabuğunu soyun ve meyveyi bıçakla küçük parçalara ayırarak yiyin. Samimi ortamlarda ise muzu elinizle yiyebilirsiniz.

BÖĞÜRTLEN VE KİRAZ

Böğürtlen krema ile servis edilsin ya da edilmesin genellikle kaşıkla yenilir.

Kiraz ise elle yenilir. Çekirdekleri kibarca avucunuza çıkarın ve tatlı tabağınızın kenarına koyun.

İNCİR
Çerez olarak servis edilen incir kabuğuyla beraber çatal ve bıçakla yenilir. Meyvenin sapını keserek yemeniz daha iyi olur. Tatlı olarak ise dilimlere ayrılmış ve portakal suyu ya da krema ile servis edilirse çatal ve kaşıkla yenilir. Sade servis edilirse ikiye bölünür ve çatal ve bıçakla yenilir.

GREYFURT, PORTAKAL VE MANDALİNA
İkiye bölünmüş greyfurt çay kaşığı ile ya da sivri greyfurt kaşığı ile yenilir. Samimi yemeklerde ise meyvenin suyunu dikkatlice kaşığa sıkabilirsiniz.

Portakalı iki şekilde soyabilirsiniz; her iki yöntem için de keskin bıçak kullanın. Birinci yöntem: spiral şeklinde kabuğun soyulması. İkinci yöntem: portakalın alt ve üst kısımlarını dilimleyin ve kabuğunu dikey şeritler halinde kesin. Meyvenin kabuğu soyulduktan sonra dilimlere ayırın. Küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz. Ancak büyük dilimler için tatlı bıçağı ve çatalı kullanın. Önceden kesilmiş olarak servis edilirse greyfurt gibi yenilebilir.

Mandalina kabuğu elle soyulur ve parça parça yenilir. Meyve üzerindeki beyaz katman kalın ise soyulabilir.

ÜZÜM
Çekirdeksiz üzümler için sorun yok; tek tek yiyebilirsiniz. Eğer üzümler çekirdekli ise tek tek yiyin ve çekirdekleri kibarca kapalı tuttuğunuz avucunuza çıkarın.

Üzümün kabuğunu çıkarmak kolaydır. Üzümü sapından tutun ve üzüm tanesini başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkın. Üzüm içi ağzınızın içine fırlayacaktır. Elinizde kalan kabuğu tabağınıza koyabilirsiniz.

KAVUN
Kavun kaşıkla yenilir. Dilim olarak servis edilen kavun ise çatalla yenilir. Kavun topları şuruplu ya da şurupsuz servis edilirse tatlı kaşığı kullanın.

ŞEFTALİ VE ERİK
Şeftaki ve erik önce ikiye, sonra da çeyrek dilimlere ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Kabuğu da soyulabilir ama makbul olan kabuğu ile birlikte küçük dilimlere ayrılması ve tatlı bıçak ve çatalıyla yenmesidir.

HURMA
Hurmayı ikiye bölün ve içini kaşıkla çıkarın.

ANANAS
Taze ananas dilimlerini çatal ve bıçakla kolaylıkla yiyebilirsiniz.

NAR
Nar genellikle ikiye bölünmüş olarak servis edilir. Kaşıkla dikkatli bir şekilde birkaç tane alın ve yiyin. Bunu yaparken narı işaret parmağınız ve başparmağınız arasında sıkıca tutun.

ÇİLEK
Büyük çilekleri sapından tutarak pudra şekerine ve iki lokma halinde yiyin. Eğer çilek krema ile servis edilirse kaşığınızı kullanın.

KARPUZ

Karpuz dilimleri genellikle çatal ve bıçakla yenilir. Ağzınıza gelen çekirdekleri kapalı elinizle kibarca alıp tabağınıza koyun.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sofra düzeni

Çorba kaşığı.
Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.

Ordovr çatal bıçağı
Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.

Balık çatal bıçağı
Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.

Ana yemek
Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır.
Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız, kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.

Kusursuz bir sofra hazırlamak için
Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yeni trend, sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek. Masa, mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir.
Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir. Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Yemek masası düzenlerken, masaya önce temiz, ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir. Yemek tabağı, masanın kenarından iki parmak içeri konur.

Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı, tabağın soluna çatal koyulur. Mönüde çorba varsa kaşık, bıçağın sağına yerleştirilir. Bıçak konmayan sofralarda, çatal kaşığın önünde, bıçağın yerini alır. Su ve içki bardağı, sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir. Masanın uygun yerine tuzluk, biberlik ve çiçek yerleştirilir. Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur. Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır. Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır. Sağdan küçük tatlı tabakları, çatal, bıçak ya da kaşık verilir. Tatlı veya meyve masaya getirilir, herkes dilediği kadar tabaklarına alır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Oturma düzeni
Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.
Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

Samimi bir ortam
Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz, sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz. Genel sofra kurallarını uygulayıp, konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz. Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz.

Resmi bir davette

Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın.
Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Edep Adap Ve Sofra Adabı Liaaa Genel İslami Konular 0 08 Haziran 2012 13:23
Çocuklara Sofra Adabı Kazandırabilmek N999 Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Mart 2012 11:55
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? Sofra Örnekleri-Romantik Masa Nasıl Hazırlanır… Ay Yemek Tarifleri 0 18 Eylül 2010 21:47
Misafir ağırlama ve sofra kurma adabı.. »Dєηiz« Yemek Tarifleri 2 29 Eylül 2009 05:04