Sofra Düzeni Nasıl Olmalı ? Sofra Örnekleri-Romantik Masa Nasıl Hazırlanır…
Masa düzeni nasıl olmalıdır ?
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Özel bir yemek daveti için sofra hazırlamak sizi korkutmasın. Bazı temel kuralları izleyerek kolay bir şekilde zarif bir yemek masası hazırlayabilirsiniz.
1)Sofranın üzerine ütülenmiş güzel bir örtü örtün.
2)Tabakları düzenli bir şekilde iki tabak arasında aynı mesafeyi bırakarak koyun.
Masa örtüsünün üzerine ilk olarak düz ve büyük olan tabağı (bu sizin yemekleri sunduğunuz tabak olucak ve en altta kalıcak) yerleştirin. Bu tabağın üzerine ana yemek tabağı ve ortasına çorba kasesini yerleştirin.
Her tabağın en üst soluna bir ekmek tabağı yerleştirilir. Ekmek tabağı, eğer servis tabağımızı bir saat olarak düşünürsek 10:00 , 11:00 yönünde konulabilir.
Not: Salata tabağı çorba bittiğinde çorba kasesiyle yer değiştirilir.
3)Peçeteleri yerleştirin.
Peçeteleri tabağın soluna yerleştirin,masanızın büyüklüğüne göre peçete ve tabaklar arasında yer varsa çatalları peçetenin üzerine yerleştirebilirsiniz yada masanız genişse çatallar masa örtüsüne yerleştirilebilir.
4)Varsa gümüş takımlar yada çatal bıçak kaşıkları tabağın her iki tarafına yerleştirin.
Çatal bıçak ve kaşıkları soldan sağa yerleştirin.
Salata çatalı, sonra ana yemek çatalı, bıçak, sonra sağ tarafa çorba kaşığı,
ekmek tabağının üstünün yatay bir şekilde karşısına yada üzerine tereyağı bıçağını yerleştirin.
tabağın yukarısına bir tatlı kaşığı ( çatalla yenilebilecek bir tatlı ise yanına tatlı çatalı) yerleştirin.
5)Bardaklar kaşık ve bıçağı yerleştirin.
Su bardağını tabağın sağ üst köşesine, bıçağın hizasında yerleştirin. Su bardağının sağına ve kaşığa doğru şarap bardağını yerleştirin. (İçkisiz davetlerde şarap bardağı yerine meşrubat için bir bardak daha yerleştirin)
6)Tuzluk biberlik ve çiçekleri yerleştirin.
Masanın ortasına yakın, misafirlerin uzanabileceği şekilde tuzluk biberlikleri koyun, ve dekorasyon için sofranıza zarif bir çiçek ekleyin…
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
A= Peçete B= Ana yemek tabağı C=Çorba kasesi D=Ekmek ve tereyağı tabağı,tereyağı bıçağıyla E=Su bardağı F=Şarap bardağı G=Şarap bardağı H=Salata çatalı I= Ana yemek çatalı J= Tatlı çatalı K=Bıçak L=Tatlı yada çay kaşığı M=Çorba kaşığı
Sofrada çatal, bıçak ve kaşıklar nasıl yerleştirilmeli?
SOFRA DÜZENİ
Masada değişik şekillerde servis yapma olanağınız olsa da temel olarak kullanılan çatal, bıçak ve kaşıkların düzeni hep aynıdır. Hemen hemen hiç değişmeyen 5 çeşit çatal bıçağın nasıl yerleştirilmesi gerektiğini birlikte hatırlayalım.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
1) Çorba kaşığı. Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır. 2) Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur. 3) Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur. 4) Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir. 5) Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişikliklerde yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.
Sofra düzeni pek bilmediğim her misafir ağırladığımda çatal bu taraf bıçak bu tarafta mı olmalı ? diye düşündüğüm bir konu. Kendim için küçük bir araştırma yaptım. Bu resimler sofra hazırlama sırasında işinize yarayabilir.
1. Masa düzeni
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
2.masa
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yemek davetleri için küçük öneriler
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
DAVETLERDE GİYSİ
Giyeceğimiz kıyafet, davetin saatine ve şekline, çağıran kişinin yakınlık derecesine göre değişebilir. Eğer davetiye ile gidilen bir davetse ortam daha resmi olacağından, erkekler takım elbiseden smokine, kadınlar şık bir elbise, döpiyes tuvalete kadar çeşitli seçimler yapabilirler. Unutmayın seçtiğiniz kıyafet herşeyden önce kendinize olan saygınızın önemli bir göstergesi. Sakın çılgınlık yapıp, bir davete blue-jean ile gitmeyin.
TANIŞTIRIN, KAYNAŞTIRIN !
Dostlarınız için bir davet vermeye karar verdiniz. Eğer çağırdığınız kişilerden birbirlerini tanımayanlar varsa, sakın onların kendi kendilerine tanışmalarını beklemeyin, bu büyük kabalık sayılıyor. Ama tanıştırmanında kuralları var : Sonradan gelen kişi önce gelene, erkek kadına ve genç yaşlıya tanıştırılır. Bu ufacık detayı aklınızın bir köşesinde tutarsanız nezaketi elden bırakmamış olursunuz.
SİGARASIZ SOFRALAR …
Nerede olursak olalım, eğer sigara içeceksek mutlaka çevremizdeki insanlardan izin istemeliyiz. Bu karşımızdaki insana saygımızı belirtir. Bir zamanların kurallarına göre her ne kadar sigara içmeden önce kadınlardan izin alınması gerekiyorduysa da … Artık eşitlik var ! Önemli olan kimseyi dumanımızla rahatsız etmemek.
EV SAHİBİ İÇİN KÜÇÜK BİR JEST
Herhangi bir yere davet edildiğinizde, götürülecek en güzel hediye, tabii ki çiçektir. Yakın arkadaş davetlerine içecek ya da yiyecek götürülebilir. Fakat unutmayın ki götüreceğiniz hediye hem sizin kişiliğinizi yansıtmalı, hem de davet sahibinize verdiğiniz değeri göstermelidir.
BÖREĞİ NASIL YEMELİ ?
Mükemmel bir sofradasınız ve işte sıra böreğe geldi. Şunu iyi bilin ki böreği çatalla kesmek kesinlikle doğru değildir. Çatalı böreğe batırıp bir çırpıda ağıza atmak daha beter! Yapılacak en doğru şey tabii bıçakla küçük lokmalar kesmek. Aman unutmayın, bebekler gibi hepsini önceden değil, yedikçe keseceksiniz. ÇATAL BIÇAĞIN DİLİ!
Güzel bir yemek masasında hem hoş lezzetler tadıp hem de arkadaşlarınızla keyifli dakikalar geçirdiniz. Yemekten sonra sıra meyvaya geldi. Hizmet eden garsonlar arkadaşlarınızın tabağını alıp meyva servisi yaptı. Garsonla defalarca göz göze geldiğiniz halde ısrarla sizin tabağınızı almadığını gördünüz. Unutmayın bir takım kurallar bu gibi durumlar için yaratılmıştır. Eğer çatal ve bıçağınızı yemek tabağınızın üstüne çapraz bir biçimde koymuşsanız, bu garsona “yemeğimi henüz bitirmedim” mesajı verir. Eğer tabağınızın alınmasını istiyorsanız, çatal ve bıçağınızı birbirine paralel bir şekilde tabağınızın ortasına koyun. Tabağınızda hala yemek olsa bile, garson artık yemeğe devam etmeyeceğinizi anlayacaktır.
VE SOHBET …
4-5 kişilik küçük gruplarda, kişilerden biriyle diğerlerinden daha fazla özel bir şekilde ilgilenmek toplantıların tadını kaçıracak yanlış bir davranıştır. Ancak kalabalık bir yemek daveti veya toplantı söz konusu olduğunda durum değişir. Hem sağ, hem sol taraftaki masa komşunuzla eşit olarak ilgilenmeniz gerekir. Herkesin sabih oturma yeri olmadığı toplantılarda ise gruptaki dostlarınız, eşiniz, nişanlınız ve pek çok ev arkadaşınız olsa bile, size yakışan o gece tanıştırıldığınız diğer davetlilerle de sohbet etmektir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.