IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

11Beğeni(ler)
  • 4 Post By SeNaaa
  • 2 Post By Zeytin
  • 1 Post By Dedecan61
  • 1 Post By meLanie
  • 2 Post By Seyra
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 03 Kasım 2024, 00:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Anadolu’nun kendine has özellikleri olan coğrafyasıdır Karadeniz. Kültürüyle, doğasıyla, tarihiyle son yılların en çok ilgi çeken bölgelerinden biri hatta yakın zamana kadar en başta geleni de diyebiliriz.

1. Hamsi



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Karadeniz gezilerinizde size uygun bir mekanda mutlaka hamsinin tadına bakmalısınız. Hamsiden birçok yemek çeşidi yapılıyor. Tabii ki en meşhuru hamsi tava ve hamsili pilav. Ama bunun yanı sıra hamsili birçok ürün restoranlarda pişiriliyor. Üstelik son yıllarda hamsi burger ve hamsili pide gibi çeşitler de menülerde yerini aldı. Kulağa farklı geliyor değil mi? Siz siz olun hamsi tatmadan Karadeniz’den dönmeyin.

2. Muhlama (Mıhlama, Kuymak)

Tereyağı, mısır unu ve dil peynirinin muhteşem birleşimi. Karadeniz denince ilk akla gelenlerden. Yüz gülümseten türden bir lezzet, hatta bazen “uzayacak mı uzamayacak mı bakalım” iddialarına konu olan tat...

Trabzon’da “kuymak” Rize’de “muhlama” denir; birebir aynısı değil küçük bir nüans var ama mısır ekmeğinizi banıp çekebildiğiniz kadar çekin yukarı. Bakalım ne kadar uzayacak. Hemen kopmuyorsa olmuş diyebiliriz. İster Trabzon’da kendinize bir kuymak söyleyin, ister Rize’de gürül gürül akan coşkulu bir dere kenarında mıhlama isteyin. Mekan önemli değil, midede dursun yeter.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]




3. Karadeniz Pidesi


Pide bütün Karadeniz’in her yerinde rahatlıkla bulabileceğiniz ortak bir yemek. Biz Karadeniz Pidesi dedik ama siz Karadeniz’den geçerken “pide” kelimesinin önüne il ve ilçe isimlerinin konmuş halini bolca göreceksiniz. Samsun Pidesi, Terme Pidesi, Bafra Pidesi, Görele Pidesi, Sürmene Pidesi gibi... Aralarında ufak tefek tat ve şekil farkları olsa da pidelerin en önemli özelliği bol tereyağlı olması. Samsun’un kapalı pidesi meşhurken, bir adım ötesinde açık ve yumurtalı halini bulabilirsiniz. Kıymalı ve kuşbaşılı da enfes, tereyağ ise yıkılıyoooor. ((:


4. Turşu Kavurması

Genellikle fasülyeden yapılan fasülye turşusu kavurması, ayrıca beyaz lahana ve kornişon katılarak da hazırlanıyor. Sade fasülyeden sevenler de var, karışık tercih edenler de. Karadeniz insanı turşu kavurmasını kahvaltıda da tüketir. Gittiğiniz bir restoranda ana yemeğinizin yanına mutlaka bir turşu kavurması sipariş edin.


5- Laz böreği


Karadeniz mutfağının olmazsa olmalarındandır. Laz böreği denince genelde herkesin aklına kol böreği, avcı böreği gibi bir börek türü gelse de, aslında hafif lezzetli bir tatlıdır. Yufka, tereyağı, şerbet ve muhallebi kullanılarak yapılan laz böreği, incecik yufka arası muhallebinin şerbetlenmiş halidir. “Hopa Laz Böreği” adıyla 2019 yılında coğrafi işaret alan bu tatlı sadece Karadeniz’de değil ülkemizin birçok şehrinde yapılmaktadır. Ama siz yine de yerinde tadın, mutlaka tadın.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


6. Karalahana Sarması

Karadeniz coğrafyasında en çok yetişen bitkilerden biri olan karalahana, mutfakta kendine haklı ve güçlü bir yer bulmuştur. Karalahana sarması yöresel yemeklerin başında gelir. Karadeniz şehirlerinde yapılışı farklılık gösteren karalahana sarmasını; mısır unlu sarma, yarmalı sarma, etli sarma, zeytinyağlı sarma, bıldırcınlı sarma gibi çeşitlilikte görebilirsiniz. Burada seçim size kalıyor. Gittiğiniz şehre göre karalahana sarmasının tadına bakabiliriniz.



7.Karalahana Çorbası

Hazır karalahana demişken çorbasını da unutmayalım. Bu çok besleyici çorba Karadeniz insanının şifa deposudur adeta. İçerisinde sadece karalahana yoktur. Mısır, soğan, sarımsak, barbunya gibi besinler de çorbaya eşlik eder. Hatta bazı tariflerde çorbaya patates ve havuç da katılır.


8. Mısır Ekmeği

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Karadeniz’e geldim de hakiki mısır ekmeği yemeden döndüm demeyin. Mısır, Karadeniz coğrafyasında en çok yetişen ürünlerin başında gelmektedir. Bu kadar yağış alan bölgede buğday yetişmediği için buğdayın yerini mısır almıştır. Mısır koçanları serenderlerde saklanır; mısır öğütülür un olur, mısır unu sofrada kendini ekmek olarak bulur. Mısır ekmeği mıhlamaya çok yakışır. Çorba ve hamsinin yanında ise kendine aşık eder. Hele bide yanında turşu kavurması varsa değmeyin keyfinize...


9. Mısır Çorbası

Mısır, Karadeniz’in gözbebeği madem, o halde mısır çorbası da yerini alsın. Yine daha çok Doğu Karadeniz bölümünde karşımıza çıkan mısır çorbasını fırsat dahilinde mutlaka denemelisiniz.


10. Kuru Fasulye


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çayeli Kuru Fasulyesi” ismi ile coğrafi işaret aldı bu lezzet. İspir fasulyesi ile yapılan kuru fasulyeyi nerede yemeliyim diyorsanız; akıllara genelde Çayeli’ndeki Hüsrev Lokantası gelir bu noktada. Hakikaten şahane yapıyorlar. Ama birçok restoranda da lezzetli kuru fasulye var. Haklarını yemeyelim. Siz siz olun kuru fasulyenin tadına mutlaka bakın.

11. Kaygana


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Biraz omlet, biraz krep gibilerden... Adı ilginç olsa da tadı uzak değil bize. Un, süt, yumurta ve tuz ile yapılan kaygana içerisine biraz daha farklı malzemeler katılarak yapılan bir yöresel lezzet. Bazı yerlerde maydanoz, dereotu, yeşil soğan katılarak yapıldığı gibi bazı yerlerde peynir, patlıcan, mantar gibi besinlerle çeşitlendiriliyor.

12. Hemşin Helvası


Mısır unu, tereyağ ve bal ile yapılan helvadır. Görüntüsü irmik helvasını andırsa da hafif kıtır oluşu onu farklı kılar. Özellikle Rize mutfağında sıkça karşımıza çıkan Hemşin helvasını Ayder Yaylası’nda birçok yerde bulabilirsiniz

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


13. Akçaabat Köfte

Karadeniz’de bazı yemekler yerleşim adlarıyla özdeşleşmiştir. Bunların arasında Akçaabat Köfte en meşhur lezzetlerin başında gelmektedir. 2009 yılında coğrafi işaret alan Akçaabat Köftesi, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesinden doğmuştur.


14. Hamsiköy Sütlacı


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yer ismiyle ün salmış bir lezzet de Hamsiköy Sütlacı. Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy ile anılan sütlaca 2017 yılında coğrafi işaret belgesi verilmiştir ve Hamsiköy Sütlacı adıyla tescillenmiştir. Sütlacın mis gibi kokusu ve eşsiz lezzetinin sırrı yemyeşil yaylalarda otlayan ineklerin sütüdür. Fındık ile servis edilen sütlaç damaklarda unutulmaz bir aroma bırakır.

15. Kırmızı Benekli Alabalık


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu balık türünü özellikle Rize - Trabzon dolaylarında Uzungöl, Ayder gibi turistik bölgelerdeki restaurantlarda bolca bulabilirsiniz. Anadolu’ya özgü bu kırmızı benekli alabalık türü özellikle Doğu Karadeniz bölümünde karşımıza çıkmaktadır.

16. Silor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Özellikle Artvin yöresinde karşımıza çıkan bir lezzettir. Anadolu’nun farklı şehirlerinde de yapılan silor; siron, sinor ve ziron şeklinde farklı isimlerle de zikredilmektedir. İncecik açılan yufkalar rulo şeklinde sarılır ve tepsiye dizilir. Ardından fırında kızartılır. Üzerine tereyağ ve yoğurt gezdirilerek yendiği gibi tavuklu ve kıymalı olarak da servis edilmektedir. Ayrıca silorun tatlısı da yapılmaktadır.

17. Sinop Mantı

Mantı ülkemizin her yöresinde tüketilen ve sevilen, yöreye göre de farklı isimlerle kendine yer bulmuş bir hamur işidir. Sinop Mantısı da ilin ismiyle ün salmış harika bir lezzet. Kulak Hamuru ismiyle anılan Sinop mantısı, kare şeklinde kesilir üçgen şeklinde kapatılır. Üstelik içerisindeki kıyma ya da et boldur. Servis edilirken tereyağ ve ceviz ile servis edilir. Yoğurtlu isteyenlere yoğurtla sunum yapılır. Bazı yerlerde aynı tabakta iki çeşidi de servis edilmektedir.


18. Nokul

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Nokul, ülkemizin farklı yerlerinde “lokum” ismiyle de karşımıza çıkmaktadır. Sinop Nokulu ise 2018 yılında coğrafi işaret alarak tescillenmiştir. Mayalı hamurla yapılan nokul, üzümlü-cevizli ya da kıymalı olarak hazırlanmaktadır.

19. Kastamonu Tiridi (Simit Tiridi)


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tiridine tiridine tiridine bandım, bedava mı sandın para verdim aldım...” türküsüne konu olan Kastamonu Tiridi meraklıları için harika bir lezzet. Kastamonu kel simidinden yapılan tirit, kemik suyu, tereyağ, sarımsaklı yoğurt ve kıyma ile lezzetlendiriliyor. Ortaya harika bir yöresel çıkıyor.

20. Safranbolu Kuyu Kebabı


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Safranbolu, kendine has dokusu, evleri ve mutfağı ile ünlüdür. Safranbolu kuyu kebabı ise Karadeniz gezinize lezzet katacak bir yöresel. Aslında kuyu kebabı başka şehirlerimizde de yapılıyor. Lakin Safranbolu’ya yolunuz düşerse burada yapılan kuyu kebabının tadına mutlaka bakmalısınız. Safranbolu mutfağı oldukça zengindir ve Karadeniz’den büyük izler taşır.


21. Amazon Tatlısı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Samsun’un Terme ilçesindeki Ulusoy Tesisleri’ne uğrarsanız bu ilginç tatlıyla tanışabilirsiniz. Evet ismi çok ilginç ama lezzeti şahane. Amazon kadınlarının yurdu olarak bilinen Terme’de böyle bir tatlının ortaya çıkması çok da yerinde oldu sanırım. Terme Ulusoy Tesisleri’nde ilk kez denenip görücüye çıkan Amazon Tatlısı havuçlu, tarçınlı, cevizli bir tatlı. Dondurma ile servis ediliyor.


22. Bakla Dolması


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tokat yöresine ait olduğu bilinen bu dolma Amasya ilinde de çok yapılmaktadır. İç bakla katılarak yapılan harç kıyma, yarma ve dahası ile çeşitlenir ve piştiğinde inanılmaz bir aroma verir.


23. Amasya Çöreği

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

2021 yılında tescillenen ve coğrafi işaret alan lezzetlerden biridir. Mayalı bir hamur işidir. Nohut mayası ile mayalanır, haşhaşlı ya da cevizli olarak hazırlanır.



24. Bafra Dondurması


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yolunuz Bafra’dan geçiyorsa ve zamanınız varsa Bafra’nın içine girip Balkaymak Dondurma’nın enfes dondurmasının tadına bakmalısınız. Bafra Pidesi şüphesiz meşhur ve çok leziz, peki dondurmayı diliyor muydunuz? Öyleyse manda sütü ve bal ile hazırlanan, sunumu da lezzeti da akılları alan bu dondurmayı mutlaka tadın. Farklı dondurma çeşitleri de var


25. Topuz Kebabı



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kulağa ilginç gelen ismiyle ortalığı sallayan bu kebabı Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulabilirsiniz. Bedesten Osmanlı Sofrası’nda doğan bu lezzet görüntüsü, sunumu ve lezzeti ile kendine hayran bırakıyor. Savaş aleti topuz kullanılarak yapılan bu yemek iştah kabartıcı…

26. Amasra Salata-Balık


Bartın’a bağlı Amasra ilçesi dilinize düştüğü an zihninizde meşhur salata ve balık canlanır. Ortalama 20 çeşit malzeme ile yapılan salatanın görselliği muhteşem. Hem lezzetli hem de vitamin deposu olan salata balık ile buluşunca akılları baştan alıyor. Çeşm-i Cihan Amasra’da salata-balık keyfi unutulmazlar arasına girer.


27. Trabzon Kurabiyesi


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sarı kurabiye diye de bilinen Trabzon Kurabiyesini es geçmeyelim. Gezginlerin dikkatini çeken bu kurabiye sarı rengiyle iştah kabartır. Mısır unu kurabiyeye sarı rengini verir. Tereyağ kullanılarak yapılan kurabiye oldukça serttir. Bu yüzden dışardan gelen ziyaretçilere tadı biraz farklı gelebilir. Bu kurabiyeyi Trabzon’da ve civar ilçelerde birçok yerde bulabilirsiniz.


28. Rize Simidi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Simit, ülkemizin her şehrinde ayrı bir lezzete sahip. Rize Simidi ise 2018 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Kel simit olarak da bilinir. Susamsızdır ve biraz serttir. Tatsız-tuzsuz olan bu simidin müptelaları var.


29. Fındık

Fındık ve çayı en sona bıraktık. Çünkü onlar assolist misali Karadeniz’in olmazsa olmazları. Fındık tüm Karadeniz boyunca yetişen ama özellikle de Doğu Karadeniz bölümünün geçim kaynağı. En kaliteli fındık bu civarda yetişir. Fındık tatlıya da girer tuzluya da... Sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Karadeniz gezilerinde fındığı yanınızdan eksik etmeyin. Fındık ezmesi, çiğ fındık, en lezzetlisinden pikola, kavrulmuş fındık ya da çotanaklı yani henüz taze hali... Burada hepsi var.



30-Cay

Türk halkının vazgeçilmez içeceğidir çay. Güne çay ile başlar, gün içinde çaysız duramayız. Sohbetlerin baş tacıdır çay. Çay demlemek sımsıcak bir muhabbetin habercisidir bazen. Bazen de dikkat toplamanın bir yolu.

Karadeniz’in yağışlı iklimi çay yetiştirmek için uygun olunca da yıllardır çay bölgenin en büyük zenginliği olur çıkar. Yetiştirmesi de toplaması da çok zahmetlidir. Karadeniz insanın el emeği ve çabasıyla sofralarda yerini alır çay. Karadeniz gezinizde bol bol çay için, keyfini çıkarın.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


-alıntı

__________________
U𝐧𝐮𝐭𝐮𝐫𝐬𝐚𝐤 Tü𝐫𝐤𝐥üğü𝐦ü𝐳ü Gö𝐤 𝐆𝐢𝐫𝐬𝐢𝐧 𝐊ı𝐳ı𝐥 Çı𝐤𝐬ı𝐧.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Alt 03 Kasım 2024, 00:12   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Karadeniz mutfağını seviyorum bunların çoğunu yedim hepsi de birbirinden güzel gerçekten.
Teşekkürler konu için.

__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Kasım 2024, 00:19   #3
Çevrimdışı
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Fazla söze ne hacet bunların hepsi hayattır...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Kasım 2024, 00:55   #4
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Cogunu bende tattim ama Hamsiköy Sütlac bir baska

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Kasım 2024, 11:14   #5
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Çay , hamsi, mısır ekmeği, benekli alabalık, karalahana sarması , muhlama, trabzon pidesi en favorilerimdendir. Karadenizimin herşeyi güzeldir.

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Kasım 2024, 12:28   #6
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Karadeniz Gezinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 30 Lezzet!!!




Hamsiköy Sütlacıı yok böyle bir lezzet normalde sütlaçla pek aram yok ama çok güzeldi gerçekten.

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkeklerin mutlaka öğrenmesi gereken dil,Bükçe Sarya Ah Erkekler 0 26 Mayıs 2021 17:39
Mutlaka bilmen gereken 4 fondöten hilesi Lcia Makyajın Püf Noktaları 0 20 Ocak 2015 20:28
Mutlaka izlemeniz gereken 90 film. Düş Kültür ve Sanat 0 07 Aralık 2014 23:55
Diyetinizde mutlaka olması gereken 15 besin Lcia Diyet Tarifleri 0 06 Eylül 2014 17:44
Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet Violent Yemek Tarifleri 0 23 Mayıs 2013 19:37