Kıskançlığın Temelinde Ne Yatıyor?
Kıskanç insanlar, sizde veya başka kişilerde kendilerinde iyi hisler uyandırmayan şeylere dikkat kesilir. Kendi içlerinde yarattıkları bu hisler gerçek veya hayal ürünü olabilir. Yetersizlik duygusunu derinden yaşayan insanlar kıskançlık hissini yoğun bir biçimde yaşar. Yani kıskançlık, bu eksikliği kapatabilmek için kendini gösterir. Bir diğer neden güvensizlik; aslında en temel kıskançlık kaynağı olarak yorumlanabilir. Halk arasında “aşağılık kompleks” olarak adlandırılan bu his, düşük benlik saygısı ve doymamış bir ego anlamına geliyor. Örnek verecek olursak; ilişki içinde erkekten daha fazla kazanan veya başarılı olan bir kadın, erkek tarafından kıskanılabilir. Çünkü erkek istemeden “aşağılık kompleks” yaşar.
İlişkilerde Kıskançlık
İlişkilerde kıskançlık, sevgi göstermenin yollarından biri olarak görülüyor. İlişkilerde sık sık “kimle konuşuyorsun, kime bakıyorsun, onu neden sosyal medyadan takibe aldın veya neden fotoğraflarını beğeniyorsun, arkadaşlarınla neden bu kadar fazla vakit geçiriyorsun?” gibi sorular, güvensiz bir durumun içinde olduğunuzun en büyük kanıtı. Kişi bu soruları, sizi sevdiği için değil, kendine olan güvensizliğinden dolayı sorar. Ama bir çok kişi bu durumu problem olarak görmez –daha doğrusu görmezden gelir. Birçok araştırma ilişkilerde yaşanan bu kıskançlık durumlarının düşük benlik saygısından, güvensizlik, güvensiz bir biçimde bağlanma korkusu, ilişkideki yetersiz duygular (partneri için yeterince iyi olmadığını düşünme) ve kaygılı bir biçimde bağlanma yani terkedilme korkusundan kaynaklandığını söylüyor.
Kıskanç Erkeklerin Özellikleri
Kıskanç ve kontrol sahibi erkekleri tanımlayan ortak özellikleri olsa da, onları ayıran farklı özellikler de var: Farklı sosyal ve ekonomik durumlar, yaş, eğitim, dini inanç, siyasi görüş ve yetiştirilme tarzları.
Biz, kıskanç erkeklerin ortak özelliklerinden birkaç tanesini sizler için yazacağız. Bu sayede etrafınızdaki insanları gözlemlemeniz daha kolay olabilir. Hem sağlıklı bir ilişki içinde olup olmadığınızı da bu sayede anlayabilirsiniz.
Olumsuz yorumlar ve reddetmeler, kıskanç erkeklerin en belirleyici özelliklerindendir. Bu tip erkekler, ortaklarının günlük yaşamlarını detaylı bir biçimde sorgularlar. Sorun şu ki, partnerinizin bu yaklaşımı bir süre sonra size normal gelmeye başlar. Oysaki ortada ciddi bir sorun var! Kıskanç erkekler, bir süre sonra partnerlerinin yaptığı her işi küçümser ve davranışlarına abartı tepkiler vermeye başlar.
Şu konuda anlaşalım istiyoruz; “nasılsın, ne yapıyorsun?” gibi günlük mesajları, büyük bir sorunmuş gibi gösteremeyiz. Tabii ki de mesaj gönderebilir ve gün içinde birkaç defa arayabilir. Peki, sınırının bilincinde mi? Asıl sormanız gereken soru bu.
Kıskanç erkekler bir süre sonra ortağının her şeyini bilme arzusunu saplantı haline getirir ve onu kontrolü altına almaya çalışır. Bu kişiler ilişki başlangıcında tüm kontrolü eline almak isteyen biri gibi durmuyor. Ancak, zaman geçtikçe bu eğilimleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Kıskanç Kadınların En Belirleyici Özellikleri
Kıskançlık, kadınlarda daha yoğun bir şekilde yaşanıyor. Tabii bunların farklı farklı sebepleri var: bazıları iyi bazıları ise kötü. Kadınlar en iyi arkadaşını, partnerini kaybedeceği hissine kapıldığı zaman veya dâhil olduğu grup içindeki rolünü kaybedeceğini düşündüğü zaman kıskançlık krizine girebiliyor. Etrafında kendinden daha güzel daha başarılı veya daha dikkat çekici bir kadın görmek, kıskançlık duygusunu körükleyebiliyor.
Kadınların bu duyguları daha yoğun bir biçimde yaşamasının nedenleri:
#1 Güvensizlik
Güvensizlik, hem erkekler de hem de kadınlarda sıkça rastlanan en temel durumlardan. Bir kadın güvensiz hissettiğinde, partnerinin ona karşı olan ilgisini veya sevgisini asla göremez. Bu güvensizlik, özelliklede partneri başka bir kadınla iletişime geçerken alevlenir.
Partnerini yaptığı açıklamaların hiçbir önemi yok, çünkü bir kadın ne kadar güvensiz hissediyorsa, o kadar kıskanır.
#2 Sevgisizlik
Her insanın sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır. Bu sevgi ve ilgi ihtiyacının temeli de güvensizliğe dayanıyor olabilir. Eğer bir kadın, partnerinden yeterli ilgiyi ve sevgiyi göremiyorsa kıskançlık duygusunu çok daha yoğun bir biçimde yaşar.
#3 Ego
Aykut Oğut “Evrenden Torpilim Var” kitabında, egonun çocukluğumuz olduğunu söylüyordu. Kişi yeterli beslenemeyen, sevilemeyen, istismara uğrayan veya huzursuz bir ortamda çocukluk geçiriyorsa düşük benlik saygısına sahip olabiliyor. Bunlar da tabii ki, ileriki dönemlerde kıskançlık gibi olumsuz durumlara sebep olabiliyor.
#4 Güven Problemleri
Bazı kadınlar, geçmiş ilişkilerinde yaşadığı ihanet, terkedilme veya başarısız sonuçlar nedeniyle de kıskançlık duygusunu yoğun bir şekilde yaşayabiliyor. Çünkü bu sorunları tekrar yaşayacaklarına kendilerini ikna ediyorlar.