IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Afrodit

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2011, 16:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihimizin Cahiliyiz/Mehmet Niyazi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tarihimizin Cahiliyiz

Bir başyazar Osmanlı'yı Fatih Yavuz Kanuni ve Mimar Sinan'la özetleyiverdi. Avrupa'nın kaynaklarına göz atarlarsa Osmanlı'nın ilk on padişahının dahi olduğunu bunun bir başka örneğinin bulunmadığını okurlar.

Moliere 'Kibarlık Budalası'nda Türklere benzemek isteyenleri Türkçe kelime kullananları hicvetmektedir. Paris'te en önemli cereyan 'Türk-ü perest'likti. Evinde bir Türk köşesi yapmayanı orada bir tesbih bir seccade bir nargile bulundurmayanı sosyetik çevreler gerici olarak nitelendirirlerdi. Bu topraklarda göz kamaştırıcı bir medeniyet gün ışığına çıkmamış olsaydı Osmanlı'yı taklit söz konusu olur muydu?

Sigrid Hunke gibi Batılı bilim insanları bin beş yüz yılını baz alıp İstanbul-Fatih Medresesi'ni Latin dünyasının beyni olan Sorbonne'u Cermenlerin iftihar ettikleri Frankfurt Üniversitesi'ni ele alarak mukayese yaptılar. Müderris-profesör; danişment-doçent; molla-talebe gibi üniversite ile ilgili hangi hususlar varsa sayıp döktüler. Vardıkları sonuçlardan birini bilirsek tamamı hakkında fikir yürütebiliriz. Bin beş yüz yılında Fatih Medresesi'nde tıpla ilgili 926 kitap var; Sorbonne'da 11 Frankfurt Üniversitesi'nde 12 tane. Bunların da yedisi İbn Sina ve Biruni'den yani bizden tercümedir.

Hammer değerli bulmuş ki iki bin Osmanlı şairinin şiirini Almancaya çevirmiştir. Ünlü Shakespeare'nin Fuzuli'den alıntılar yaptığını görüyoruz. Baki Nedim Şeyh Galip ve daha niceleri ruh coşkunluklarını dile getirmişlerdir. 'Şiir geleneğimizde var; bunları bırakalım; bilim ve teknik olarak Osmanlı insanlığa ne vermiştir?' diye sorulabilir. Havan topunu Fatih icat etmiştir; bir milletin devlet başkanı ilim adamı mucit ise o milletin icadı buluşu saymakla bitmez. Mesela çiçek aşısını Akşemseddin hazretleri bulmuştur. Bir tıpçıya sorarsak çiçek aşısını bulmak için ne derece tıp bilgini olmak lazım geldiğini öğrenebiliriz.

Vakıf kurumunu geliştiren çeşitlendiren adeta onu medeniyetinin temeli haline getiren Osmanlı'dır. İstanbul'un ilk belediye reisi Hızır Bey'in aldığı kararlardan nasıl bir çevreci olduğunu biliyoruz. Uzun lafın kısası Jean Bodin'i okursak bugünkü modern devlet anlayışını Osmanlı'nın gün ışığına çıkardığını teslim ederiz. Osmanlı yönetiminin hukukun üstünlüğüne dayandığı Avrupa'da biliniyordu.

İngiltere Kralı VIII. Henry'nin Türkiye'ye bir heyet gönderdiğini adalet teşkilatını incelettiğini ve bu heyetin raporuna dayanarak ileride cihana örnek olabilecek adliyesinde gerekli ıslahatları yaptığını inkâr mümkün mü? 'Güneş Beldesi'nin yazarı Campanella'nın hapishaneden Kardinal Berul'e yazdığı şu mektup her şeyi ortaya koymaktadır: "İçinde yaşadığım şafaksız gecenin bir sabaha ermesini istemiyorum. Böyle bir sabahın sonu gecedir. Çünkü zindanın dışında istibdat var ve bu hür fikirlere ancak gece vaat eder. Ben bir 'Güneş Beldesi'nin hasretini çekiyorum. Bu ülkede gece olmasın ve insanlar karanlık mefhumunu orada tatmasın. Güneş ülkeyi yeryüzünde bulmak mümkün mü? Fikir hürriyetine vicdan hürriyetine lisan hürriyetine ilişmeyen Osmanlı Türklerinin varlığı hiç olmazsa yarın böyle bir ülkenin var olacağını bana zannettiriyor. Mademki düşünceyi zindana koymayan hakikat sevgisini zincire vurmayan bir millet o cesur ve adil Türkler var; üzerinde yalnız hakikatın adaletin ve hürriyetin hüküm sürdüğü bir Güneş Ülke neden vücut bulmasın?" Doktora ve doçentlik çalışmaları Osmanlı'ya ait olan Erlangen Üniversitesi profesörlerinden Hutteroht'a 'Hocam Osmanlı hangi hatasından dolayı çöktü?' diye sorduğumda şu cevabı vermişti: "Öyle vesikalar gördüm ki donakalacaktım. Osmanlı insanlığın yüz akıdır.

Onu henüz tanımıyor ama huzurunda saygıyla eğilmek ihtiyacını duyuyorum." Avrupalılar tarihlerini keşfetmekle medeniyetlerini geliştirdiler. Biz de yarınlarda ciddi bir medeniyetin insanı olmak istiyorsak Osmanlı'yı enine boyuna araştırmalıyız. Geçmişimizi iyi bilirsek önümüzü görebiliriz; Cumhuriyet'imizin geleceği de buna bağlıdır.


M.Niyazi



Konu Afrodit tarafından (11 Eylül 2011 Saat 16:57 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cahiliyiz or mehmet, niyazi, tarihimizin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Televizyon Tarihimizin Unutulmazları... YaRen Komedi ve Mizah 3 13 Haziran 2019 20:53
Niyazi-i Mısri PySSyCaT İslam Alimleri 0 10 Ocak 2016 22:39
Mehmet Niyazi Tanılır (1960 - .... ) Liaaa Tarih / Siyaset 0 23 Mart 2012 01:27