IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

4Beğeni(ler)
  • 2 Post By Cemalizim
  • 2 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2022, 13:23   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zekanın sırrı mikrobiyatada





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bilim insanları “Bir organımız daha var” diyor. O da bağırsak mikrobiyatası. Bu organa “İkinci beyin” ya da “Asıl beyin” diyenler bile var. Sağlığımızı, ruhsal durumumuzu, iştahımızı hatta kilomuza kadar her şeyi etkilediği biliniyor. Üstelik zekanın sırrı bile mikrobiyatamızda yatıyor


Gastroenteroloji bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, "İkinci beyin bağırsak" diyerek, mikrobiyatının kitabını yazmış. Prof. Dr. Başaranoğlu "Bağırsaktaki kimyasallar iyi çalıştığı için beyin-bağırsak iletişimi çok güçlü oluyor. Bu da IQ seviyesini yükseltiyor. Ve insanı daha da zeki yapıyor" diyor.

4 MİLYON SİNİR HÜCRESİ
Prof. Dr. Başaranoğlu, bağırsak mikrobiyatasının yaklaşık 1.5- 2 kg ağırlığında olduğunu söyleyerek "Onun ürettiği ürünler, bağırsağın sinir sistemini etkiliyor. Bağırsağın sinir sistemi üzerinden de beyni etkiliyor. Bağırsaklara ikinci beyin denmesinin sebebi, cenin embriyo aşamasında aynı hücre topluluğu ikiye bölünüyor. Birinci kısmı kafatasına gidip, beyni yapıyor. İkinci kısmı ise bağırsaklara gidip, ikinci beyni yapıyor. Bağrısaklarımızda 4 milyon sinir hücresi var " dedi.


MUTLULUK HORMONU ÜRETİLİYOR
Bağırsaklarda da beyindeki gibi sinir taşıyıcılar ve sinir hücreleri arasında da aynı kimyasalların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Başaranoğlu "Mutluluk hormonu dediğimiz 'serotonin'in yüzde 95'i bağırsaklarda yapılıyor. Başlıca baskılayıcı nöro-iletici (Gama-Aminobütrik asit ), dopamin, norepinefrin yani sinir sisteminde bulunan önemli kimyasal haberci duyuşsal durumları, öğrenme, hafıza, hormon ve otonom fonksiyonları düzenliyor. Bunların da yüzde 50'si bağırsaklarda yapılıyor" dedi.
Prof. Dr. Başaranoğlu, sistemin nasıl işlediğini ise şöyle anlatıyor: "Bağırsaklar, beyinden bağımsız işlev görüyor. Beyin ve bağırsak arasında iletişim var. İnsan beyninde 12 sinir var. Bu sinirler arasından, vagus siniri olarak adlandırılan 10'ncu sinir oldukça güçlüdür. İşte bu vagus siniri, tıpta bunu 'otoban gibi' diye tarif ediyoruz. İşte buradan beyinden çeşitli uyarılar bağırsağa, bağırsaklardan da beyne gidiyor. İkisi arasında hem alış hem veriş var. Totale baktığımızda ise beynin verdiğinden bağırsakların verdiği daha fazla. Yüzde 90-95 oranında iletişim bağırsaklardan beyne doğru."


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


BİRBİRİYLE İLETİŞİM KURUYORLAR
Prof. Dr. Başaranoğlu, bağırsaklarda 100 trilyon mikrop olduğunu söyleyerek "ABD'de Genom Projesi yapıldı. Ve insan vücudunun yüzde 90'ının mikroplardan oluştuğu, yüzde 10'unun insan hücresi olduğu görüldü. Vücudumuzda 1 milyon mikrop geni var. Ama insan geni sayısı sadece 23 bin. Mikroplar birbiriyle çalışan bir topluluk. Deneyimleri var. Kaydetme özellikleri var. Mikropların ürettiği bu kimyasallar bağırsaktaki sinir hareketini uyarıyorlar. Aldığı uyaranları beyne gönderiyor, üç sistemde birbiriyle ilişkili. Mikrobiyata ürettikleri ile bağırsağı, bağırsak sinirleri de beyni etkiliyor" dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


METROPOL İNSANININ MİKROBİYATASI SAĞLIKSIZ
Prof. Dr. Başaranoğlu, sebze ve meyve tüketmeyerek, endüstrinin ürettiği trans yağlar, fruktoz gibi boş kalorili, lifi düşük, minarel ve vitamini olmayan gıdaları yiyerek, sağlıklı mikroplardan uzaklaşıldığını belirterek "Metropol insanının mikrobiyatası sağlıksız" dedi.

ROBOT NÖRONLAR İŞ BAŞINDA
Bu kapsamda robot nöronların iş başında olduğunu belirten Prof. Dr. Başaranoğlu "Sağlıksız bakteriler zihinde değişiklikler yapıyor, insanın duygusallığı gidiyor. Sadece uyaranlara yanıt verip, insanlığı duygudan yoksun robotlara çeviriyor" dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


MUTLULUĞUN SIRRI ÇİKOLATADA DEĞİL LİFLİ GIDADA
Mikrobiyata içindeki bakterilerin birbiriyle deneyimlerini paylaşma, kaydetme özelliği olduğnu söyleyen Prof. Dr. Başaranoğlu "Sağlıklı beden için sağlıklı mikrobiyataya ihtiyaç var. Bağırsaktaki bakteriler sağlıksız ise yüzde 60 mutluluk hormonu serotonin azalıyor. Bu beyni etkiliyor. Duygusal olarak etkilenip, depresyona giriyoruz. Bunun için liftli gıdalarla beslenmek çok önemli. Günde 35-40 gram lifli gıda o kadar çok mutluluk. Yani mutluluğun sırrı bir parça çikolatada değil, sağlıklı mikrobiyatada" dedi.


Sabah

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 07 Temmuz 2022, 12:36   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Zekanın sırrı mikrobiyatada




Eline sağlık üstat güzel ve faydalı bilgiler öğrenmiş olduk...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Duygusal Zekanın (EQ) İş Hayatındaki Rolü Rihem Kişisel Gelişim 0 11 Ağustos 2021 10:34
Duygusal Zekanın Evlilikteki Önemi AftieL Evlilik Hazırlıkları 0 06 Eylül 2014 17:31
Evliliklerde Duygusal Zekanın Önemi. Sim Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Haziran 2013 12:34
Zekanın Hayırsızı Kalemzede İslamiyet 0 10 Temmuz 2011 00:36
Akıl İle Zekanın Farkı Lady IF Ekstra 0 24 Ağustos 2010 22:44