07 Mart 2018, 23:19 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Sağlıklı ve Tok Tutan Besinler Kendinizi sürekli aç hissetmeniz ve öğünlerden kısa bir süre sonra tekraryemek yeme ihtiyacı duymanız, tükettiğiniz gıdaları tekrar gözden geçirmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. Sadece ana ve ara öğünlerinize tok tutan besinleri ekleyerek sık sık ortaya çıkan açlık krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Tok tutan besinler karın kazınmalarınızın sıklığını ve şiddetini azaltacaktır. Aynı zamanda düşük kalorili ve sağlığa faydalı olan bu besinler, kilo verme ve daha sonra kilonuzu koruma sırasında sizin en büyük yardımcınız olacaklardır. Tok tutan besinlerin ortak özellikleri içlerinde yüksek oranda su ve lif bulunmasıdır. Böyle besinlere yüksek hacimli besinler (high-volumefoods) denilmektedir. Genellikle meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve bazı kuruyemişler lif ve/veya su ihtiva etmelerinden dolayı yüksek hacimli ve tok tutan besinler olarak kabul edilmektedir.Dahası bu gıdaların kalorileri de genellikle düşük olmaktadır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için başladığınız diyetlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebebi tok tutan besinlerden yeterince faydalanmıyor oluşunuz olabilir. Lif ve su açısından zengin besinler tüketmeniz, midenizin kalorisi düşük ancak sağlıklı gıdalarla dolması demektir. Bu nedenle tok tutan besinler diyetlerinizin de olmazsa olmazlarındandır. Aşağıda tok tutan besinlerden en önemlilerini sizler için derledik. Şimdiden afiyet olsun! Tam Tahıllı Gıdalar: Tok tutan besinler arasında yer alan tam tahıllı gıdalar içerdikleri lifler ve B vitaminleri ile şeker ihtiyacının azalmasını sağlamakta ve uzun süren tokluk hissi yaratmaktadır.
Yumurta: Güne yumurta ile başlamanız size öğle yemeğine kadar tok tutacaktır. Bunun sebebi yumurtanı protein açısından zengin oluşudur. Protein aynı zamanda kan şekerinin yükselmesinin önüne geçerek kısa sürede acıkmanızı engeller. Columbia Eyaleti Missouri Üniversitesinde yapılan bir araştırma 300 kalorilik bir kahvaltıda alınabilecek 30-39 gramlık proteinin (ki bir kısmı yumurta ile temin edilebilir) kahvaltı ile öğle yemeği arasında görülebilecek açlığı bastırdığını göstermiştir. Aynı araştırma, kahvaltıda edinilen proteinin gün içinde de daha az kalori tüketilmesini sağladığını iddia etmektedir. Son olarak başka bir çalışmada, düşük kalorili diyet yapmakta olan obez bir gurup kadın iki alt guruba ayrılmış ve kahvaltıda bu guruplardan birine yumurta verilirken, diğerine ise yumurta ile aynı miktarda kaloriye sahip hamur işleri tüketmeleri istenmiştir. Kahvaltıda yumurta tüketen gurup hamur işleri tüketen guruba göre %65 daha fazla kilo verirken, bel bölgelerinde de diğer guruba göre %83 daha fazla bir incelme gözlemlenmiştir. Sert Kabuklu Yemişler:Sert kabuklu yemişler de sizleri tok tutacak bir diğer besin gurubudur. Britanya Beslenme Dergisi’nin bir araştırması yer fıstığı tüketen insanların daha uzun süre acıkmadan günü geçirebildiklerini göstermiştir. Doymamış yağ oranı yüksek olan sert kabuklu yemişler, protein ve lif açısından da zengindirler. Bu nedenle tüketildiklerinde sindirimleri uzun sürede gerçekleşir ve kan şekerini dengelerler.
Yağlı Balıklar: Yağlı ve Omega 3 yönünden zengin olan somon, tuna, uskumru gibi balıklar kolesterolü düşürdüğü gibi metabolizmayı hızlandırarak kalori yakmayı sağlamaktadır. Balıkları kızartma ya da tava yerine ızgara veya fırında pişirmeniz daha yararlı olacaktır. Ayrıca Omega-3 yağ asidi açısından zengin olan bu balıklar vücudunuzdaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] miktarını arttıracaktır. Leptin açlığı bastıran bir hormon olarak bilinmektedir. Çorba: Penn State Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre düşük kalorili bir kase çorbayı öğünlerden önce tüketenlerin öğün sırasında %20 daha az kalori aldığı gözlemlenmiştir. Düşük kalorili bir çorba midenizde bir hacim kaplayacağından iştahınızı sınırlandıracaktır. Siyah Çikolata: Eğer canınız tatlı bir şeyler çekiyorsa siyah çikolata yiyebilirsiniz. Araştırmalar siyah çikolatanın kan basıncını düşürdüğünü, kalbi ve beyni koruduğunu göstermiştir. Siyak çikolata, sütlü çikolatadan daha doyurucudur. Üstelik hem tatlı hem tuzlu yemek ihtiyacınızı siyah çikolata tüketerek giderebilirsiniz. Bir araştırmada öğünlerin öncesinde bir parça siyah çikolata tüketen katılımcıların %17 oranında daha düşük kalori aldıkları gözlemlenmiştir. Salata: Çok açken başladığınız bir öğünü daha az kalori alarak bitirmek isterseniz, öğüne başlamadan önce bir küçük kase salata yiyebilirsiniz. Bir kase salata ile yemek yemeğe başlamanız beyninize kalori ve besin almaya başladığınızın mesajını verecektir. Midenin doyduğunu beyninize iletmesi 20 dakika sürdüğünden öğünlerinize salata ile başlamanız bu sürenin bir kısmını salata yiyerek geçirmeniz demektir. Tarçın: Mısır gevreği, yulaf, meyve, hatta kahve bile tüketirken üzerine bir tutam tarçın serpebilirsiniz. Tarçın kan şekeri seviyenizin düşmesine yardımcı olacağından iştahınızı kontrol edebilmenizi sağlayacaktır. Su: Bazen susuz kalmanız aç olduğunuz hissini uyandırabilir. Bu açlık ile susuzluk semptomlarının benzerliğinden kaynaklanmaktadır. Susuzken de açken olduğu gibi enerjimiz düşer, bilişsel fonksiyonlarımız zayıflar ve ruh halimiz olumsuz etkilenir. Eğer açlıkla beraber bir şeyler atıştırmak isterseniz, bir büyük bardak su içip on dakika kadar bekleyin. Bir ihtimal susuz kalmışsanız, içtiğiniz su ile beraber açlık hissiniz de ortadan kalkabilecektir. Sirke: Salatalarınıza biraz sirke dökmek vücudunuzun kan şekerini kontrol etmesine yardımcı olabilecektir. Bu da açlığınızı kontrol edebilmeniz anlamına gelmektedir. Milan Üniversitesinden araştırmacılar kırmızı şarap sirkesinin yüksek karbonhidrat tüketiminden kaynaklı glisemik tepkiyi, yani kan şekerinin yükselmesini %30 oranında azalttığını göstermiştir. Kan şekerinizin ani yükselmesi, bir süre sonra ani düşüşüne sebep olacaktır ve bu da açlık krizlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Sirke bu etkiyi giderici bir rol üstlenebilir. Bunun nedeni sirkede bulunan asetik asidin karbon hidratların sindiriminde oynadığı yavaşlatıcı roldür. Tok tutan besinler içerisine hindistan cevizi suyu, çorba çeşitleri (az yağlı olmak şartıyla) eklenebilir. Bu gıdaları tüketerek tokluk hissini uzun süre devam ettirebileceğiniz gibi vücudunuza sağladığı ekstra faydalardan da yararlanabilirsiniz. alıntı | |
|
Etiketler |
kilo verme, meyve ve sebzeler, tok tutan yiyecekler |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
B12 Vitamini Bulunan Besinler - B12 Vitamininin Bulunduğu Besinler | PySSyCaT | Vitaminler | 0 | 25 Ocak 2015 14:39 |
Tok tutan besinler | Lady | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 30 Temmuz 2012 12:08 |
Beyni Genç Tutan Besinler | AnqeL | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 12 Mayıs 2012 23:47 |
Uzun Süre Tok Tutan Besinler | Afrodit | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 1 | 08 Eylül 2011 17:27 |