IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lcia
  • 1 Post By Shizophrenic

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ekim 2014, 14:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lezzet Ve Şifa Deposu Kapari





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şimdi de ilk çağlardan beri anlatıla gelen kaparinin yararlarını,sırlarını keşfedelim sizinle…
Kaparinin yararları saymakla bitmez.Ama biz yinede sayalım. Akdeniz ülkelerinde ilk çağlardan bu yana gıda ve tedavi amaçlı kullanılan kapari bitkisinden
günümüzde,boya ve kozmetik sanayiinde de yararlanılmakta.
Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein,vitamin,mineraller,
rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması,onu doyurucu bir besin kaynağı haline getiriyor.Özellikle turşusunda ortaya çıkan iştah açıcı aromatik kokusunun kaynağı da hardal yağı glikosodi.Kapari turşusunda sadece kokusunu değil,keskin tadını da bulabilirsiniz hardal yağının.
Gençleştirici ve ”afrodizyak”-cinsel gücü arttırıcı-etkiside keşfedilen kapari tomurcukları,Avrupa ve Amerika’da vazgeçilmez bir çeşni olarak sofralarda yerini alıyor.Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak kabul görüyor.Kapari tomurcukları salamura edildikten sonra,zeytinyağı ve limonla işlem görüyor ve nefis bir mezeye dönüşüyor;sofraların baştacı oluyor.
Hele hele Almanlar,çok seviyorlar bu tomurcukları.Etli yemeklerde,salatalarda,pizzalarda garnitür ve sos değerlendiriyorlar.Sadece garnitür, sos olarak da değil,turşusuna ve salamurasına da bayılıyorlar.Hem lezzet buluyorlar hem sağlık ve zindelik…
Kaparinin tomurcuklarının dışında ”karpuzcuk”da denilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede muhafaza edilmek suretiyle gıda olarak değerlendiriliyor.Özelliklede Kıbrıs’ta ve ispanya’da sürgün uçları,vejetasyonunun başlarında taze iken toplanıyor.Tabii yine sirke ve tuz ile terbiyelendikten sonra tüketiliyor.Çünkü acılığı -ki bu acılık içeriğindeki hardal yağı glikosidinden kaynaklanıyor-ancak bu şekilde gideriliyor ve asıl tadı ortaya çıkıyor.
İnsanlar kapariyi gıda niyetine tüketirken aynı zamanda,pek çok hastalığa karşı da bağışıklık kazanıyorlar.Örneğin özündeki rutin,kılcal damarlardaki kanamaları önlüyor.
Hayvanlar yediğinde ise sonuç inanılmaz.Süt ve yumurta verimi oldukça artıyor.
Çiçek ve meyvelerin içerdiği aromatik maddeler nedeniyle yaban hayatında kuşlar,karıncalar,arılar içinde önemli bir besin kaynağı kapari.
Kaparinin herşeyi değerli;hiç bir şeyi atılmıyor.Dal uçları,tomurcukları,meyveleri gıda sektöründe ;yaprakları,sertleşmiş dalları,kökleri de ilaç,boya ve kozmetik sanayiinde değerlendiriliyor.
Kapari her derde deva …Sağlık ve zindelik kazandırıyor,enerji aşılıyor.Yaşlıların hastaların baş dostu.
İspanyollar 15.yüzyılda keşfetmişler kaparinin sağlık,zindelik yönünden sahip olduğu meziyetleri.Köklerinden yaptıkları ilaçları,hemeroidin tedavisinden kalça rahatsızlıklarının giderilmesine,kadınların regl dönemlerinin düzenlenmesinden sancıların giderilmesine kadar pek çok rahatsızlığın giderilmesinde kullanmışlar.Sirkesinden diş ağrılarının giderilmesinde faydalanılmış.Yine köklerinden zehirlenmelere karşı panzehir elde etmeyi başarmışlar.
Hindistan’da kaparinin kök kabuğu,taze veya kurutulmuş olarak yüzyıllardır müshil,tanik,balgam söktürücü,solucan düşürücü,ağrı kesici olarak kullanılmakta.Romatizma ağrıları olanlar,felç geçirenler,dalak büyümesi şikayeti olanlar şifayı kaparinin kök kabuklarından elde ettikleri ilaçlarda bulmuşlar.Kök kabuklarını kaynatıp suyunu kulak ağrılarını gidermek,kulak parazitlerinden kurtulmak için bir nevi damla olarak değerlendirmişler.Meyvelerinden hazırlanan jelini,romatizmanın tedavisinde ve yılan sokmalarına karşı panzehir olarak kullanmışlar.
Avrupa’da meyveleri ve çiçek tomurcukları,müshil(kabızlık giderici)ve diüretik(idrar söktürücü)olarak kabul edilmekte,uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilmekte.Yaprakların ezilmesiyle hazırlanan lapa ise gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.Ayrıca kan bozukluklarının giderilmesinde yine kapariye başvurulmakta.
Türkmenistan’da kapari türlerinden polifenol nitelikli altı madde elde ediliyor.
Uluslararası Kanser Enstitüsü’nde yapılan çalışmalarda kapari,antitümör aktivitesi sağlayan ”ekstrakt”ın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasında yer alıyor.
Tabii bunlar hep ilaç sektörünü ilgilendiriyor.Sakın ola ki evinizde kendi başınıza ilaç yapımına kalkışmayın;yoksa maazallah…
Kaparinin faydaları bu kadarla kalmıyor;demiştik ya başta da ”saymakla bitmez”diye.
Erozyonla mücadelede,ormancıların baştacı ettikleri bir bitki kapari.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 08 Ekim 2014, 12:12   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Lezzet Ve Şifa Deposu Kapari




Böyle bir bitkinin varlığından habersizdim. Teşekkür ederim paylaşım için.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
deposu, kapari, lezzet, ve, şifa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şifa Deposu | Laz Kirazı | Karayemiş Zen Sağlık Köşesi 1 06 Haziran 2014 23:09
Hem şifa deposu hem de tok tutuyor Zen Sağlık Köşesi 0 06 Haziran 2014 21:59
Haşhaş Ezmesi Şifa Deposu Amelia Sağlık Köşesi 0 07 Şubat 2014 00:30
Kapari (kebere) Turşusu oneofgirl Turşular 0 07 Ağustos 2013 18:05
Biruş Şifa - Şifa Kuyusu/Furkan Özüdoğru Afrodit İslamiyet 0 23 Ekim 2011 19:47