IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Amelia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2014, 18:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları,yoğurt otu yetiştiriciliği,yoğurt otu nedir




Kökboyasıgiller familyasındandır. Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi. Güzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isviçre çayı.


(Galium, Yunanca “süt” anlamına gelen gala sözcüğünden gelir. Bitkinin çeşitli türlerinin sütü koyuiastırıcı özelliği vardır, Türkçede “yoğurt otu” denmesinin sebebi budur. Odoratum ya da odorata ise “kokulu” demek.) 30-40 cm boylarında, karemsi, narin, dik gövdeli, yan dallan olmayan, çok yıllık, otsu bir bitkidir.

Belli aralıklarla gövdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisan-mayıs aylarında, sap uçlarında açan, küçük, beyaz, topluca şemsiyemsi bir görünüm alan çiçekleri vardır. Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır. Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar.

Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, 900-2000 metrelerde gölgelik yerlerde, özellikle kayın ormanlarında yetişir.

Kültürü mümkündür. Tohumlar, yarı gölgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir. Ancak bitkinin çiçeklenmesi bitince, ana gövdeden ayırarak çoğaltmak daha kolay sonuç verir.

Çiçekli dallar Ortaçağ’da (5-1 5. yy) kiliseleri süslemede kullanılmıştır. Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek için bu bitkiye başvurmuştur.

Bitki koku vermesi için bira, şarap, rakı, likör, esans, çay, tütün, salata ve tatlılara eklenir.

Güzel kokusundan dolayı çelenklere, şiltelerin, yastıkların içlerine; odalara hoş koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur.

Dallar tomurcuklandığında toprak üstü kısımları kesilerek toplanır. Çiçekleri solmuş dallar alınmamalı, kökten çıkarılmamalıdır. Toplanan bitki temizlenip, gölge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır.

Almanlar kurutup öğüttükleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar. Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar.

Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop öldürücü cevherler, özellikle de yapraklarda C vitamini bulunur.

Sakinleştirici, güçlendirici, idrar söktürücü, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır.

Bunun için iki-üç çay kaşığı kıyılmış bitki bir çay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra günde birkaç seferde içilir.

Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu için doz aşımından kaçınmak gerekir!

Bitki dışardan güve benzeri haşerata karşı kullanılır.

Lapası yara ve çıbanlara uygulanır.

Son dönemlerde, yoğurtotu {Galium) türlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir.


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
faydaları, kokulu, nedir, otu, otunun, yetiştiriciliği, yoğurt


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yoğurt Sosu oneofgirl Soslar 0 13 Ağustos 2013 17:04
Yoğurdun Cilde Faydaları ve Yoğurt Maske Tarifleri Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Haziran 2013 15:51
Yoğurt Tatlısı N999 Tatlılar 1 27 Şubat 2012 13:27
Yoğurt Diyeti AngeLus Diyet Listeleri 1 09 Kasım 2009 18:27
Yoğurt yağ yakıyor VaLerKa Sağlık Köşesi 0 06 Aralık 2007 00:37