⚠️ Güvenlik nedeniyle tüm kullanıcı şifreleri sıfırlanmıştır. Lütfen buraya tıklayarak yeni şifre talep ediniz.
IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2012, 12:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akut Batın Hastalığı










Karın bölgesini ilgilendiren hastalıklarda çok şiddetli karın ağrısı olağandır. Bunlar acil cerrahi tedavi gerektirecek kadar ciddi olabilir. Karın ağrısının bir çok sebebi vardır. Bu tip problemlerin teşhisi zor olabilir, tecrübeli cerrahlar bile tanı koymakta zorluk yaşayabilir.
Semptomlar aniden başlar ve hızla ilerler ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Acil bakımda önde gelen prensip yaşamı tehdit eden problemleri düzeltmek ve hastayı gecikmeden hastaneye nakletmektir.
Akut karın , karın boşluluğunun iç kısmını döşeyen ince bir membran olan peritonun aniden irritasyonuna sebep olan bazı batın hadiselerinin varlığını içeren tıbbi bir terimdir.
Peritorit denen bu olay şiddetli ağrıya sebep olur. Belirtiler karın böldesinde hassasiyet ve distansiyondur (şişme).

Akut karının Belirtileri

Aşağıdakiler periton irritasyon veya enflamasyonu ile gelişen akut batının ana belirtileridir:
Lokal veya diffüz karın ağrısı,
Lokal veya diffüz karın hassasiyeti,
Anoreksi, bulantı, kusma,
Hareket ettiğinde karında ağrı olduğundan hastanın rijid bir şekilde uzanması,
Soluk alma acı verdiği için yüzeysel ve hızlı soluma,
Hızlı nabız,
Düşük kan basıncı,
Gergin, distandi karın,
Yansıyan (uzak) ağrı,
Ateş,
Kabızlık

Peritonitli hasta sakin bir şekilde yatarken bile karın ağrısından şikayet eder.Karın palpe edildiğinde veya hasta hareket ettiğinde aşırı hassasiyet vardır. Ağrı ve hassasiyetin derecesi birlikte bulunan peritonal irritasyonun şiddetiyle ilişkilidir.

Periton anatomik olarak iki bölüm olup sinirlenmesi farklıdır.Karın boşluğunun duvarlarını örten pariyetal periton, tüm batın organlarının yüzeyini örten visseral peritondur.
Pariyetel peritonu inerve eden sinirler batın derisini inerve edenlerle aynıdır, algılanan duyumlar ciltte hissedilenlerle benzerdir.Ağrı ,dokunma,basınç,sıcaklık ve soğukluk pariyetel periton irritasyon noktasını iyi şekilde tespit ve lokalize eder.

Visseral periton otonom sinir sistemiyle inerve olur. Bu sinirler herhangi bir duyumu daha az lokalize ederler. Karın organlarının kuvvetli kontraksiyonları veya distansiyona bağlı olarak gerilme reseptörlerinin aktivasyonuyla duyumlar algılanır.Bu tip duyum genellikle kolik şeklinde ifade edilen şiddetli intermittan kramplı ağrıdır.
Peritonit bağırsaklar boyunca normalde bağırsak içeriğinin ilerlemesini sağlayan müsküler kontraksiyonların paralizisine veya ileusa sebep olur.
Biriken gaz ve feçes sıklıkla batın distansiyonu yapar.Bu tip paralizi varlığında yenilen hiçbir şey atılamaz.Midenin kendisini boşaltması için tek yol kusmadır.
Peritonit hemen daima bulantı ve kusmayla birliktedir.Bunlar gastrointestiral hastalık veya peritonitin her şeklinde görülen nonspesifik şikayetlerdir.
Bulantı yaygındır ve genelde kusmadan öncedir. Benzer olarak iştahsızlıkta nonspesifik semptomdur.

Diyare (ishal) akut karınlı hastalarda bağırsak paralizisinden dolayı nadiren görülür.Değişik derecelerde konstipasyon çok daha sıktır. Peritonit daima batın boşluğunda sıvı kaybıyla birliktedir.Bu kayıp dolaşımdaki karın bölümünde azalmayla sonuçlanır ve hipovolamik şoka sebep olabilir. Peritonitin gelişme derecesine bağlı olarak hastada normal vital bulgular veya hızlı nabız ve düşük kan basıncı bulunabilir.

Peritonitle birlikte hemorojide varsa şok belirtileri çok şiddetlidir. Akut batın belirtilerine bağlı olarak ateş görülebilir.
Divertikülitli veya kolesistitli hastalarda önemli ateş yüksekliği vardır.Akut apandisitli hastalarda apandiks rüptüre olana ve apse oluşana kadar ateş olmayabilir.
Akut karın değişen derecelerde karın ağrı ve hassasiyeti ile birliktedir.Ağrı belirgin şekilde lokalize veya diffüz olabilir.Lokalize ağrı sebep hakkında ipucu verir.
Hassasiyet minimal veya batını elletmeyecek kadar çok fazla olabilir. Bazı durumlarda batın duvarı kasları tamamen serttir. Karın kaslarının tahta gibi spazmı perfore peptik ülser veya pankreatit(pankreas enflamasyonu) gibi major problemlerle görülür. Genelde irite bölgelerde değişen derecelerde defans vardır.
Bazı hastalıklarda hastalar bazı pozisyonlarda yatarken rahattır. Hastanın poziyonu önemli ipuçları verir. Apandisitli hastalar sağ dizlerini bükerler. Pankreatitli hastalar bir tarafa dönerek yatarlar.Her pozisyon enflame organın yanındaki kasları gevşetir ve ağrıyı azaltır. Enflame peritoneal yüzeylerin hareketine bağlı olarak, peritonitle ağrılı solunum vardır.

Karın aşağıdaki basamakları izleyerek hemen değerlendirilebilir:
· Ağrıya sebep olan bir hareket veya herhangi bir karakteristik pozisyon , distansiyon veya anormalliğin varlığı gibi, hastanın rahatsız veya sakin olup olmadığının belirlenmesi.
· Katının gergin(defans) veya yumuşaklılığını nazikçe hissetmek.
· Hastanın istediğinde batınını gevşetebildiğini belirlemek.
· Karın ellendiğinde hassas olup olmadığını belirlemek.
Akut karın hastalıklarının sebepleri:Karın boşluğu gastrointestinal ve genitoüriner sistemi oluşturan katı veya içi boş organları içerir. Bu organlar tümüyle peritonla örtülüdür.Karın içi boşluğunda normalde organları yıkayan periton sıvısı vardır. Karın içinde pü, kan, feçes, idrar, mide sıvısı, amniyon sıvısı veya diğer maddelerin bulunmasına sebep olan her durum akut karın belirtilerine sebep olur.
Bu belirtilere sebep olan ana hastalıklar arasında
· Akut apandisit,
· Perfore peptik ülser,
· Kolesistit,
· Divertikülit ,

Peritonu inerve eden sinirler irritasyona duyarlı olduklarından batın kavitesinin arkasındaki organların hastalıklı veya enflamasyonları da peritonit belirti ve semptomlarına sebep olabilir.

Bu belirti ve semptomlar batın boşluğunun kendisindeki enflamasyonun oluşturduğu semptomlarla benzerdir.
Örneğin; pankreatitin yaptığı şiddetli reaksiyonu perfore ülserden ayırmak çok zordur. Üreter koliği yapan böbrek taşları sıklıkla bağırsak hareketlerinin paralizisi veya ileusla birliktedir.
Kadındaki başlıca akut karın sebeplerinden biri fallop tüpleri ve pelvisin çevre dokularının enfeksiyonu olan pelvik enflamatuar hastalıktır. Kadın hastalıkları arasında apandisitten ayırt edilmesi gereken başlıca hastalıklardandır.

İdrar yollarının enfeksiyonları da peritoneal irritasyon yapabilir.
Aorta, peritonun hemen arkasında; spinal kolonun hemen önündedir. Yaşlılarda bazen aorta duvarında genişlemiş zayıf alanlar gelişir ve anevrizma oluşur. Anevrizma gelişimi nadiren semptomlarla birliktedir, çünkü yavaş oluşur, fakat anevrizma rüptürü olursa masif hemoraji meydana gelir. Şiddetli bel ağrısı gibi bazı akut peritoneal irritasyon belirtileri oluşabilir. Çünkü periton kanamayla karın duvarından hızla ayrılır.Bu durumlarda peritoneal belirtiler genellikle birlikte bulunan kanamadan dolayı şiddetli şok ile beraberdir.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan
Cevapla

Etiketler
akut, batın, hastalığı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlm-i Bâtın PySSyCaT Dini Sözlük 0 07 Mayıs 2017 17:01
Batın ne demektir Seyra Dini Sözlük 0 25 Eylül 2014 20:08
At Hastalıkları - Akut Karaciğer Yetmezliği Hastalığı Lilith Hayvan Hastalıkları 0 17 Eylül 2014 19:25
Akut Vajinit Hastalığı YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:30
Akut Dağ Hastalığı (Yükseklik Hastalığı) Nedir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 24 Ağustos 2011 01:40