Sağlıklı ve gür saçlar için hangi besinler tüketilmeli?
Saçlarınız güçsüz mü?
Çabuk kırılıyorlar, deriniz kuru ve kepek probleminiz var. Saç derinizin sağlığı için A vitamini içeren yumurta, buğday, ceviz, mantar ve avokado önemli bir rol oynar.
Saçlarınız mat ve solgun mu görünüyor?
Mat ve solgun görünen saçların üstesinden gelebilmek için pancarü, fasulye, ıspanak, fındık ve esmer pirinçte bulunan B1 ve süt, süt ürünleri, tahıl ve ekmekte bulunan B2 vitamini tüketmeniz gerekir.
Beyazların sayısı arttı mı?
Saçtaki renk pigmentlerinizi koruyan kimyasal biotindir. Bunun için balık, lahana, marul, domates ve greyfurtta bulunan biotin, beyazlama süresini uzatabilirsiniz.
Saçlarınız cansız mı duruyor?
Saç sağlığınızı korumak için minerallerin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Kolay kopan ve cansız saçlarınızın nedeni demir eksikliğidir. Bu sorunu halletmek için ise beslenmenizde demir açısından zengin kuru üzüm, pekmez ve fıstığı ihmal etmeyin.
Saçları güçlendirecek besinler nelerdir?
Bezelye
Ne kadar mucizevi bir besin olduğuna inanamazsınız. İçerisinde bulunan yüksek oranda protein, zinc, biotin ve demir saçlarınızın en iyi besin kaynaklarından biridir.
Yumurta ve süt ürünleri
Sağlıklı olmak için hayatınızdan proteini hiç çıkarmamanız gerekir. Bu aynı zamanda saçınız için de geçerlidir. Yumurtaların protein açısından ne kadar zengin olduğunu biliyorsunuz. Saçınızın güç ve elastikiyet kazanması için yumurta ve süt ürünlerini hayatınızdan çıkarmayın!
Fındık
Bolca vitamin ve mineral içeren fındık, saçlarınızın ışıldamasını sağlar. Aynı zamanda içerdiği çinko ve selenyum, erken saç dökülmesini engeller.
Koyu yeşiller
Koyu yeşil sebzeler A ve C vitamini deposudur. En faydalı koyu yeşiller arasında; ıspanak ve brokoli vardır. Kepeksiz bir saç derisi ve parlayan saçların hayalini kuruyorsanız mutlaka hayatınızda bu besinlere yer vermelisiniz.
İstiridye
En iyi afrodizyaklardan biri olarak bilinen istiridye, saç sağlığınız içinde çok önemlidir. İstiridye zinc açısından çok kuvvetli ve saçlarınızı daima güçlü tutacak çok kuvvetli bir antioksidandır.
Muz ve kuru üzüm
Muz yiyerek B6 ve kuru üzüm yiyerek yeterli derecede demir alın. B vitamini, saç köklerinizi sağlıklı tutacaktır ve demirde saç derinizden yeterli derecede oksijen alımına katkıda bulunarak saç dökülmesini engelleyecektir.
Mandalina
Mandalina C vitamini içeriği sayesinde, saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücuttaki demir emilimini artırarak saçı güçlendiriyor. Mandalinadaki*B vitaminleri*de saçın daha hızlı uzamasını sağlıyor, saç kaybını azaltıyor ve beyazlama sürecini yavaşlatıyor. Sağlıklı saçlar için her gün 2-3 adet küçük boy mandalina tüketmenizde fayda var.
Somon
Somon, sağlıklı omega-3 yağ asitlerinden zengin bir balık. Vücudumuz bu sağlıklı yağları kendisi üretemediği için yiyecek veya takviyelerden almanız gerekiyor. Omega 3 sayesinde saçlar daha parlak ve canlı görünüyor. Haftada 2 kez somon balığı tercih edebilirsiniz.
Yoğurt
Yoğurt, B5 vitamini olarak adlandırılan, pantotenik asit içeriyor. Bu vitamin sayesinde saç incelmesi ve saç dökülmesi problemlerini önlüyor. B5 vitamini saç derisindeki kan akımını hızlandırarak saç derisini de koruyucu yapıya sahip. Günde 2 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
Havuç
Havuç, Beta karoten, yani A vitamini yönünden zengin bir besin. Vücut tarafından sebum yapmak için A vitamini gerekiyor. Sebum tüylerimizin oluşturduğu yağlı bir madde ve sağlıklı bir kafa derisi için doğal bir bakım sağlıyor. Sebum olmadan kepekli ve kuru saç problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle A vitamininden zengin olan havucu kışın salatalarınızdan eksik etmeyin.
Tarçın
Vücutta kan dolaşımını artırması sayesinde saç köklerine oksijen ve besin taşınmasına katkıda bulunuyor. Bu etkisiyle saç köklerini güçlendiriyor ve bakım yapıyor. Tarçını çayınıza ya da meyvelerin üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Yumurta
Vücutta biyotin eksikliği saç kırılmalarına sebep oluyor ve saç derisinde kepeklenme yapıyor. Yumurtada yüksek miktarda biyotin bulunuyor. Biyotin suda çözünebilen bir B vitamini. Yumurta aynı zamanda en iyi protein kaynağı. Bu sayede protein yapıda olan saçı besliyor ve sağlığını koruyor. Her gün 1 adet yumurta tüketebilirsiniz.
Yulaf
Yulaf, saçın büyümesini hızlandıran, kalın ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan demir, lif, çinko, omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besin. Yulafı sütle pişirdikten sonra içerisine meyve, kuruyemiş ve tarçın ekleyip kahvaltıda tüketebilirsiniz.
Mercimek
Protein, demir, çinko ve biyotin içeren mercimekte bol miktarda folik asit de bulunuyor. Folik asit, cilt ve saç derisinde kırmızı kan hücrelerinin yapısını besliyor. Saç derisinin oksijene doymasını sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde yeni saç oluşumuna zemin hazırlıyor ve saçları güçlendiriyor. Mercimeği salatalarınızda veya tencere yemeği olarak haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.
Ispanak A vitamini, demir, beta karoten, folat ve C vitamini içeriyor. Bu mineraller saç ve saç derisi için çok önemli. Saçları nemlendiriyor ve güçlendiriyor. Demir saçlar için özellikle önemli bir mineral. Vücutta demir eksikliği saç dökülmesinin başlıca nedenini oluşturuyor. Ispanak demir içeriği zengin bir besin. Yine demir içeriği zengin olan kırmızı et ile birleştiğinde biyo yararlılığı artıyor. Örneğin kıymalı ıspanak yemeği demir açısından zengin bir besin olup, saç dökülmesi yaşayanlar için doğru bir besin tercihi.
Kuruyemiş
Kuruyemişler E vitamini, selenyum ve çinkodan zengin besinlerden. Bu mineraller sayesinde saç yapısını güçlendiriyorlar. Kaju, içerdiği yüksek biyotin ile saçın sağlıklı uzamasını sağlıyor. Ceviz de içerdiği elastin sayesinde saç kırılmalarını engelliyor. Özellikle antepfıstığı erkeklerde görülen kellik problemine iyi geliyor. Her gün 2 tam ceviz veya 10 adet kaju/antep fıstığı tüketebilirsiniz.