IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By YapraK
  • 2 Post By N999

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 23:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vücut Sağlığının Barometresi Saçlar




Bakımlı saçlar, yüzyıllardır özellikle kadınlar için güzelliğin en önemli unsurlarından birisi. Öyle ki saçlarda meydana gelen her patolojik durum, kişide derin psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Dolayısıyla saç problemleri kişiler için önemli bir stres kaynağı oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, kadınlarda saç dökülmelerinin nedenleriyle ilgili bilgi verdi. Kadınlarda; “yaygın” ve “erkek tipi” olmak üzere iki tip saç dökülmesi görülüyor. Erkek tipi saç dökülmesinde, özellikle saç üst kısımlarında seyrelme ve bu bölge saçlarında incelme gerçekleşiyor. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle yumurtalık kistleri, hormonal bozukluklar ve böbrek üstü bezi büyümeleri sonucu oluşuyor.
Hızlı kilo kaybı saçların dökülmesine neden oluyor
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, kullanılan ilaçlardan beslenme alışkanlıklarına kadar pek çok faktörün saç dökülmesi üzerinde etkili olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:
“Saç, vücut sağlığının spesifik bir barometresidir. Saç dökülmesinin yaygın nedenleri arasında tansiyon düşürücü, kan sulandırıcı, lipid düşürücü ve guatr ilaçlarının da araların da bulunduğu ilaçların yanı sıra radyasyon ve kemoterapi gibi kimyasal maddelere maruz kalınması yer alıyor. Hormonal nedenler ile sıkı diyetler ve hızlı kilo kaybı gibi beslenme faktörleri, anemi, gebelik, ateşli hastalıklar da saç dökülmelerinde etkili oluyor. Vitamin ve özellikle çinko ve selenyum gibi mineral eksiklikleri, yaşlılık, tiroid ve bağışıklık sistemi hastalıkları, yaygın veya bölgesel deri hastalıkları, psikolojik veya fiziksel stres gibi nedenler de saç dökülmelerine yol açıyor.
Saçın her gün yıkanması doğru değil
Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın Saç dökülmesini önlemek için önce buna neden olan hastalıkların tedavi edilmesi gerektiğini söyledi ve saçın her gün yıkanmasının doğru olmadığına dikkat çekti:

“Saç dökülmesini önlemek için öncelikle altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekiyor. Bunun dışında beslenme alışkanlıklarına, özellikle proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmeye, yeşil sebze, süt, yumurta, baklagiller tüketimine dikkat edilmeli. Saça mümkün olduğu kadar boya, jöle, fön gibi fiziksel ve kimyasal uygulamalar yapılmamalı. Kışın soğuğa, yazın güneş ve deniz suyunun oluşturduğu kuruluğa karşı gerekli önlemler alınmalı. Saçı her gün yıkamak doğru değil. İki üç günde bir PH değeri 5,5 olan şampuanlar ile yıkamak yeterli. Saçı sık yıkamak saçın yağ dengesini bozar. Eğer bu hususlara dikkat edilirse zaten saç dökülmesi de en aza indirilir.”
Sonbaharda saçlar daha çok dökülüyor!
Sonbaharda saç dökülmesi diğer mevsimlere göre daha fazla oluyor. Bunun nedeni bu mevsimde sebze ve meyvenin az olması nedeniyle vitamin alımının azalmasıdır. Ayrıca havaların soğumaya başlamasıyla saçı besleyen kısım olan ve saç soğanı olarak adlandırılan bölgedeki kanlanmanın azalması, soğan kısmının boyutlarında küçülmeye neden oluyor. Bu da saçta dökülmeye yol açıyor. Fakat bir süre sonra bu dökülme kendiliğinden geçiyor. Devam etmesi durumunda bir doktora başvurmakta yarar var.
Gebelik döneminde saçların tümü büyüme evresine girerken, doğumdan üç dört ay sonra saçların hepsi dökülme evresine giriyor ve dökülüyor. Fakat bu, mevsimsel saç dökülmesi gibi geçici bir durum. Doğumdan sonra başlayan bu saç dökülmesi 6 ay ila 1 yıla kadar uzayabiliyor. Gebelik döneminde ek çinko kullanımıyla doğum sonrası meydana gelen saç dökülmesinin şiddeti azaltılabiliyor. Ayrıca gebelik döneminde demir eksikliğinin giderilmesi de bu dökülmenin azaltılması açısından önem taşıyor.
Sağlıklı saçlar için deniz mahsulleri tüketin

Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden birisi dengesiz beslenmedir. Sağlıklı saçlar için öncelikle;
• Yeterli protein ve çinko (özellikle yumurta, deniz ürünleri, fasulye, ceviz ve süt),
• B12 vitamini (karaciğer, börek gibi sakatatlar, deniz ürünleri ve süt),
• Folik asit (yeşil yapraklı sebzeler, mısır ve mercimek),
• Bakır (lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sezeler)
• Selenyum (deniz ürünleri, soğan, sarımsak) gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Ayrıca sigaradan uzak durmak saç sağlığı için önem taşıyor.
Bilinenin aksine saçları kısa kestirmekle saçların gürleşmesi arasında doğrudan bir bağlantı bulunmuyor. Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan bir hale geliyor. Saç bu kırılmaların temizlenmesi ile daha kolay uzuyor ve daha canlı hale gelebiliyor.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 20 Şubat 2012, 15:37   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Vücut Sağlığının Barometresi Saçlar





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Vücut için gerekli enerji, besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut önce saça göndereceği besini keser.

Akademi Saç Terapi Merkezi
Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist)
Evrim Bayraktar

Saç vücudun barometresidir. Saç ile ilgili şikâyetler arttığında ilk araştırılması gereken yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak yöntem kan testidir.

İnsan vücudu sağlıklı işleyişi için gerekli olan enerjiyi ancak sağlıklı bir beslenme şekliyle sağlayabilir. Saç hücreleri özellikle kandan gelen protein ve oksijen yardımıyla çoğalıp saçı oluşturur. Özetle; saç kanla beslenir. İnsan saçı %90 oranında protein içeren, kopmaya, aşınmaya dayanıklı güçlü bir lif yapısıdır ve vücudun bir parçasıdır. Vücut için gerekli tüm besinler saç için de gereklidir, saç için özel bir beslenme şekli yoktur. Vücudumuz için gerekli enerji besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut öncelikle hayati organları koruma altına alır ve en önce saça göndereceği besini keser. Dolayısıyla saçta hacimsel azalma, dönemsel yoğun dökülme, cansızlık ve kırılma yaşanır.

Anne Karnındaki Beslenme Bebeğin Saçını Da Etkiler

KIötü ve eksik beslenmek kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkiler. Amerika’da Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmada hamile bir fareyi dört vitamin grubu -B-12, Folik Asit, Betaine, Choline- ile beslediklerinde bebek farenin tüy renginin değiştiği ve kahverengi tüylü yavrular doğduğu gözlemlenmiştir. Buna karşılık bu takviyelerin verilmediği hamile farenin sarı tüylü yavrular doğurduğu görülmüştür. Bu araştırma aslında ilk defa, annenin beslenme şeklinin anne karnındaki bebeğin saç gen yapısını etkilediğini ortaya koyuyor. Bu çalışma insanlar üzerinde yapılmamış olsa da bilim dünyasında beslenmenin insanın gen haritasını etkilediğine dair güçlü bir yargı oluşturuyor. Buradan hareketle kötü ve eksik beslenmenin kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetle, saçta besin eksikliğine bağlı kayıplar şu durumlarda sıklıkla görülür:

· Proteinden eksik beslenme

· Vejetaryen veya tek tip beslenme

· Hızlı kilo verdiren şok diyetler

· Demir eksikliğine bağlı kansızlık

· Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği

· Yeme bozuklukları, anoreksia ve blumia

Saç Vücudun Barometresidir

Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Saç vücudun barometresidir. Kişinin saçı ile ilgili şikâyetleri arttığında ilk araştırılması gereken saçın yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu nedenle kişinin öncelikle neden saç kaybettiği tanısının konulup, araştırılması gerekmektedir. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak şey kişiden bir kan testi alınmasıdır. Bu durumda sıklıkla yapılan hata ezbere vitamin kullanımıdır. Ayrıca kişi neden saç kaybettiğini bilmeden çeşitli yöntemler denemekte sonuç alamadığında hayal kırıklığı yaşamaktadır. Bu aşamada en doğru adım saç sağlığı uzmanlarından danışmanlık almaktır. Besin kaybına bağlı saç kayıplarında profesyonel yaklaşım saç dökülmesini (şampuan veya losyonlarla) durdurmak/ maskelemek olmamalıdır, aksine bu sonucu yaratan temel sorunu tanımlamak gerekir. Saçta eksik olan temel sorun giderildiğinde saç sorunu çoğu zaman kendiliğinden iyileşecektir. Bu aşamada süreci hızlandırmak ve iyileşmeyi takviye etmek amaçlı ürünler önerilebilir.

Saç sağlığını desteklemek için faydası bilinen bazı besin kaynakları:

· Protein yönünden zengin “ kırmızı et” tüketimi saç için çok faydalıdır.

· B vitamin grupları, özellikle “Biotin” içeren tahıllı gıdalar, ciğer, yumurta, soya ve mayalı yiyecekler kırılgan saç yapısını desteklerler.

· Balık tüketmek, içinde Omega3 yağ asitleri, B12, Demir barındırması sebebiyle saçtaki parlaklığı sağlar ve saç derisini canlandırır.

· Baklagiller, iyi bir protein desteğidir. İçeriğinde demir, çinko ve biotin bulundurur.

· Fındık yüksek oranda selenyum, çinko ve faydalı yağ asitleri içeriği sebebiyle saç cilt sağlığı için faydalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
barometresi, saclar, sağlığının, sagliginin, vucut, vücut


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Stresten beyazlayan saçlar eski haline döner mi? Stres azalınca beyaz saçlar siyahlaşıyor! aSk Saç Modelleri ve Bakımı 2 08 Şubat 2022 20:33
Bu saçlar ilhamını doğadan alıyor! Büyüleyici yeşil saçlar! Sanem Saç Modelleri ve Bakımı 0 15 Ağustos 2018 14:25
Vücudumuzun barometresi neden saçtır? Zen Sağlık Köşesi 0 23 Mayıs 2013 15:21
Vücut ilgi bekler - Vücut güzelliğinizi koruyabilirsiniz. Sevda Sağlıklı Bakım Önerileri 0 28 Aralık 2011 05:16
Uyku, Ruh Sağlığının Aynası System Sağlık Köşesi 0 03 Ekim 2011 12:19