IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

4Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sue
  • 1 Post By AngeLus
  • 1 Post By Sue
  • 1 Post By AngeLus

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2012, 13:46   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"




Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"


Sınıf arkadaşı okul arkadaşı mahalle arkadaşı ev arkadaşı asker arkadaşı. Bu arkadaşlıkların listesini eskiden uzatmak mümkündü.

Ama artık değil çünkü gençler şimdi yüz yüze iletişim kurmaktan kaçıyor. Sanal alemdeki arkadaşlıklar daha çok tercih ediliyor. Facebook MSN Twitter ve Myspace arkadaşlığı ya da kardeşliği aldı başını gidiyor. Ancak uzmanlar bu durumun gençleri yalnızlaştırdığını ekran bağımlısı yaptığını ve ruhsal hastalıklara daha açık hale getirdiğini söylüyor. 'Çocuğum tanımadığın kişilerle konuşma!'


'Yine spora gitmek zorundayım 'Anneme çok kızgınım' 'Kola içiyorum ama size yok' 'Tatilde çok sıkıldım nette olmayı özledim' 'Ayağım şişti evde yatıyorum' 'Yarın 14'te nette buluşalım mı?' vs. Anlaşıldığı üzere çocuklar ve gençler artık yüz yüze iletişim kurmaktan kaçıyor. Ekrandan ekrana yazışarak hiç tanımadığı kişileri listelerine ekleyerek dertlerini paylaşıyorlar. Hatta tanımadıkları insanların fotoğraflarına bakmaktan ve ----- altında sohbet etmekten fazlaca hoşlanıyorlar. Teknoloji sosyal ilişkileri hızla değiştiriyor. Artık çocukların ne mahalle arkadaşı ne okul arkadaşı ne de takım arkadaşı kaldı gençler asker arkadaşlarını bile tanımıyor. Her ne kadar anneler hâlâ 'Çocuğum tanımadığın kişiyle konuşma!' dese de bu uyarı bilgisayar başında geçerli sayılmıyor. Bütün zamanını sanal arkadaşları ile geçiren gençler arasında bir facebook twitter ve myspace kardeşliği aldı başını gidiyor.


'Sosyalleşme' adı altında hayatımıza girmeye çalışan bu sitelerde üyeler kendi profillerini oluşturup kişisel ve özel bilgilerini bu platformdan paylaşma imkanı buluyor. Profilinizde sadece kişisel bilgilerinizi paylaşmıyorsunuz. Diğer üyelerle ilişkilerinizi şekillendiren asıl unsur beğeni ve düşünceleriniz. Birbirinizi tanımamış olmanız ise bir avantaj sanki. Bir araya gelerek sevinçlerin dertlerin düşüncelerin paylaşıldığı uzun sohbetler bilgisayar aracılığıyla kurulan cansız diyaloglara dönüşmüş durumda.


Psikologlara göre bu durum çocuk ve gençlerin yalnızlaşmasına ekran bağımlılığı yapmasına ve ruhsal hastalıklara daha açık hale gelmesine neden oluyor. Üstelik facebook ve twitter gibi sitelerde hiç tanımadıkları hatta yazışmadıkları kişileri arkadaş listelerine ekleyip 'benim arkadaşım çok' algısı sanki bir üstünlük göstergesi gibi sunuluyor. Diğer yandan ise çocukların fiziksel ve ahlakî gelişimi için insanlarla iç içe olması gerekiyor. Aksi halde dışarı çıktığında kendini ifade etmekte zorlanıyor ve kimsenin kendini anlamadığını düşünüyor. Hayata açılan tek penceresi bilgisayar monitörü olan genç 'gerçek' insan yüzlerine karşı yabanileşiyor çünkü sanal arkadaşlıklar sahici ilişkiler kurmaktan çok uzak. Kişi listesi ne kadar kabarık olursa olsun o insanların hiçbiriyle yüz yüze iletişim kurmadığı için sıkıntılı anında dertleşecek kimse bulamıyor. Sonuçları depresyona kadar gidiyor.


Yalan söylemek cazip geliyor
Peki bu kadar olumsuz yanı olan arkadaşlık siteleri gençlere neden cazip geliyor? Sanal ortamda sohbetin en belirgin özelliği 'yalan söylemek'. Gençler kendilerini karşılarındaki kişiye olduğundan daha farklı gösterme ihtiyacı hissediyor. Hangi yaşta cinsiyette ya da meslekte olmak istiyorsa kendisini o şekilde tanıtabiliyor.

Kendisinden yaşça büyük biriyle sohbet edecekse yaşını büyütebiliyor ya da tam tersi şekilde küçültebiliyor. Karşınızdaki kişi de aynı şekilde kendisini nasıl tanıtmak istiyorsa öyle tanıtıyor. Ayrıca 'beni görün benden haberdar olun' duygusu ile fark edilmek ve ilgi görmek istiyorlar.

İnternet çocuğu suça teşvik eder
Çocuklar ve gençler insan ilişkilerinde yeterince tecrübeye sahip olmadıkları için çok kolay kandırılabiliyorlar. 'Arkadaşımın arkadaşı benim de arkadaşımdır.' mantığı ile hareket eden gençler uyuşturucu fuhuş cinayet kişilik haklarına tecavüz gibi suçlara internetle bulaşabiliyor. Bunlar direkt internet üzerinden gerçekleşmese de bir buluşma neticesinde güven telkin edilerek gencecik beyinler suça yönelebiliyor.

Çocuğu internetten nasıl uzaklaştırmalı?
Çocukları internet arkadaşlığından uzaklaştırmada en büyük iş yine ailelere düşüyor. Bir anne ve baba en az çocuğu kadar bilgisayar kullanmasını bilmeli ki çocuğunu bilgisayar ortamında nelerin beklediğinin farkında olması gerekiyor. Bilgisayarlar çocukların yatak odalarına değil herkesin kullanımına açık salon gibi mekanlara konulmalı. Ayrıca aileler internet arkadaşlığı yerine çocuklarına daha güzel aktiviteler vaat etmeli. Çocuğu takip etmek her an mümkün olmadığı için de bilgisayarlara aile koruma filtrelerinin muhakkak yüklenmesi gerekiyor.

İnternette dikkat edilmesi gerekenler
- Bilinmeyen kişiler arkadaş olarak kabul edilmemeli.

- Tanımadığınız kişi durduk yerde tuhaf isteklerde bulunur ya da sözü döndürüp dolaştırıp belli bir amaca getirirse şüphelenmek gerekir.

- Msn veya kameralı sohbette ----- görüntüsü vermeyin şantaj olarak kullanılabiliyor.

- Yazışırken hiçbir şekilde küfür ve hakaret içeren sözcükler yazmayın aleyhinize açılan bir davada delil olarak kullanılabilir.

- Girdiğiniz sitenin domain adının kime ait olduğu ve ödemesini kimin yaptığının bilinmesi gerekir. Gizli veyahut kime ait olduğu belli olmayan siteler tehlike oluşturur.

*** Çocuklar ve gençler kolay kandırılıyor


Av. Kemal Şener (Bilişim suçları avukatı): Sanal âlemde profil olarak gösterdiğiniz bilgilerin doğruluk payı yüksek değil. Gençler yeterli tecrübeye sahip olmadıkları için kolay kandırılabiliyor. Fuhuşa teşvik ve kötü yönde istismar yapılabiliyor. Uyuşturucu direkt internetten pazarlanmıyor ama bu siteler buna zemin hazırlıyor. Sanal âlemde en çok kişilik haklarına tecavüz suçları işleniyor. Kişilerin resimleri fotomontajlanarak özel bilgileri yayılıyor ve kişilerin sanal âlemdeki saygınlığı azaltılıyor. Bütün bunlar bilişim suçlarına giriyor. Bu suçu işleyenler IP denilen internet bağlantı numarası ve protokol numarası ile bulunabiliyor. Fakat internet kafeden bağlandıysa veya yurt dışındaki bir sitenin üzerinden internete girildiyse bu kişileri bulmak zor.
*** Ekranı kapat hayatı aç


Prof. Dr. Kemal Sayar (Psikiyatrist): İnternet âleminde gençler olmak istedikleri hayallerindeki kişilere bürünüyor. Dolayısıyla buradan yapılan muhabbetin büyük bir kısmı yalan üzerine kurulu. Buradaki bağlar sahici olmuyor ama incittiği zaman da çok incitebiliyor. Bir hastam sanal bir topluluk kendisiyle 'ezik' diye dalga geçtiği için intihar girişiminde bulunmuştu. Bütün bilgisayar teknolojileri ve televizyonun insanları yalnızlaştırdığı sosyal bağları kopardığı ve ruhsal hastalıklara daha açık bir hale getirdiği birçok bilimsel araştırma ile ispatlanmış durumda. Ben bütün hastalarıma 'ekranı kapat hayatı aç' önerisinde bulunuyorum.
*** Toplumla iç içe olmak şart

Orhan Güneş (Psikolog): Her şeyi ihmal edecek kadar sanal arkadaşlıklara yönelmişsek internet artık bize zarar verici hale gelmiştir. Çocuğun fiziksel ve ahlaksal gelişimi için insanlarla iç içe olması gerekiyor. Ama çocuk bu gelişimi bilgisayar karşısında geçirirse dışarı çıktığında kendini kimseye anlatamadığından şikayet eder. Kişiler tüm arkadaşlık ilişkilerini sanal ortama göre şekillendirebilir ve karşısındakine de kendini istediği gibi yansıtır. Ortaya güvenli olmayan bir ortam çıkar. Konuştuğumuz her kişinin yalan söylediğini düşünür. Çünkü o da yalan söylüyordur.

aktüel psikoloji



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 10 Ağustos 2012, 13:48   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"




Durumumuz vahim malesef :/

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Ağustos 2012, 13:53   #3
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"




AngeLus Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Durumumuz vahim malesef :/

Artık yüz yüze iletişim o kadar azaldı ki her şeyimiz siber alem oldu. Burda yiyor, içiyor, aşık oluyor, kızıyor, huzur bulur olduk. Kötü bir durum esasen. Sonumuz hayrolsun.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Ağustos 2012, 14:09   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"




Bu durumdan çok şikayetçi olmamıza rağmen yine bu şekilde devam etmemiz tuhaf geliyor bana da. Biraz bizlerin elinde aslında. Yetişen nesilin biraz önüne geçmekte fayda var. :/

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Ağustos 2012, 16:53   #5
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yeni Moda: "Facebook Arkadaşım"




Yeni nesil daha çok tutkulu bence, önüne geçilemez gibi.
Burada tüm her şey kolaylaştırılıyor. Tembel bir millet olduk çıktık.
Kendimiz değişmeliyiz ki insanları değiştirelim. Hayır olsun sonumuz.

__________________
*Ahz.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
facebook arkadaşım, moda, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
"En yakın arkadaşım" dediğin insan erkek mi yoksa kadın mı ? Sır IF Ekstra 27 17 Mayıs 2022 01:21
Yeni Single : İskender Paydaş & Rabia "Kime Ne Arkadaşım" daiSy Albüm Tanıtımları 0 10 Ekim 2017 09:18
Barış Manço doğum gününde "Arkadaşım İnsan" şarkısıyla anıldı Desmont Haber Arşivi 0 02 Ocak 2015 20:06
Ceplerde 5 yeni "moda!" Deep Cep Telefonlar 0 01 Mart 2012 21:24