IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lucifer

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2012, 01:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anoreksiya Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?




anoreksiya nedir,anoreksiya belirtileri, anoreksiya tedavisi,anoreksiya nervosa, angelina anoreksiya, anoreksiya nasıl bir hastalıktır,anoreksiya hastalığı
Anoreksiya Hastalığı Nedir? Kişinin kendi vücudunu algılamasının bozulması ve kendini kilolu algılaması olarak tanımlanan anoreksiya, malnütrisyon ve elektrolit dengesindeki bozukluklara bağlı olarak ölüme yol açabilmektedir.
Uzmanlar, depresyon ile yeme bozuklukları arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanıyorlar. Ayrıca stresin tetiklemesiyle salgılanan bir hormonun da anoreksiya’ya yol açtığını düşünüyorlar. Bu hormonun aşırı salgılanmasının, beynin hipotalamus bölgesi yakınlarındaki bir sorundan kaynaklandığı belirtiliyor. Vasopressin adlı ve beyindeki kimyasal maddelerden biri olan bu hormonun da anoreksiya hastalarında anormal derecede fazla olduğu tespit edilmiştir. Normal koşullarda fiziksel ve büyük bir olasılıkla duygusal strese karşı üretilen bu hormonun aşırı oranda salgılanması, yeme bozukluklarının bir tutkuya dönüşmesinde önemli rol oynadığı ifade ediliyor.
Anoreksiya Belirtileri

• Genellikle 15-19 yaşlarında başlar. Başlangıç yaşının ortalama 17 olduğu ve 40 yaşından sonra anoreksiyanın görülmediği kabul edilir. Hastaların % 90-95 i kadındır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nervozalı bir kişi, olması gereken kilonun en az %15 kadar altındadır.
• Yaş ve boy göz önüne alındığında olması gerekenden daha düşük bir kiloda olmasına rağmen kilo almaktan ya da şişmanlamaktan aşırı derecede korkma.
• Beden imaj bozukluğu anoreksiyanın önemli kriterlerinden birisidir. Kişinin kilosu veya vücut şeklini algılayışında bozukluk vardır. Sürekli daha da fazla zayıflama arzusu ön plandadır.
• Kilo kaybı sağlık için tehlikeli bir boyuta gelse bile hala kilolu olduğunu düşünme.
• Kadınlarda birbirini izlemesi gereken en az 3 adet döneminin olmaması
• Kilo aldırmayacak besin listeleri hazırlanması ve bu listenin dışına çıkmamak için yoğun çaba gösterilmesi.
• Kilo almayı engelleyici aktiviteler için gün içerisinde büyük zaman ve çaba harcanması.
• Anoreksiya hastalığının iki tipi vardır. Kısıtlı tipte, kişi yeme düzenine kısıtlamalar getirir. Tıkanırcasına yeme/çıkartma tipinde ise dönemler halinde tıkanırcasına yeme ve sonrasında çıkartma gibi davranışlar görülür. Kişilik bozuklukları, dürtü kontrol sorunları hırsızlık, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sosyal içe çekilme ve intihar girişimi bu tipteki kişilerde daha fazla görülür.
• Anoreksiya, kalp hastalıkları, kalp atımında azalma, kolesterolün artması, tansiyon düşüklüğü, kansızlık, vücut su- tuz dengesinin bozulması, karaciğer enzimlerinin yükselmesi ve tiroid bezi hormonlarının düşmesine neden olur. Stres hormonlarının artması, östrojenin azalması ve adet görememe, cinsel işlevlerde azalma, kısırlık, osteoporoz gibi sorunlara sebebiyet verir. Uzun süre devam etmesi halinde beyinde ve sinir sisteminin diğer bölümlerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Anoreksiyalıların %5’inin hayatını kaybetme riski vardır.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 15 Eylül 2012, 16:06   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Anoreksiya Hastalığı Tedavisi ve Riski






ANOREKSİYA

Zayıf olunmasına rağmen kilo almaktan veya şişmanlamaktan aşırı korkma, beden algı bozukluğu ve amenore de (ardarda en az 3 kez adet görmemek) bu hastalığın diğer belirtileri. Ayrıca bu hastalarda, laksatif (bağırsak çalıştırıcı) ve diüretiklerin (idrar söktürücü) yanlış ve kötü kullanımı da gözlemleniyor.


Anoreksiya nervozalı hastaların yaklaşık olarak yüzde 30-40'ı tam olarak iyileşirken, yaklaşık yüzde 20 ile 30'unda hastalık kronikleşiyor. Geri kalan 3'te 1'lik kısımda ise hastalık tedavi sonrası yeniden ortaya çıkıyor. Kronikleşme, 4 yıl boyunca ideal standart ağırlığın yüzde 15 altında olma, besin kısıtlaması ve amenorenin sürmesi olarak tanımlanıyor.


Hastalık süresi genellikle 18 aydan daha az değil ancak birkaç aydan tüm bir hayat boyu süren çeşitli vaka örnekleri de mevcut. Her yıl tedavi edilen 200 hastadan 1'i açlık komplikasyonları ya da intihar yüzünden ölüyor. Anoreksiya nervozalı hastaların ölüm oranı yüzde 5 ile10 arası değişiyor. 15-25 yaş arası genç hastalarda ise bu oran yüzde 20'ye kadar yükseliyor. Ölümlerin çoğu ise, kardiyovasküler komplikasyonlar, açlık ve intiharlar yüzünden oluyor.

Aşırı korumacı ailede büyüyen çocuklar tehlike altında!


Yapılan ilginç araştırmada, “normal aile” modeli ile anorektik ailede gözlenen patolojiler kıyaslanmış ve anorektik aile tiplemesi ortaya çıkarılmış. Bu araştırmaya göre anorektik aileler, aşırı korumacı, aşırı ilgili, kuralcı, sert ve çatışmadan kaçınan aileler. Ebeveynler arasındaki tartışmalara tanık olma, anne baskınlığı, ailede gizli ittifakların olması ve ebeveynlerin başarı odaklı olmaları da anorektik aile tiplemesinin diğer özellikleri olarak belirlenmiş.




Anoreksiya Tedavisi ve Riski

Anoreksia nevroza hastalığının %3-18 arasındaki bir oranda ölüme yol açtığı tıbbi araştırmalar yolu ile tespit edilmiştir. Dolayısıyla pozitif yönden bakıldığında anoreksianın %90-95 oranında tedavi edilebilirliği görülmektedir. Hastalığa yakalananların %30 u tedaviden sonra zorlu yaşam şartları ile karşılaştıklarında tekrar hasta olmakta, %40 oranında ise tam iyileşme rapor edilmektedir.



Anoreksiya tedavisinde,hastalığın ne kadar sürdüğü ve vücudun hangi sistemlerinin hastalıktan etkilendiği sorgulanıyor. Bunun nedeni ise anoreksia tedavi edilirken etkilenen sistemlerinde yan bir tedavi ile tekrar sağlığına kavuşturulmaya çalışılacak olmasıdır. Anoreksia hastalığı mide ve bağırsak problemlerine, kas erimesine, böbrek hastalıklarına, beyin hücrelerinde yıkım ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilmektedir.



 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
anoreksiya, belirtileri, hastalığı, nedir, nelerdir, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uyuz Hastalığı ve Belirtileri nelerdir? Sarya Sağlık Köşesi 0 23 Ocak 2023 19:14
Lupus hastalığı belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Bal Sağlık Köşesi 0 26 Ocak 2020 16:44
Gut nedir? Gut hastalığı (nikris) nedenleri nelerdir?İşte belirtileri ve tedavisi… Sanem Sağlık Köşesi 0 18 Eylül 2018 16:25
Brusella Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Lykia Hayvan Hastalıkları 0 07 Eylül 2014 12:25
Raşitizim Hastalığı - Raşitizm Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir Liaaa Sağlık Köşesi 0 27 Şubat 2012 12:02