IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By HANDSOME

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2011, 12:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Chip - Tuning - Ecu Nedir?




CHİP TUNİNG

Chip tuning yeni nesil enjektörlü araçlarda bulunan elektronik kontrol ünitesindeki yazılımın araçta istenilen özelliklere göre değiştirilip aracın performansının arttırılma işlemidir.
Atmosferik araçlarda %6 ile %10 arasında, turbo, benzinli ve turbo dizel araçlarda %15 ile %30 arasında güç artışı elde edilmektedir.Normal kullanımda %4 ile %8 arasında yakıt ekonomisi sağlanabilmekte.Chip tuning işlemi elektronik kontrol ünitesinde yazılımı bulunduran parçanın değiştirilmesi veya yeni baştan programlanması ile gerçekleştirilmektedir.
Çoğu otomobilde geçerli, eski chip'in yerine yeni bir chip takmanın yanında Ford'larda farklı bir modül, BMW ve yeni Opel Vectra gibi otomobillerde seri programlama ve çoğu japon otomobilinde de Icon Race gibi yöntemlerle chip tuning yapılabilmektedir.

Chip Tuning iki ana şekilde yapılır:


1. Aracın beynindeki chip sökülerek Superchips tarafından özel olarak programlanmış yeni bir chip takılması

2. Eğer aracın orjinal chipi yeniden programlanabilir ise orjinal program yerine Superchips'in modifiyeli programının aktarılması.

SUPERCHIPS uygulamasından ne kadar kazanç elde edilir?


Superchips bir chip programı yazarken o aracı özel bir dinamometreye bağlar ve o aracın tüm ince ayarlarını yapar. Yani tüm ateşleme avansı ve yakıt püskürtme stratejilerini, yakıt tasarrufunu günlük kullanımda çok etkilemeden maksimum performans öncelikli hale getirir. Bu sayede atmosferik araçlarda yaklaşık %10 beygir gücü ve tork artışı elde edilir. Bu güç artışı aracın tam gaz kullanımında aracın genel performansını arttırırken, günlük kullanım koşullarında çok daha canlı ve hızlı tepki verir hale getirir.
Chip tuning'in iç yüzü

Chip tuning bildiğiniz gibi Enjeksiyonlu hemen her araca yapılabiliyor ve otomobilin tüm sensörlerinin yardımıyla her aksamı hakkında teknik verileri ECU denilen bir ana merkezde Chip içinde toplanıyo. Peki Bu chip modifiye edilirken niye bukadar pahalıya maal oluyor?
Aslında chip tuning sisteminde kullanılan Entegreler Bilgisayar çöplüğünde bile rahatlıkla bulacağımız Bilgisayarlarımızın anakartında mevcut Olan BİOS Entegresinden başka bişey değildir. Santral ve Bilgisayar Anakartında bulunan bu Chiplerin asıl adı EPROM'dur ve üzerine yazılabilen silinebilen programlanan bir çeşit entegredir. Ama bunu Programlıyan yazılımlar heryerde ve herkezin elinde bulunmadığı için ayrıca Bu Epromları araçlardan söküp Bilgisayara bağlamak için kullanılacak aparatlar mevcut olmadığından dolayı çok pahalı. Gerçektende İnsanın aklının almayacağı bir işde değil tıpkı bir Excell Word kullanımı kadar basittir Chipleri Programlamak.
Buna şöyle bi örnek vereyim, Benlioğlu Otomotivin sahibi Birgün Arkadaşın Honda Civic SI aracı üzerindeki Chipi söküp yerine Superchips'in henüz içine yazılım yüklenmemiş Epromnunu takıcaktı. ama öncelikle eski Chipteki verileri Boş Chipe kopyaladı tıpkı CD gibi. Sonra Superchipsin Epromunu açıp ekrandaki Datalar ile oynamaya başladı mesela bunlar neydi?
Enjeksiyondaki Sensörlerden aldığı dataya göre motora 250 cc benzin püskürtülüyorumuş, bunu 300 cc yaptı. Throttle'dan aldığı sensör verisine göre her silindire 150 cc hava giriyormuş bunu 100 yaptı. Ayrıca Açık hava filtresi koyduğu için Soğuk hava alışı sayesinde fazla benzini soğuk hava ile daha iyi yakmış ve yüksek güç elde etmiş oldu. Ve birçok veriyle oynadıktan sonra Chipi Honda Civic SI içine yerleştirdi alet 130 hp iken 145 hp oluverdi. Dahası çok uzun ama sadece küçük bi örneğini verdim. Tabi 145hp olmasında egsoz sistemi vs de etikiliydi.
Atmosferik araçlarda silindir içine giren benzinin %75 kadarı yakılmaz %25 kadarı yakılır, Chip Programlarken Motora soğuk hava girdiği zaman zaten havanın fazla olması bişey ifade etmiyor çünki yanan benzin 250 cc ise bunun 50 cc kadarı yanıyor ama giren hava 150 cc ise bu havanın tamamını motor kullanıyor bu hava soğuk olursa ve chip sayesinde 100 cc kadar girerse o motora, chip öncesi giren 250 cc lik benzin chipten sonra 300cc yapılırsa her silindire giren 300 er cc'lik benzinin %75 kadarı atmosferik motorlarda yakılmadığı için geriye kalan 129 cc lik benzin 100 cc lik hava ile karışmış ve yakılmış olucak.
Chip öncesi bu araç tamı tamına 63 cc benzine 150 cc hava karıştırıyodu o karışım fakir oluyodu. Burada Hava filtresini soğuk ve iyi hava alıcağı bir konuma yerleştirilirse etkisi iyi olucaktır.



ECU nedir?

ECU (Motor Kontrol Ünitesi) otomobilin motor bölümünde veya yolcu kabini içinde bir yere monte edilmiştir. Boyutları bir oto teybinden daha küçüktür. Bu küçük cihaz birden fazla microbilgisayar içermekte ve motorun değişen koşullarda en verimli şekilde yönetimini sağlamaktadir. Bu microbilgisayarlar, EPROM bir chip içerisinde bulunan bir programı çalıştırmaktadır. ECU, tüm motor yönetimi ve kontröllerden sorumludur, ve motorun çalışma şartlarını sürekli olarak denetler, parametreleri hesaplar ve sürekli olarak değişkenleri ayarlar. Tüm bu ayarlamalar, motorun yükü, devri, çevre değişkenleri (hava sıcaklığı, hava yoğunluğu, motor sıcaklığı, barometrik basınç vs…
göz önüne alınarak bir saniye içerisinde yüzlerce kez gerçekleşir…Tüm bu ölçümler, basınç, sıcaklık, devir, hız, hava yoğunluğu vs…gibi değişkenlerin, milyarda bir sapma ile, motor içinde bulunan yüzlerce sensör tarafından yapılması ile mümkün olmaktadır…ECU bu değerleri algılar, ardından EPROM içerisinde bulunan haritadan ilgili değerleri bulur, ve de ateşleme zamanlaması, optimum yakıt miktarı, turbo basıncı, emisyon değerleri gibi değişkenleri hesaplayıp uygulamaya geçirir…Tüm bu işlemler saniyenin binde biri cinsinden sürelerde gerçekleşmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
chip, ecu, nedir, tuning


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Chip PySSyCaT Bilgisayar Sözlüğü 0 11 Şubat 2016 01:27
tuning-primer.sh mysql tuning scripti - mysql performans raporu CeSaRCripS MySQL 0 16 Aralık 2012 15:11