IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2022, 22:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organik Sumak Nasıl Yapılır?







Çok sağlıklı bir baharat olan sumağın bir sürü faydası bulunmaktadır. Çok sayıda yemekte kullanılabilen sumak yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Bu sağlıklı baharatı organik biçimde yetiştirmek sağlıklı özelliklerini kaybetmemek önemlidir.

Dışarıdan işlem görüp paketlenmiş olanlara oranla organik biçimde yetiştirildiğinde sumak bir sağlık deposudur. Diğer türlü işlem görmüş sumakların besin değerinin kaybedilmesinden dolayı damak tadı dışında bir faydası bulunmaz.

Organik sumak ekim aşamaları:

•Sumak meyveleri sonbahar aylarında toplanılır. Meyveler toplandıktan sonra tohumlarının çıkartılması gerekir.

•Tohumlar çıkarıldıktan sonra kaynak su içerisinde 5 dakika dinlendirilir.

•Dinlendirilmiş tohumların yaklaşık 15 gün boyunca ılık suda bekletilmesi gerekir.

•Bekletildikten sonra katlamaya alınırlar.
Bahar aylarında tohumların çimlenip çimlenmediği gözlemlenir. Çimlenme olmuş ise dikime uygundur.

•Çimlenme olmamış ise herhangi başka bir işlem yapmadan diğer yılın bahar ayına kadar tohumlar beklemeye alınır.

•Diğer yılın kış aylarında artık sumaklar ekime uygun hale gelir.

•Organik sumak yetiştiriciliğinde ekim sırasında 5li çizgi tekniği uygulanmalıdır.

•Tohumlar ekilirken 10 - 15 mm derinliğe koyulur.

•Tohumların 1000 tanesi 12 - 17 gram kütleye sahiptir.

•Bu tekniğe göre metrekare başına 5 gram ile 10 gram arasında miktarda tohum bırakılır.

•Tohumlar %88 oranına kadar çimlenir.

•Çimlenen tohumlardan metrekare başına 100 tane sumak fidanı elde edilmiş olur.

•Sumak fidanı çok tüplü şekilde üretilmektedir.

•1 ya da 2 yaşlı şekilde ağaçl[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ndırma sahalarına dikilmeleri gerekir.

•1 yaşındaki bir sumak fidanı 30 ila 40 cm arasında bir boya ve 4 - 8 mm çapa sahiptir.

Organik Sumak Nasıl Saklanır?

Sakızağacı killer familyasına ait sumak ağaçlarının en yoğun yetiştiği bölge Doğu Anadolu Bölgesi'dir.
Kapalı tohum yapısına sahip olan sumaklar mutfakta tohum halinde, baharat şeklinde tüketilir.
Sumağın tohumu öğütülürken sofra tuzu kullanılır; oldukça da ekşi bir tadı vardır.
İstenilen yemek, meze ve salata içerisine eklenerek tüketilebilir.
Organik sumağın saklanması için bilinmesi gereken bazı teknikler bulunur.

İşte, organik sumak nasıl saklanır, sorusunun yanıtı:

•Sumak yapı itibariyle içerisine nem çekme özelliğine sahiptir. Su çekerek şişme özelliği bakımından bulgur ile oldukça benzerdirler. Bu nedenle nemli ortamlardan uzak tutulması gerekir. Çünkü su, bakterilerin yaşaması için gerekli ortamı sağlayan yapısı ile sumağı bozar.

•Ayrıca güneş ışığından da sumağı korumak gereklidir. Kuru bir ortam sağlanmak istenirken bol güneş gören bir ortamdan bahsetmiyoruz. Güneş ışığı da sumağın içerisindeki besin değerine zarar verebilir.

•En uygun saklama şekli kapalı bir kapta, nem olmayan bir ortamda ve güneş ışığından uzakta muhafaza etmektir.

•Kutusu, sıvı malzemelerden uzak bir noktada durmalıdır.

•Organik sumağın saklanmasında plastik kap kullanımı sağlıklı bir seçenek değildir. Cam kavanozda, havayı vakumlayan bir kapak ile sıkıca kapatarak saklamak en sağlıklı saklama yolu olacaktır.

•Sumak bu şekilde saklandığında uzun zaman bozulmadan kalır ve ilk zamanlarda sahip olduğu tazeliğini kaybetmez.

•Yaz aylarında yine vakumlu kapaklı cam kavanoz içerisinde buzdolabına koyulabilir. Buzdolabı nemli bir ortama sahip olduğundan sumağın kavanozunun ağzı dikkatli bir şekilde, sıkıca kapatılmalıdır.

•Buz dolabında uzun süre rahatlıkla saklanabilir.

•Sumağı daha uzun süre saklamak ve taze tüketmek istiyorsanız tohum halinde satın alarak evinizde bulunan bir uyutucu ile yumakları kullandıkça yenilemeniz daha kaliteli sonuç almanızı sağlar.

Organik Sumağın Sağlığa Faydaları

Organik sumak besin değeri bakımından zengin bir baharattır. Yemeklerle birlikte tüketildiğinde sağlığa oldukça faydası vardır.

•Antioksidan özelliği vardır.

•Antienflamatuar özelliği vardır.

•Kan şekerinin olması gerektiği seviyede kalmasına ve dalgalanmamasına yardımcı olur.

•Antibakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.

•Diüretik etkisi vardır. Bu özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Ayrıca bu özelliği ile yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

•Vücuttaki trigliserid düzeyini azaltmaya yardımcı olur. Trigliserid kalp sağlığını tehdit eden zararlı yağları ifade eden bileşiktir. Bu sayede kalp ve damar sağlığına da sumağın önemli faydası vardır.

•Kalp ve damar hastalıkları ile savaşmada sumağın ortaya çıkardığı bir başka etki de kötü kolesterolü düşürmesidir.

•Yapılan araştırmalar neticesinde organik sumağın adet sancılarını ve krampları azalttığı gözlemlenmiştir.

•Düzenli kullanımı vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

•Adet sancılarını gidermek için tüketmek isteyen bireyler adet günlerinde sumak çayı veya yoğurt içerisine sumak ekleyerek tüketebilirler.

•Emziren annelerde sumağın süt miktarını arttırdığı da bilinmektedir. Ancak hekime danışarak kontrollü şekilde tüketmek daha doğru olacaktır.

Organik Sumak Nasıl Tüketilir?

Sumak Türk mutfağında yaygın şekilde tüketilen bir baharattır. Genellikle salataların ve mezelerin içerisine eklenerek tüketilir.
Ekşi tat vermek amacı ile dolma içine, bamya yemeğine eklemek de yaygın bir kullanım şeklidir.
Sumağın bir tüketim şekli sumak çayıdır.

Sumak çayı:

•Kronik faranjit sorunu olanlara

•Boğaz ağrısına

•Balgam söktürmeye

•Kuru öksürüğe

•Adet sancısına iyi gelir.

Sumak çayı için bir çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı sumak atılarak cezvede kaynatılarak hazırlanır.
Bu şekilde 5 dakika kaynatılması yeterlidir ve fazla kaynatmamaya özen gösterilmelidir.
Kullanımında aşırıya kaçılması yan etki doğurabilir. Bu nedenle tüketimde aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir kronik hastalığı olanlar, hamileler ve ilaç kullananlar hekime danışmadan sumağı tedavi amaçlı ya da çay şeklinde tüketmemelidir.
Hekim onayı aldıktan sonra dozunu kaçırmadan tüketilmesinde bir sakınca yoktur.




OrganikGurme..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 06 Mart 2022, 19:16   #2
Çevrimdışı
~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Organik Sumak Nasıl Yapılır?




PayLaşım için tşkLer...

__________________
Edeptir AŞK Sevdirenin Hürmetine...

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
organik sumak nasıl yapılır?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Organik Nane Nasıl Yapılır ? PySSyCaT Organik Yaşam 2 01 Şubat 2023 14:43
Organik Kekik Nasıl Yapılır ? PySSyCaT Organik Yaşam 1 06 Mart 2022 19:24
Organik Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır? PySSyCaT Organik Yaşam 3 06 Mart 2022 19:21
Organik Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? PySSyCaT Organik Yemek Tarifleri 2 23 Ocak 2022 22:24
Organik gübre nasıl yapılır? PySSyCaT Organik Yaşam 0 29 Şubat 2016 21:31