IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda
  • 1 Post By Ferman

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2010, 06:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ciwan Haco Kimdir? / Biyoğrafi - Müzisyenler





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ciwan Haco Kimdir? / Biyoğrafi - Müzisyenler

Ciwan Haco, 1957 yılında Suriye'nin Qamışlo kentinde doğdu. Ailesi Mardin’in eski aristokratlarındandır. Şeyh Sait İsyanı’ndan sonra Haco Ağa ve sülalesi de sürgünlüğü tatmış, Suriye’ye yerleşmiştir. Ciwan müzikle çocukken tanıştı. Mıhemed Şexo ve Mırado dineyerek müziğinin ilk temelini almış olan Ciwan, sazı kendi kendine öğrendi. Suriye’de de Kürt müziğinin önüne konulan engeller yüzünden bir şeyler yapamayacağını fark eden Ciwan Haco, lise öğreniminden sonra Avrupa’nın yolunu tuttu. Almanya'nın Bochum Üniversitesi'nin müzik fakültesinde 3 yıl öğrenim gördü.

Almanya’daki ilk yıllarında Alman, Türk, Latin Amerikalı dostlar edindi kendine. Caz, rock, blues, pop konserlerinin müdavimi olan Ciwan’ın müziğindeki yönelimin ilk adımlarını bu konserlerin oluşturduğunu belirtmek mümkün. Son dört albümünü birlikte çalıştığı, Paolo Vinaccia, Knut Reiersrud, Audin Erlien, Stein Bullhansen, Büge Wefestelut, Bendik Hofset gibi sanatçılar, Joe Cocker, A-ha, Abba şarkıcı ve gruplarla kolektif çalışmalar yürütmüşlerdir. Bu sanatçılar Ciwan müziğinin şekillenmesinde büyük rol oynamışlardır.


Ciwan Haco, Kürtçenin yanı sıra, 40’a yakın Almanca ve İngilizce şarkı da yapmıştır. Almanca olanların sözleri de kendisine ait. İngilizce şarkıların bir bölümünün sözleri ise arkadaşlarına ait. Avrupa’da özellikle de halen yaşamını sürdürdüğü Norveç’te, televizyonlara çokça çıkmış, gazetelerde röportajları yayımlanmış ve yaptığı müzikle epeyce olumlu eleştiriler almıştır.


Ciwan Haco'nun müziği, Kürt müziğinin dünyaya açılma serüveninin bir bölümüdür. Ancak bu, Kürt müziğinin tüm renkleriyle dünyadaki dinleyicilerin beğenisine sunulmasından çok, dünyadaki müzik türlerinin Kürt müziğine uyarlanmasıdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu uyarlamada Ciwan'ın yurtdışındaki yaşantısının, Bochum Üniversitesi'nde almış olduğu müzik eğitiminin de büyük etkisi var. Pop'tan rock'a, blues'dan caza değin farklı müzik türlerinin izlerini, yönelimlerini, kendi üretimlerinde uygulamaya çalışan bir sanatçıdır Ciwan Haco. Ancak Ciwan Haco'nun çalışma sistemindeki küçük bir ayrıntıyı sunmak, albümlerin niteliğinin artmasında hayli katkıları olan diğer müzisyenlerin de ön plana çıkmasına sağlayacaktır kuşkusuz. Hiçbir zaman planlı bir çalışma yürütmeyen Ciwan Haco, önce müzisyenlere yaptığı besteyi bağlamayla çaldığını, daha sonra da gruptaki müzisyenlerin kendi yeteneklerini bu müziğin içerisine kattıklarını ve kolektif bir yapı içerisinde ürünlerin ortaya çıktığını, kendisiyle yapılmış birçok röportajda dile getirmiştir. Bu da, onun müziğinde karşımıza çıkan farklı müzik türlerinin, doğaçlamaların mantığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Kürt ezgilerinin geleneksel yapısından uzaklaşarak farklı tarzlarda da kullanılabileceğini kanıtlayan örnekler sunmuş bir sanatçı olan Ciwan Haco, özellikle metropollerde yaşamını sürdüren Kürt gençlerine farklı beğeniler kazandırmış, birçok sanatçıyı etkilemeyi başarmıştır. Bu etkilenmede, Ciwan Haco'nun müziğinin yapısının yanı sıra sesinin rengi ve yorumuyla ilgilidir. Ciwan Haco'nun müziğini doğru bir şekilde algılamak için, albümlerinin içerikleriyle müzikal yapısını birlikte değerlendirmek gerekir. Çünkü, ilk albümlerinde çoğunlukla Kürt şairlerin şiirlerinden yola çıkarak besteler yapmış olan Ciwan Haco, sonrasında söz ve müziği kendisine ait bestelerle yoluna devam etmiş. "Che Guevara", "Peşmerge", "Generale Tırsonek", "Serhıldan" gibi bazı bestelerinde toplumsal hareketlilikten etkilenen, beslenen Ciwan Haco, son albümlerinde ise, daha bireysel yönelimleri içeren sözleri kullanarak, içerikten çok müzikal yapıyı ön plana çıkarma yoluna gitmiştir. Albümlerin müzikal yapısı içerisinde değerlendirilebilecek diğer bir özellik ise, her yeni albümde,enstrüman sayısının giderek artması, bunun bir sonucu olarak da her enstrümanın ayrıntıyı yakalama çabası içerisine girmesi ve zamanla melodilerin yerini doğaçlamaların almasıdır.


Albümleri:


Ciwan Haco'nun bugüne kadar çıkmış olan 12 tane albümü var. Bunlardan 11 tanesi Türkiye'de Ses Plak tarafından yayınlandı. 1980 yılında kaydedilen ilk albümü ”Peşmerge” henüz dinleyicilerle buluşamadı.
1981 yılında Almanya-Bochum’da kaydedilen Diyarbekir 22 yıl aradan sonra müzikseverlerle buluşma olanağını ancak bulabildi. Ünlü Kürt şairi Rojen Barnas’ın şiirlerinden biri olan Diyarbekir, Ciwan Haco tarafından bestelenerek unutulmayan bir klasiğe dönüştü. Bu albümde yer alan ‘Diyarbekir’çok sık olarak Ciwan’ın Si û Se Gule albümünde yer alan ‘Diyarbekir Mala Mîna’ile karıştırılmaktadır.

Albüm 80’li yıllarda Avrupa’dan yayılarak, elden ele gençlerin birbirilerine verdiği kayıtlarla, Kürtler’e ilişkin her şeyin yasak olduğu o dönemde tüm Ortadoğu’da yayıldı. Bu yıllarda kim olduğu yeterince bilinmeyen Ciwan Haco hakkında çeşitli rivayetler çıktı ve adeta efsaneleşti. Diyarbekir, Ciwan Haco'nun ikinci albümüdür. Enstrüman sayısının az olduğu bu albümde, rock motifleri hissedilmektedir. Bu albüm Kürt Müziği’nde ve Ciwan'ın müzik serüveninde, önemli bir kilometre taşıdır. Çoğunluğu Ciwan Haco bestelerinden oluşan bu albümde, Kürt Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Cegerxwîn’nin yanı sıra Rojen Barnas, Çelebî Haco ve Goran Haco’nun da eserleri yer almaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Gula Sor, Ciwan Haco'nun 1983 yılında yaptığı üçüncü albümüdür. Bağlamanın yol göstericiliğinde gitarın Kürt dinleyiciyle tanıştırılması olarak tanımlanabilecek "Gula Sor"da saksafon ve vurmalı enstrümanlar da kullanılmış. Ciwan Haco'nun enstrüman sayısının az olduğu bu albümde, rock motifleri ağırlıklı olarak hissedilmesine rağmen, melodilerin önceliği hemen fark ediliyor. Ciwan, bestelerinin yanı sıra, kimi geleneksel Kürt ezgilerini de kendi tarzı içerisinde yoğurarak yorumlamış. Albümde, Kürt edebiyatının önemli temsilcilerinden Cigerxwin ve Qedrican'ın şiirlerinden yaptığı bestelere de yer vermiş Ciwan Haco.

1993 yılında, Türkiye'deki müzikseverlerle buluşma olanağı bulan albümü, "Sî û Se Gule" albüme adını veren, Ahmed Arif'in "Otuz Üç Kurşun"şiirinin Kürtçe çevirisinin Ciwan Haco tarafından bestelenmesiyle oluşturulmuş. Farklı tarzların, farklı bölümlerin ve doğal olarak farklı ritmik yapıların kullanıldığı eser, aynı zamanda, Ciwan Haco'nun müzikalitesinin arttığının, müziğinin daha evrensel bir yapıya yöneldiğinin ipuçlarını taşıyor.Kürt müziğinde etkin olarak kullanılan otantik enstrümanların batılı enstrümanlarla uyumlu bir birlikteliğini sergileyen bir albüm olması yönüyle, Ciwan'ın müzik serüveninde, farklı bir kilometre taşıdır, "Sî û Se Gule". Bu albümde toplumsal içeriği işleyen eserlerin ağırlıklı olduğu gözleniyor.

Ciwan Haco'nun ritmi biraz daha fazla ön plana çıkardığı, doğaçlamalara dayalı bir müzik tarzını ön plana çıkardığı "Duri" adlı albümünün yayım tarihi, 1994. Albüm, cazdan popa varıncaya dek farklı müzikal yapıları içinde barındıran çalışmaları bir arada toplayan bir albüm. "Duri"de toplumsallığın yanı sıra, bireyselliği yansıtan ürünlere de yer verilmiş. Önceki albümlerinden ayrılan bir diğer yön de, söz ve müziği kendine ait eserlerin ağırlık kazanmış olmasıdır. Önceki albümlerinde çoğunlukla farklı şairlerin ürünlerini besteleyen Ciwan, bu albümünde, müziğin yanı sıra, sözleri de kendi yazmış. Ancak şairlerin ürünlerini de unutmamış. Bu albümde, ritme farklı işlevlerin yüklendiğini belirtmek gerekiyor. Kimi zaman tamamen ezginin coşkusunu yansıtıyor ritim, kimi zaman da, bir şiirin okunması ya da ağır bir ezginin hüznünü yansıtıyor. Yani ritim çok yönlü kullanılmış, "Duri" adlı albümde.

1997 yılında "Bilura Mın" adlı albümü çıkardı Ciwan Haco. İçeriğin biraz daha geri planda kaldığı, bütün etkinin müzikal yapıyla sağlanmaya çalışıldığı, "Bilura Mın" adlı albüm, Ciwan'ın yönelimlerini, bestelerinin ruhunu gerçekten çok iyi kavramış olan farklı milliyetlerden müzisyenlerin tüm yeteneklerini ortaya koydukları bir albüm. Bunu da en iyi şekilde, albümdeki doğaçlamalardan anlamak mümkün. Caz motiflerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı "Billura Mın" adlı albüm, daha sonraki albümün bir ön hazırlığı olarak değerlendirilebilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

"Destana Egîdekî", Ciwan Haco'nun 1999 yılında yayımlandı.Üç yıllık bir çalışmanın sonunda Oslo'da kaydedilen albüm, etnik-caz tarzının kullanıldığı tek bölümlük, bir destan çalışması.Kürt edebiyatının seçkin yazarlarından Mehmed Uzun'un beş genç insanın idealleri uğruna mücadelesi ve ölümünü yansıtan öyküsünü, müziğin diliyle yansıtma gibi zor bir görevin üstesinden gelmeyi başarmış Ciwan Haco. Öyküdeki alt duyguyu çok iyi yakalayan Ciwan Haco, bir uzun destanı, farklı bölümler, farklı ritimler ve farklı ezgilerle dinleyiciye sunarak, farklılıklardan yola çıkarak bir bütünlük oluşturma yoluna gitmiş. "Sî û Se Gule" albümü aslında Destana Egîdekî’nin bir ön hazırlığı olarak değerlendirilebilir. Çünkü onda da, bir uzun şiirin farklı bölümlerden oluşan bir bütünlük içerisinde sunulması söz konusuydu. Tek farkı, o çalışmada otantik enstrümanların da kullanılmış olmasıydı. Oysa bu albümde, bağlama dışında tamamen batılı enstrümanlara yer verilmiş.
Bu türde başka sanatçı yok.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ciwan Haco


Konu Sevda tarafından (03 Eylül 2011 Saat 01:02 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Alt 18 Mart 2010, 23:03   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ciwan Hoca




Sevda çok güzel bi paylaşımda bulunmuşsun çok tşkler Ciwan haconun batman konserine gittim muhtesemdi gercekten çok usta bi sanatcı mılyonlarca hayranı var
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ciwan, hoca, hocakimdir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir? (Biyoğrafi) Sevda Tarih / Siyaset 7 16 Nisan 2024 09:46
Elvis Presley - Kimdir? (Biyoğrafi) Sevda Müzisyenler 1 08 Ocak 2019 11:10
Serdar Ortaç Kimdir? (Biyoğrafi) Eserleri Sevda Müzisyenler 1 12 Eylül 2011 23:57
Brad Pitt Kimdir? (Filmografi) Biyoğrafi Sevda Oyuncular / Yönetmenler 1 11 Eylül 2011 21:10