IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Liaaa
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Mayıs 2012, 13:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mükemmeliyetçilik Bir Hastalık mı?




Mükemmeliyetçilik ile ilgili söylenen çok şey var. Kimine göre psikolojik bir rahatsızlık ve hatta mutsuzluğa mahkumiyet, kimine göreyse kusursuz olabilmek için olmazsa olmazlardan ve belki de kişiyi geliştiren bir özellik.

Bazılarımıza göre 'bir başak burcu özelliği' sadece... Bilimsel olarak açıklaması dahi biraz zor olan mükemmeliyetçilik, genel anlamda kişinin kendine yüksek beklentiler belirlemesi ve bu beklentilere ulaşmak için yapıcı bir endişe duyması ve kendine fazlasıyla eleştirel yaklaşması durumu olarak da ifade edilebilir. Kısaca 'kusursuzluğu arama' olarak da özetleyebiliriz, fazla mükemmeliyetçi olmaya gerek yok...

Mükemmeliyetçilik belirtileri neler?

-Tatmin duygusundan çok, yetersizlik duygusunu mu yaşıyorsunuz?

-Yaptığınız hatalar karşısında kendinizi acımasızca eleştiriyor, en ufak bir başarısızlık halinde kendinize olan saygınızda ani azalmalar mı hissediyorsunuz?

-Başardığınız işlerden çok başaramadıklarınızı mı görmeye meyillisiniz?

-Her şeyin doğrusunu en iyi şekilde yapmak için yanıp tutuşuyor musunuz?

-Detaylara haddinden fazla önem verip işleri zamanında teslim edemiyor musunuz?

-Tatmin duygusundan çok, yetersizlik duygusunu mu yaşıyorsunuz?

Bunların hepsi 'mükemmeliyetçilik belirtileri'... Peki mükemmeliyetçiliğinizi nasıl kontrolünüz altına alabilirsiniz?

Eksikleriniz, yetersizlikleriniz için kendinizi suçlamayın

Hiç kimse mükemmel değil! Herkesin kendine göre güçlü ve zayıf yönleri var. Gelişebilmeniz için sürekli yeni şeyleri denemek ve hatta bazen de hata yapmak durumundasınız. Bisikletten hiç düşmeden bisiklete binmeyi öğrenebilen birini tanıyor musunuz? Zamanınızı 'yapamayacaklarınızı' düşünerek geçirmeyin. Sizden çok daha başarılı kişiler olabilir çevrenizde, ama inanın onlardan çok daha fazlasından da daha başarılı olan da yine sizsiniz! Anne-babalar ın çocuk yetiştirmesinde bile mükemmeliyetçiliğin çocuklar üzerindeki zararlarını görebiliyoruz...

Gerçekten neye ihtiyacınız varsa, ona odaklanın!

Amacınız mükemmel olmak mı? Yoksa mükemmel bir iş mi çıkarmak? Sizin için önemli olan ne? Sizden istenenin tam olarak ne olduğunu bilirseniz ve bunu 'aklınızda tutabilirseniz' fazlasını vermeye çalışarak oyalanmayacaksınız. En iyi iş, çoğunlukla zamanında teslim edilendir. Unutmayın...

Kendinize bir zaman sınırı belirleyin

örneğin, ev temizliği hiçbir zaman bitmez. Siz yerleri ne kadar iyi temizlerseniz temizleyin, ertesi gün tekrardan pislenecek ve yeniden temizlemek zorunda kalacaksınız. Belli bir bölgeyi saatlerce ovalamak yerine mantıklı hareket edin ve işin başında kendinize bir zaman sınırı verin. İşyerindeki daha detaylı ve uzun zamanlı projelerde ise yaptığınız işlerle ilgili ilerlemenizi günlük ya da haftalık olarak hedefler dahilinde gerçekleştirmeye çalışın, tıpkı bir Üniversite öğrencisinin tezini hazırlarken izlemesi gereken yol gibi.

Kabullenin, rahatlayın

Karşılaşacağınız başarısızlıklar karşısında ne gibi olumsuzluklar yaşayabileceğinizi düşünün. Bu olumsuzlukları, sanki gerçekten yaşıyor olduğunuzu hayal edin. Şimdi bu durumu tüm benliğinizle 'kabullenin'. Adeta zamanı geri döndürürmüşcesine elinizdeki işe yeniden koyulduğunuzda göreceksiniz ki aslında kaybedeceğiniz o kadar da çok şey yok! Endişeleriniz, sadece işinizi daha iyi yapmanızı engelliyor. Yoksa bu durumla karşılaşabilirsiniz de!

Resmin tamamını görmeye çalışın

üzerinde hararetle çalıştığınız bir işte bir an durun ve zihninizde bir iki adım geri gidin. Her şeyi bırakın ve düşünün, üzerinde emek harcadığınız ve zamanınızı alan bu detay gerçekten de önemli mi? İşin tamamını ne kadar etkileyebilir ki? Yoğun tempoda çalışırken ara ara 'ne yaptığınızı' ve hangi detaylara ne kadar 'önem vermeniz gerektiğini' sorgulamanız, yani resmin tamamını görmeye gayret etmeniz, oldukça faydalı olacaktır.

Gülmeyi öğrenin

Hayatınızdaki bazı şeyleri biraz daha 'az ciddiye almanız' da işe yarayabilir. Gevşemeyi öğrenin, espirilere karşılık verin. Size pozitif yaklaşan çalışma arkadaşlarınıza gülümseyin, tebessümde bulunun. En iyi işi siz çıkartmasanız, en iyi makaleyi siz yazmasanız, müşterileri en çok mutlu eden siz olmasanız ne olur? Başınıza gelebilecek en kötü şey nedir ki? Kendinizi fazla boğmamaya çalışın, rahat olun... Gülün, gülün, gülün... Vücudunuzun mükemmel olmadığını mı düşünüyorsunuz örneğin? Vücudunuzla ilgili de hemen, şu andan itibaren daha iyi hissetmeye başlayın! İlk adım; bu satırları okuyor olmanız..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 17 Eylül 2012, 11:25   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mükemmeliyetçilik bir hastalık mı?




Mükemmeliyetçilik bir hastalık mı?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür.


Baskıcı ve işgalci aileler iyi çocuk yetiştirme adına aşırı eleştirel yaklaşımlarda bulunarak çocuklarının mükemmeliyetçi olması yolundaki ilk taşları döşerler. Mükemmeliyetçi kişilerin yakın ilişkilerde beklentileri yüksek olduğu için sıkça hayal kırıklığı yaşarlar. İş yaşamında çok sorumluluk üstlendikleri ve aşırı çalıştıkları için ailelerine yeteri kadar zaman ayırmazlar ve problemler yaşarlar. Bu kişiler en ufak bir eleştiriye bile kahrolur ve günlerce kafalarına takarlar. Başarısızlık durumunda çok kolay depresyona girerler. Çok tartışırlar. Risk almayı sevmediklerinden risk gerektiren görevlerden kaçarlar. Peki bu kişiler başka neler yaşarlar? Hangi zorluklarda ne gibi tepkiler verirler? Bu kişilik tedavi gerektirir mi gibi soruları Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikolog Zehra Erol Hürriyet muhabirine açıkladı.


- Mükemmeliyetçilik dediğimiz şey nedir?
Kusursuza ulaşma çabasıdır mükemmeliyetçilik... İdeale ulaşmaya çalışmak, hiç hata ve eksik yapmamayı arzulamaktır. Bu kişilerin yüksek hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için yoğun bir çaba harcar. Ulaşamadıkların da büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar.


- Mükemmeliyetçilik bir kişilik tipi midir?
Mükemmeliyetçilik bir kişilik özelliği olduğu gibi çok boyutlu bir kişilik tipidir.


- Daha çok kadınlar da mı erkeklerde mi görüyorsunuz?

Kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanıyor.

-
Ailede benzer kişilerin varlığı bir etken midir?
Ebeveynlerin mükemmeliyetçi yaklaşımları etkendir. Çocuk anne ve babadan biri mükemmeliyetçi olduğunda model alabiliyor. Ayrıca baskıcı ve koruyucu yaklaşımı olan ailelerde çocuk eleştirilmemek adına mükemmeliyetçi tutumlar geliştirebiliyor. Anne ve babası tarafından kabul görmek her çocuğun kendine güvenmesini ve rahat girişimde bulunmasını sağlar. Ebeveynleri tarafından hataları, eksikleri sürekli gündeme getirilen çocuklar yetersizlik duygularını aşabilmek için kusursuz olmaya çabalarlar. Anne ve babalarının görmek istediği kusursuz çocuk olma çabasına farkında olmadan girerler.

- Çok eleştirilen kişilerin de mükemmeliyetçilik kaygıları olur mu?
Sürekli eleştirilen kişiler kendileri ile ilgili gerçekçi sınırlara sahip değildirler. Eleştiri yoğun olunca neyi iyi yapıp, nede zorlandıklarını, nerede durmaları gerektiğini ve ne zaman desteğe ihtiyaç duyduklarını bilemezler. Eleştirilmemek adına da kusursuz davranma çabasına girerler. Bu nedenle de tıkandıkları noktada kaygı yaşamaya başlarlar.


- Mükemmeliyetçiliğin zirve noktası obsesyonlara kadar gider mi?
Obsesif kompulsif bozukluk sıklıkla mükemmeliyetçi kişilerde görülür. Psikososyal açıdan baktığımızda titiz, kuralcı, çocuklukta baskıcı ailelerde yetişenlerde obsesyonlara sıklıkla rastlanır.


- Mükemmeliyetçilik arayışı size göre başarı sebebi mi, başarısızlık nedeni mi?
Mükemmeliyetçiliğin iş yaşamına yansıyan olumlu yanları kadar olumsuz yanları da vardır. Bu kişiler verilen görevleri eksiksiz yapmaya çalıştıkları için tam bir görev adamıdırlar. Ancak kusursuzluk bazı durumlarda zaman kaybına sebep olduğu için işin yavaşlamasına da neden olur. İlişkilerde de durum daha karmaşıktır. Kişi ilişkilerle ilgili ideallerine kavuşamadığını gördükçe çözüm arayışına girer. Çözüm bulamadıkça iletişim kurma çabaları söylenmeye sonrasında da öfkeye dönüşebilir.


- Mükemmeliyetçi kişilerin pasif agresif davranışlarına rastlanır mı?
Mükemmeliyetçi kişiler yaşadıkları sorunların çözümü adına her yolu denerler. Konuşmak, davranış değiştirmek, küsmek gibi? Ancak tıkandıkları noktada öfkelerini pasif şekilde gösterdikleri de olur.


- Mükemmeliyetçi kişilerde kendi içlerinde yer alan özgüven eksikliğini giderme arayışı da söz konusu mudur?
Bu kişilerin özgüven duygusu başarıları ile paraleldir. Başarılı olduklarında kendilerini güvende hissederler. Başarısız olduklarında ise güven duygusu derinden sarsılır. Başarılı olmak için yeni hedefler belirlemeye ve onu en iyi şekilde yapmaya çalışırlar.


- Mükemmeliyetçi kişilerin en zorlandıkları hususlar nelerdir?
Özellikle yakın ilişkilerde beklentileri yüksek olduğu için çabuk hayal kırıklığına uğrarlar. İş yaşamında çok çalıştıklarından çok fazla sorumluluk üstlenirler. Buda kendilerine ve ailelerine yeteri kadar zaman ayırmamalarına neden olur. Aile içi problemlere ve aşırı yorgunluğa neden olur. En ufak bir eleştiriyi günlerce düşünür ve kahrolurlar. Başarısızlık ise çok kolay bir şekilde depresyona girmelerine neden olur.


-Hangi iş kollarını tercih ederler?
Bu kişiler genellikle görev adamıdırlar. Verilen görevi yerine getirmek de oldukça başarılırdırlar. Risk almayı sevmezler. Bu nedenle risk oluşturacak görevlerden kaçınırlar. Çatışmadan kaçındıkları, insanlara hayır diyemedikleri için yöneticilik yapmak bu kişiler için oldukça zordur. Öğretmenlik, bankacılık, sağlık sektöründe mükemmelliyetçi kişilere sıklıkla rastlanır.


-Mükemmeliyetçi kişiler aynı zamanda mazeretçi midirler?
Başarısızlıkla karşılaşmaktan hoşlanmadıkları için başarısızlığı kabul etmek zor gelir. Çaresiz kaldıkları noktada kendilerini iyi hissetmek adına mazeret oluşturabilirler. Zorlandıkları durumlarda sonucunda başarıya ulaşamadıkları noktada da mazeret üretebilirler. Ancak yapabileceklerine inandıkları noktada mazeret üretmezler.


- Mükemmeliyetçi kişilerle yaşayanların zorlukları nelerdir?
Kendi düzenlerine uyulmasını bekledikleri için bu düzen bozulduğunda düzeni bozan ile tartışmaya girerler. Tartışma konuları onların ufak tefek dedikleri ancak tekrarlar hale gelmesi nedeniyle etkisi büyük olan konulardır. İlişkilerin başlangıcında dürüst olmak adına kendilerini açık ve net olarak anlatırlar. Bunları bil beni böyle kabul ediyorsan et mesajı verirler. Bu şekilde karşısındaki kişiyle sorun yaşamayı önlediklerine inanırlar. Kontrolün kendilerinde olması ve bir sürpriz yaşamamak adına her olayı açık ve net bir şekilde bilmek isterler ve karşısındaki kişileri de bunun için zorlarlar.


- Evlilik başarıları ne durumdadır? İlişkileri nasıl etkiler?
İyi bir eş olmak ve ideal bir aile anlayışı kişinin sorunları görmezden gelmesine neden olur. Limitlerini zorlar, bunun farkına varmaz. Varsa da boşver der geçer. Ama bir süre sonra bu kadar zorlamanın etkilerini yaşamaya başlar. Yorgunluk, bıkkınlık ve mutsuzluk yaşanır. Aynı durum çocuklarla ilişkilerinde de vardır. Kendi çocuk tanımı uslu, söz dinleyen, sorun çıkarmayan ve başarılı olandır. Kendi zihninde kurguladığı çocukla oğlu arasındaki tepki farkları duruma müdahale etmesi için bir nedendir.


- 'Zor kişi' olarak tanımlanan kişiler mükemmeliyetçi kişiler midirler?
Kişinin istek ve ihtiyaçlarının yoğun şekilde etkilediği ilişkilere ait beklentileri vardır. Bu beklentileri kendi ilişkisinde de görmek için yoğun çaba sarf ederler. Geçmiş deneyimler, toplumsal inançlar, aile ve arkadaşlardan model alınanlar, basının etkisi bu beklentilerin temelini oluşturur. Bunları gerçekleştirmek için her yolu denerler. Bu hem kendilerini hem de karşısındaki kişileri zorlar. Bu kişilerin diğer bir zorluğu da düşüncelerinde katıdırlar. Yeni bir fikri ya da durumu kabullenmekte zorlanırlar.


-Mükemmeliyetçilik tedavi gerektirir mi?
Mükemmeliyetçiliğin günlük yaşama uyumu zorlaştıran bir yanı vardır. Bu açıdan tedavi gerekir. Uyumsuz mükemmeliyetçilik depresyon, yemek bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri olarak karşımıza çıkar. Mükemmeliyetçilik bu konularda tetikleyicidir.


-Terapiye uyum gösterirler mi?
Terapiye uyum da zorlanırlar. Sık terapist değiştirirler. Terapist değiştirmeleri için mutlaka nedenleri vardır. Sorunun beklentilerinden kaynaklandığını görmekte zorlanırlar.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bir, hastalık, , mükemmeliyetçilik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşk hastalık Sarya EylulFM Paylaşım 0 02 Eylül 2023 14:08
Mükemmeliyetçilik mi, elimizden gelenin en iyisini yapmak mı? CORDON BLEU Kişisel Gelişim 1 02 Kasım 2022 21:47
Mükemmeliyetçilik çıkmazı Sanem Sağlık Köşesi 2 03 Haziran 2018 03:09
Mükemmeliyetçilik olumsuz etkiliyor AftieL Kişisel Gelişim 0 01 Haziran 2014 21:21
Bir Kadın Hastalığı Mükemmeliyetçilik YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 25 Ağustos 2009 12:40