09 Mart 2012, 15:54 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Hamilelikte Beslenme ve Hamilelere Zararlı Yiyecekler HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ Hamilelik süresince bebeğin sağlıklı büyüyebilmesini sağlamak ve annenin tüm gereksinimlerini karşılamak, sağlıklı bir beslenme düzenini gerektirir. Sağlıklı kilosunda hamileliğe başlayan bir anne adayının, toplam 9-12 kg ağırlık kazanması beklenir. Aşırı kilo alımı, bebeğin daha sağlıklı ve kilolu olmasını sağlamayacağı gibi doğumu da riskli hale getirebilir. Bu nedenle hamilelerin 4 yiyecek grubundan da yeterli ve dengeli biçimde alarak, öğün atlamadan, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak gereksiz kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Hamilelikte Kalsiyum, Demir, Protein, C vitamini, Folik asit ve posadan zengin yiyeceklere olan ihtiyaç arttığından diyette daha fazla yer verilmelidir. Bu hassas dönemde besin hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı besinler yemeye özen gösterilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamilelikte su ihtiyacı artmaktadır. Kabızlığın, hemoroid oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi için de günlük 2,5 litre su içilmelidir. Hamilelikte hangi besin öğelerine ihtiyaç artar? Demir, Kalsiyum, Protein, Folik asit, C vitamini. Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir.Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk hissi, çarpıntı, isteksizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, solukluk, üşüme gibi belirtiler ortaya çıkan anemi görülür.Demirden zengin besinler:Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Karaciğer, Dalak, Böbrek vb, Ceviz, Badem, Kabak çekirdeği vb, Kuru üzüm, Kuru kayısı, Kuru erik vb, Kuru fasulye, nohut, mercimek, Pekmez, Tahin, Susam, Yeşil yapraklı sebzelerdir (C vitamini, demir emilimini arttırır.)Çay içmek, fazla miktarda posalı yiyecekler yemek, aspirin kullanmak ve barsak parazitleri vücutta demir emilimini azaltır. Hamilelikte kemik ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum ihtiyacı iki kat artar. Kalsiyum yetersizliğinde; özellikle ileri yaşlarda kemikte yumuşama ve kolay kırılma, şekil bozuklukları görülür. Diş çürükleri sıklığı artar. Kalsiyumdan zengin besinler:Süt, yoğurt, peynir, susam, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, yumurtadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir. Yeni oluşan dokuların, yapıtaşı olarak proteine daha fazla ihtiyaç vardır. Proteinden zengin besinler, et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerdir. Folik asit, hücre çoğalması ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir.Hamileliğin ilk üç ayında folik asit eksikliği çocukta nöral tüp defektleri, spina bifida gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal hastalıklara sebep olur.Büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve kansızlık da görülebilir.Folik asitten zengin besinler:Karaciğer ve diğer organ etleri, Kuru baklagiller, Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Tahıl taneleri, Yağlı tohumlar, Yumurta, Süt ürünleri, Mayalanmış yiyecekler, Portakal suyu. C vitamini, vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır. C vitamininden zengin besinler: Greyfurt, Portakal, Limon, Domates, Kırmızı ve Yeşil biber, Çilek, Karnabahar, Lahana, Brüksel lahanası başta olmak üzere bütün taze sebze ve meyveler. Lifli (posalı) gıdalar, gebelikte sık görülen kabızlığın ve tokluk oluşturduğu için aşırı yemenin önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir.Posadan zengin besinler:Kepekli ekmek, Kuru baklagiller, Bezelye, Pırasa, Bamya gibi sebzeler, Kuru yemişler, Kuru meyveler, Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, Portakal, v.b Hamilelikte sakıncalı yiyecekler nelerdir? ÐAlkol, Çay, Kahve, Kola (kafeinli içecekler), Sigara (nikotin) ÐFazla tuz ve turşu, salamura zeytin gibi tuzlu yiyecekler ÐYağlı yiyecekler ve kızartmalar ÐTatlı ve şekerlemeler ÐKetçap, oralet, hazır çorba gibi boya ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler ÐÇiğ köfte ve çiğ et, pastörize edilmemiş çiğ süt, çiğ yumurta ÐMidye gibi kabuklu deniz ürünleri Ðağlıksız koşulda saklanmış, bozuk ve küflü yiyecekler tüketilmemelidir. Hamilelik ve Emziklilik Durumunda Normal Beslenmeye Yapılması Gereken Ekler Besin grupları Kadın Gebelikte Ek Emziklilikte Ek Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil 2 porsiyon 1 porsiyon 1-2 porsiyon Süt ve süt ürünleri: süt, yoğurt, peynir 1 su bardağı veya 2 peynir 1 porsiyon 1 porsiyon Tahıllar: ekmek, pirinç, bulgur, makarna, şehriye, börek, tarhana 3-6 dilim ekmek 1 dilim ekmek 1 dilim ekmek daha fazla veya 1 porsiyon pilav Taze sebze, meyve 3-4 porsiyon 1-2 porsiyon 2 porsiyon | |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Neler? | Tanem | Aile Evlilik ve Çocuklar | 1 | 15 Aralık 2022 23:04 |
Hamster İçin Zararlı Yiyecekler | Risque | Hayvanlar Alemi | 6 | 16 Ocak 2020 12:43 |
Hamilelikte Teknoloji Zararlı mı? | AngeLus | Kadın Sağlığı | 1 | 14 Mart 2013 15:05 |
Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler | Sue | Kadın Sağlığı | 0 | 19 Temmuz 2012 17:51 |
Hamilelikte Faydalı ve Zararlı Besinler | Sim | Kadın Sağlığı | 0 | 16 Ağustos 2011 22:46 |