IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mart 2012, 12:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadınlarda Yumurtalık Kisti




Her kadında hayatının bir döneminde yumurtalıklarında kist saptanabilir. Çoğu zaman herhangi bir tedavi dahi gerektirmeyen bu lezyonlar büyük olasılıkla hiçbir belirti de vermezler. Yumurtalık kistlerine üreme (doğurganlık) çağındaki kadınlarda sık rastlanır ve bu kistlerin çoğu selim tabiatlı (iyi huylu), herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolan oluşumlardır.Yumurtalık kisti oluştuğunda kadınlar hemen kist nedir, ve kist çeşitleri nelerdir gibi sorular ile zihinlerini kurcalamaya başlarlar
Yumurtalıklar ergenlik öncesi dönemde herhangi bir hormonal salgı işlevi göstermezken, ergenlik döneminden itibaren çeşitli hormonlar üreterek kadının düzenli olarak adet kanaması görmesini sağlarlar. Yumurtalıkların temel görevi her ay, yapılarında yer alan bir yumurta hücresini olgunlaştırmak ve olgunlaşma gerçekleştikten sonra bu hücreyi yumurtlama adı verilen işlevle muhtemel bir döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüpü içine vermektir. Bu olgunlaşma sürecinde salgılanan östrojen hormonu rahim iç tabakasına geçerek buranın muhtemel bir gebeliğe hazır hale getirilmesini sağlar, yumurtlama sonrasında salgılanmaya başlanan progesteron hormonu ise bu bölgeyi gebeliğin oluşumu için en elverişli duruma getirir. Gebelik gerçekleşmediğinde yumurta hücresi yok olur ve belli bir süre sonunda progesteron hormonu salgısının da durmasıyla rahim iç tabakası adet kanamasıyla dökülür. Adet kanamasının ilk günü yukarıda anlatılan süreç tekrar başlar.

Her ay yumurtalıklardan birinde oluşan yumurta hücresi folikül adı verilen sıvı dolu bir kesecik içindedir. Folükül adı verilen yapı yumurtlamaya kadar geçen süreçte yaklaşık 18-20 milimetre çapına ulaşır ve yükselen hormonların etkisiyle en zayıf noktasından genellikle adetin 14.günü çatlayarak yumurta hücresini serbest bırakır. Kesecik daha sonra corpus luteum (sarı cisim) adı verilen yapıya dönüşerek progesteron hormonu salgılar. Bazı durumlarda foliküller çatlamadan gereğinden fazla büyüyerek bir kist izlenimi verirler.Yumurtalık kisti etrafı kist duvarı adı verilen ve etrafındaki dokulardan farklı bir doku ile çevrili sıvı içeren kitlelerdir. Genellikle bir sonraki adet kanamasının bitiminden sonra bakıldığında kist sanılan bu yapıların çoğunun kaybolduğu gözlenir. Yumurtalık kistlerinin bir kısmı fonksiyon bozukluğu yaratarak belirti verirken çok büyük bir bölümü ne fonksiyonlarda bir kayba neden olur ne de uzunca bir süre belirti verir.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
kadınlarda, kisti, yumurtalık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bartolin Kisti SimHa Kadın Sağlığı 0 28 Ağustos 2014 01:26
Yumurtalık (over) kisti Amelia Kadın Sağlığı 0 02 Şubat 2014 04:33
Kadınlarda Yumurtalık Rezervi YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:28
Nabothi Kisti Liaaa Kadın Sağlığı 0 14 Haziran 2012 15:35
Yumurtalık kisti bitkisel tedavisi ALeMCi Sağlık Köşesi 0 23 Nisan 2012 00:22