IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Missy
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Aralık 2022, 12:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yunus Balığı Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Yunus balığı hayvanlar aleminin merak edilen canlılarındandır. Özellikleri ile “Saldırır mı, balık mı, nasıl uyur, ne yer?” gibi sorular oldukça merak edilmektedir.
Yunuslar
Yunuslar şüphesiz dünyanın en sevilen ve en çok tanınan okyanus hayvanlarından biridir. Sevimli gülümsemeleri, sıra dışı akrobatik yetenekleri ve insanlara benzerliği ile yunuslar binlerce yıldır insanların ilgisini çekmiştir.

Sualtı dünyasını bir yunusla veya bir yunus sürüsüyle vakit geçirme fırsatına sahip olan her dalgıçtan, o dakikaların, şimdiye kadar yaşadığı en iyi deneyimlerden biri olduğunu duyabilirsiniz. Bu yazıda yunuslar hakkında bilmeniz gereken bilgileri derledik. İyi okumalar.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1. Yunus Balığı Özellikleri
Meşhurluğuna rağmen, insanların bu deniz memelileri hakkında bilmediği çok şey vardır. İlk bilinmesi gereken yunus balığı özellikleri şunlardır:

Yunuslar, suda hızlı ve etkili bir şekilde seyahat etmelerine yardımcı olan uzun, aerodinamik bir gövdeye sahiptir.
Gri, kahverengi veya mavi tenleri vardır, bazen vücutlarında siyah noktalar ve çizgiler bulunur.
Şişe burunlu yunus türlerinin kısa ve kalın bir burnu olduğu bilinmektedir. Balık ve diğer deniz memelilerini avlamalarına yardımcı olan 74-104 dişleri vardır.
Şaşırtıcı bir şekilde, örneğin köpekbalıklarının aksine, yunusların koku alma duyusu zayıftır. Yine de, diğer gelişmiş duyuları bunu telafi etmekten daha fazlasını sağlar.
Yunuslar, yarasalar gibi ekolokasyon kullanır. Uzaktaki nesnelerden yansıyan ve yankı yaratan sesler çıkarırlar. Bu yankıyı dinlemek onlara her şeyin tam olarak nerede olduğunu gösterir. Ekolokasyondan geri dönen yankıları kulaklar değil yunus dişleri alır.
Bir yunusun işitmesi, herhangi bir insanınkinden 10 kat daha iyidir.
Her yunusun sırt yüzgeci benzersizdir. Hiçbiri birbirine benzemez, kar taneleri ve parmak izleri gibi özgündür. Bu, yunusları tanımlamada çok yararlı olabilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
2. Yunus Balıkları Zeki Mi?
Oyun sever davranışlarıyla tanınan yunuslar oldukça zekidir. Maymunlar kadar zekilerdir. Hatta insanlardan sonra en zeki ikinci memeliler oldukları söylenir. Araştırmalar, kendi iletişim dillerine sahip farklı yunus grupları olduğunu gösteriyor. Dünyamızdaki farklı milletlere ve kabilelere ya da lehçelere benzer.
Yunuslar ayna testlerini geçen birkaç hayvan türünden biridir. Yani yunus balıkları kendilerini aynada tanıyabilirler. Bu, fiziksel öz-farkındalığa sahip oldukları anlamına gelir. Ayrıca birbirlerine benzersiz isimler verebilirler ve son derece sosyal hayvanlardır, beraber avlanan ve hatta birlikte oynayan gruplar halinde yaşarlar.

Yunus zekâsının bir başka sıra dışı yönü de empatidir. Acı çeken veya incinen herkese karşı şefkat ve empati gösterirler. İnsanlar gibi keder gösterme yeteneğine sahiptirler.

Hindistan, Myanmar ve Brezilya gibi coğrafyalarda yunuslar insanlara balık avında yardımcı olurlar. Balıkları kıyıya çekerler ve sonra insanlara ağları atmalarını işaret ederler. Kendileri de ağdan kaçan balıkları alır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
3. Yunuslar Nasıl Uyur?
İnsanlar bilinçsiz solunum yaparlar. Bu yüzden bedenlerimiz uyurken bile hava almak için otomatik olarak nefes alır. Deniz memelileri ise aksine bilinçli nefes alırlar, yani ne zaman nefes alacaklarına karar vermeleri gerekir.

Bu, tüm zamanını suda geçiren bir hayvan için karmaşık görünebilir, ancak yunuslar bu konuda özel olarak yaratılmışlardır ve tüm hayatlarını okyanusta geçirmeye iyi adapte olmuşlardır. Bir yunusun beyninin yarısı uyurken diğer yarısı uyanık kalır. Bu özellik, yunusun boğulmamak için nefes almaya devam etmesini sağlar.

Ayrıca yunus balıklarının gözleri birbirinden ayrı şekilde hareket edebilir. Bu, özellikle yakınlaşan bir tehlike mevzubahis olduğunda, çevrelerini kontrol ederken son derece faydalı olabilir.
Tüm yunuslar uyur, ancak farklı türlerin uyku ve dinlenme için farklı yöntemleri ve ihtiyaçları vardır. Uykunun uzunluğu farklı türler arasında büyük ölçüde değişebilir.

Uyumak için bazı yaygın yöntemler ve pozisyonlar da vardır. Bunlar arasında yatay veya dikey olarak suda sessizce dinlenmek veya küçük gruplar halinde yavaşça yüzerken uyumak yer alır.

Yine de vahşi doğada deniz memelilerinin uyku davranışlarını incelemek çok zordur. Yunusların uyku gereksinimleri ve kalıpları hakkında daha öğrenilecek çok şey var.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
4. Yunus Balığı Ne Yer, Ne ile Beslenir?
Yunuslar genelde balık, kalamar ve kabukluları yemeyi tercih ederler. Şişe burunlu yunusların koni benzeri dişleri, yiyeceği düzgün bir şekilde çiğnemesini sağlar.

Küçük yunuslar, testere balığı, ringa balığı, morina ve uskumru gibi balıkların yanı sıra kalamar veya diğer kafadanbacaklıları yemeyi seçer. Daha büyük yunuslar fokları, denizaslanlarını, diğer yunus türlerini ve hatta balinaları ve deniz kaplumbağalarını avlarlar ve yerler.

Ayrıca yunusların iki midesi vardır: Biri depolama, diğeri sindirim içindir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
5. Yunuslar, Balık Mıdır?
Okyanusta yaşam sürmelerine rağmen yunuslar aslında balık değildir, memelidir. Her memeli gibi, yunuslar da sıcakkanlı hayvanlardır. Solungaçlarıyla nefes alan balıkların aksine, yunuslar akciğerleri ile havayı solurlar.

Yunuslar nefes almak adına sık sık su yüzeyine çıkmak zorundadır. Bir yunusun kafasının üstündeki hava deliği bir burun işlevi görerek yunusun hava için yüzeye çıkmasını kolaylaştırır.

Yunusları balıktan çok memeli yapan diğer özellikleri ise yumurtlamak yerine genç yaşta doğurmaları ve yavrularını sütle beslemeleridir.

Ayrıca, tüm memeliler gibi, yunusların da, bir balığın pullarından biraz farklı olan, hava deliğinin hemen çevresinde çok az miktarda kılları vardır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
6. Yunuslar İnsana Saldırır mı?
En büyük yunus balığı türü “katil balina” veya diğer adı ile orkadır. İronik olarak, katil unvanına karşın, bildiğimiz kadarıyla tarihte bir orka tarafından sebep olunan tek bir belgelenmiş insan ölümü olmamıştır.

Ancak ilk zamanlarda insanlar onlarla yüzmeye çalıştığında rahatsız olurlar, ve bu nedenle saldırgan, agresif ve tehditkar olabilirler. Yani unutulmaması gerekir ki, yunusların genellikle avlarını parçalamak için kullandıkları keskin dişleri vardır. Örneğin şişe burunlu yunusların avlarını tutmak, kavramak ve emniyete almak için kullandıkları 80 ila 100 diş vardır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
7. Yunus Balığı Nerede Yaşar?
Yunuslar, kıyı şeridi boyunca okyanuslarda ve acı sularda yaşayan deniz hayvanlarıdır. Bazı türlerin nehirler gibi tatlı su kütlelerinde de yaşadığı bilinmektedir. Yunusların birçok cinsi, hayatta kalabilmek için balık ve kalamar gibi diğer su canlılarına bağımlıdır. Dolayısıyla buna uygun bölgelerde yaşaması gerekir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
8. Yunus Balığı Türleri Nelerdir?
Dünya sularında 40’tan fazla farklı yunus türü yaşar. Çoğu yunus türü tropikal ve ılıman okyanusların kıyı bölgelerinde yaşarken, tatlı su nehirlerinde yaşayan beş tür vardır.

Başlıca yunus balığı türleri şunlardır;

Alaca Yunus
Benguela Yunusu
Beyaz Başlı Yunus diğer adıyla Hector
Kara yunus
Atlantik Kambur Yunus
Hin Kambur Yunusu
Pasifik Kambur Yunusu
Haliç Yunusu
Çizgili Yunus
Beyaz Gagalı Yunus
Siyah Çeneli Yunus


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
9. Yunuslar Kaç Yıl Yaşar?
Türlere bağlı olarak yunusların ömrü değişebilir. Çoğu yunusun yaklaşık 30-50 yıl yaşaması beklenirken, bazı yunus türleri 60 yaşına kadar yaşayabilir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
10. Yunus Balığı Nesli Tükeniyor Mu?
Yunusların birçok türünün mevcut durumu tehlike altındadır ve dünya genelinde çok daha fazla türden günümüzde sadece 40 civarı yunus türü kalmıştır.

Günümüzde örneğin Atlantik Kambur yunusunun hayatta kalmasına yönelik en büyük tehdidi, tehlike altında olarak kabul edilen, balıkçılık tarafından rastgele avlanmadır.

Tür, Batı Afrika kıyılarındaki sığ sularda bulunduğundan, yerel balıkçılar tarafından kurulan solungaç ağlarına karşı son derece savunmasızdırlar.

Başka bir örnek ise pembe nehir yunusu adıyla bilinen Amazon Nehri yunusunun neslinin tükenmesine sebep olan başlıca tehditlerden biri, balık yemi veya yırtıcı kontrolü için kasıtlı öldürmelerdir.

Brezilya’da kaçak avcılar yunusları yasadışı bir şekilde avlayıp öldürülmektedir ve yağlı balinalarını etçil bir yayın balığı olan piracatinga’yı yakalamak için yem olarak kullanırlar.
Ek Bilgi: Yunuslar Neden Gemilerle Yarışır?
Yunuslar olağanüstü bilişsel becerilere sahip olup, teknelerdeki insanlara kendilerini tanıtmak isteyen, içgüdüsel olarak meraklı ve oyuncu canlılardır. Yunuslar son derece zeki, etkileşimli ve eğlenceli hayvanlardır.

Bu sorunun asıl cevabı ise başkadır. Yunuslar çeşitli amaçlar için büyük gemilerin yanında yüzerler. Teknenin dalgaları nedeniyle daha hızlı yüzebilirler. Öndeki bir teknenin yolundan suyu çıkardığında bir dalga oluşur. Yunus balığı sürekli olarak yüzeye çekilir ve teknenin hızında hareket eder. Bu durum, yunusun yola devam etmesini kolaylaştırır. Yunuslar fazla enerji harcamadan teknenin yanında yüzeceklerdir.

Bir diğer faraziye ise şöyledir: Yunuslar büyük bir gemi gördüklerinde, onu başka bir büyük hayvanla karıştırabilirler. Balinalar gibi büyük memeliler genellikle beraber gezdikleri daha küçük hayvanları yırtıcılardan korur. Sonuç olarak, yunuslar büyük geminin onları büyük yırtıcılardan koruyacağına inanabilirler.

Bir başka sebep de yunus balığı, insanlarla dolu bir teknenin bir yemek fırsatı olduğunu hissediyor olabilir. Denizde, insanlar yunusların oyunculuğunu görmek için denize balık atar. Öte yandan, karnı aç bir yunus için olağanüstü bir besin kaynağı, dolu bir ağa sahip bir balıkçı teknesidir. Yüzlerce yıldır, bu tür memeliler, tekne ve gemilerin yanında yüzdüler ve çeşitli araştırmacılar, insanların olduğu yerde iyi bir yiyecek şansı olacağını tecrübeleriyle öğrendiklerine inanıyorlar.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 20 Aralık 2022, 13:44   #2
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yunus Balığı Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi




Ben Yunus balıklarını çok seviyorum.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Aralık 2022, 13:49   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yunus Balığı Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi




Tanem Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ben Yunus balıklarını çok seviyorum.

Bende severim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gerçek Aşk Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey Siyahizm Aşk ve Sevgi Köşesi 1 14 Ekim 2018 03:31
Kediler Hakkında Bilmeniz Gereken 40 Şey... SimHa Evcil Hayvanlar 6 02 Şubat 2015 23:43
Biz Erkekler Hakkında Bilmeniz Gereken 40 Şey Sue Ah Erkekler 3 15 Ağustos 2012 14:40
USB 3.0 hakkında bilmeniz gereken 5 şey! Slipknot Bilgisayar Donanımı 0 20 Ağustos 2010 17:20
Kadınlar hakkında bilmeniz gereken 10 şey! Juventus Aile Evlilik ve Çocuklar 4 18 Haziran 2009 11:26