IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Missy
  • 1 Post By Tanem
  • 1 Post By Missy

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2022, 00:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Evcil kediniz yaşamının bir döneminde ne yazık ki yuvarlak kurt, kancalı kurt ve tenya gibi iç parazitlere maruz kalabilir. Bu parazitler, genellikle yavru kedilere anne sütünden geçebildiği gibi yetişkin kediler ise yanlışlık sonucu solucan yumurtalarını ya da solucanların bulaştığı yiyecekleri tüketerek geçer. Yani bir kedinin solucan alması oldukça kolaydır. Bu nedenle erken teşhis edilip tedavi uygulanması, kedinizde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçecektir. Makalemiz sayesinde edineceğiniz doğru bilgiler, kedinizde solucan olup olmadığını anlamanız için iyi bir rehber olacak! Parazit Türleri Nelerdir?

Kancalı Kurtlar

kancalı kurtlar

Kancalı Kurtlar Nedir ve Kedime Nasıl Geçer? Kancalı kurtlar, bulaşıcı bir ortamdaki larvalar ile temas edilmesi veya yutulması üzerine kedinizin bağırsak yolunu enfekte eder. Bir tür bağırsak paraziti olan bu kurtlar, kedinizin bağırsak astarına yapışarak kan ile beslenmektedirler. Kedinizin dışkısı ile atılsalarda, içinde bıraktıkları yumurtalar çoğalır. Bu yumurtalar büyüyerek larvalara dönüşürler.
Kancalı Kurtlar Kedimi Nasıl Etkiler ? Kedinizin kanı ile beslenmesi yüzünden kan kaybı ve kansızlık gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Dolayısı ile daha önce kan kaybından hastanede yatarak tedavi görmüş, özel bakım olmadan yaşamlarını idame ettiremeyen ve yetersiz beslenmiş olan yavru kediler için ciddi düzeyde bir hayati tehdit oluşturabilir. Bu duruma ek olarak yetişkin kedilerde ishal ve kan kaybı belirtileri de gösterebilmektedir.
Kedime Kancalı Kurt Teşhisi Nasıl Konur ? Rutin yapılan dışkı testi ile rahatlıkla tespit edilebilen kancalı kurtlar, kedinizin dışkısından alınan örenğin incelenmesi ile pozitif enfeksiyon olup olmadığını kontrol edilir. Kancalı kurtun yumurtalarına ek olarak kancalı kurt antijeni de mikroskop yardımı ile incelenir.
Kedimdeki Kancalı Kurt Parazitlerini Nasıl Tedavi Edebilirim ? Pyrantel Pamoate adı verilen spektrumlu bir antiparazitik ile tedavi gerçekleştirilebilir. Kedinize uygulanacak tedavinin dozajı için veteriner hekiminizden bilgi almanız gerekmektedir. Tedaviden sonra düzenli olarak dışkı testi yapılarak parazitler kontrol edilir.
Kancalı Kurtların Kedime Bulaşmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin bulunduğu ortamın temiz ve bulaşma risklerinin ortadan kaldırılmış olmasını sağlarsanız, önlemek için zaten en büyük adımı atmış olacaksınız. Bir diğer önemli adım ise kuşkusuz veterinere giderek yılda 1 veya 2 defa dışkı testi yaptırmaktır. Bu muayaneler parazitlerin erken tespit edilerek tedavi edilmesi için oldukça etkilidir.
İnsanlara Kancalı Kurtlar Bulaşabilir Mi? Kedinizde bulunan bu bağırsak parazitleri dışkı yolu ile bulunduğu ortama bulaşırlar. Dolayısı ile insanlara deri yolu ile kancalı kurtlar geçebilir. Ayrıca küçük yaştaki bir çocuk kontemine yoluyla solucan yumurtalarını yutabilirler. Özellikle toprakta uzun süre yaşayan parazitler oyun alanlarında veya kum kabındaki dışkılardan kedilerin bu alanları ziyaret etmesi durumunda rahatlıkla bulaşırlar. Çocuklarınızın ellerini ağızlarına götürmediklerinden ve yemek yemeden önce ellerini iyice yıkadıklarından emin olun. Kancalı kurtlar, insanlar üzerinde ağrılı ve kaşıntılı cilt enfeksiyonlarına ya da karın semptomlarına yol açabilir. Bu durumlarda doktora görünmeniz gerekirken bazı bulaşma durumlarında herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Yalnızca göz, akciğer gibi önemli organlar için müdahale edilmesi şarttır. Önlem almak adına bir hayvanı sevdikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
Yuvarlak Solucanlar

yuvarlak solucanlar

Yuvarlak Solucanlar Nedir ve Kedime Nasıl Geçer ? Yuvarlak kurtlar yavru kedilerin anne sütünden, bulaşıcı bir ortamdaki larvalara temas etmesi üzerine ya da fare gibi enfek olmuş olan bir hayvanı yiyerek geçer. Bağırsak parazitleri arasında en yaygın şekilde teşhis ve tedavisi yapılan türdür. Bağırsak yolundaki astara yapışır ve kedinizin kanı ile beslenerek çoğalır. Kedinizin dışkısından geçen yumurtaları meydana getirirler. Bu yumurtalar yuvarlak kurt larvalarına dönüşürek toprakta yaşamaya devam eder. Bu durum tekrar bir enfeksiyon yaşanmasına neden olur.
Yuvarlak Solucanlar Kedimi Etkiler ? Yuvarlak solucan belirtileri pek çok hayvanda görülmeyebilir. Ancak bazısında bilhassa yavru kedilerde kusma, ishal, kilo kaybı gibi semptomlar yaşanabilir.
Kedime Yuvarlak Solucan Teşhisi Nasıl Konur ? Tüm parazitlerde olduğu gibi yapılan rutin dışkı testi ile tespiti gerçekleştirilebilir. Kedinizin dışkısından bir parçanın inceleneceği gibi, yuvarlak kurt antijeni de mikroskop ile kontrol edilir.
Kedimdeki Yuvarlak Solucanları Nasıl Tedavi Edebilirim ? Pyrantel Pamoate adı verilen spektrumlu bir antiparazitik ile tedavi gerçekleştirilebilir. Kedinize uygulanacak tedavinin dozajı için veteriner hekiminizden bilgi almanız gerekir. Tedaviden sonra düzenli olarak dışkı testi yapılarak parazitler kontrol edilir.
Kedime Yuvarlak Solucan Bulaşmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin kum kabındaki dışkıları düzenli şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Böylelikle kedinizin bulunduğu ve bulaşma riskinin yüksek olduğu ortam arındırılmış olur. Eğer kediniz dışarı çıkıyorsa onun herhangi bir kemirgeni avlamaması konusunda dikkatli olmalısınız. Bunlara ek olarak erken teşhis hayat kurtarır diyor ve rutin yapılan muayeneleri aksatmamanızın ne denli önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
Tenyalar

tenya solucan

Tenya Nedir ve Kedime Nasıl Geçer ? Uzun, düz ve beyaz renkte olan solucanlar, kedinizin ince bağırsak duvarına kancaya benzer ağızları vasıtası ile bağlanırlar. Kedinizin tükettiği besinleri yiyerek beslenen bu solucan türü, 20 inç boyutlarına kadar ulaşabilirler. Olgunlaştıkça pirinç tanesi büyüklüğünde parçalar dökmeye başlarlar. Tenyadan ayrılan bu küçük parçalar kedinin dışkısına karışır. Tenyalar kedinize farklı yollar ile geçebilir ancak en bilineni piredir. Pire larvaları tenyalar ile enfekte olduğu vakit kedinizde bulunan pireler, kendini temizlerken kediniz tarafından yutulabilir. Bu sayede kedinize tenya bulaşmış olur. Kendini geliştiren tenya büyüyerek bir solucana dönüşecektir. Bunun yanı sıra fare ve sincap avlayarak yemeleri sonucunda yine aynı durum ile karşılaşılabilir.
Tenyalar Kedimi Nasıl Etkiler ? Veteriner hekimler tenyaları kedinize ciddi ve kalıcı bir zarar vermediklerinden dolayı küçük parazitler olarak adlandırıyorlar. Eğer kediniz yoğun şekilde tenyaya maruz kaldıysa, kedinizin besinlerini istila edecekleri için kilo kaybına neden olacaktır. Kopan tenya parçaları kedinizin midesine gider. Yani hala canlı olan bir solucanı kustuğunu görürseniz, bu sizi şaşırtmasın.
Kedime Tenya Teşhisi Nasıl Konur ? Sık olarak kedinizin anüsünde, dışkısında, vakit geçirdiği veya uyuduğu ortamlarda pirinç büyüklüğünde taneler görebilirsiniz. Bu durum tenyadan şüphelenmeniz için oldukça destekleyici bir niteliktir. Ancak yapılan dışkı testlerinde de kolayca tespit edilebilir. Dışkıdan alınan küçük parçalar ve tenya antijeni mikroskop ile incelenir. Pozitif çıkan sonuç ile kedinizde tenya olduğu açıkca belirtilir.
Kedimdeki Tenyaları Nasıl Tedavi Edebilirim? Oldukça rahat bir şekilde tespiti yapılan tenyaları bir kereliğine mahsus olarak prazikuantel enjeksiyonu tedavisi yapılarak önlenmektedir. Bunun bir sağlaması yapılması adına veterineriniz tedaviden sonra dışkı testi yaparak durumu teyit edecektir.
Kedimin Tenyalarla Enfekte Olmasını Nasıl Önleyebilirim ? Kedinizin tenya yumurta ve larvalarını taşıyabilecek hayvanlar ile temasını kesin. Yapılan dışkı testleri size tenya olup olmadığını söyleyecek ve duruma göre önlem almanıza yardımcı olacaktır.
İnsanlara Tenyalar Bulaşabilir Mi? İnsanlarda görülen tenya enfeksiyonu, çoğu zaman kontamine etleri tüketmeleri ve enfekte olmuş pireyi yanlışlık sonucunda yutmasından meydana gelir. Sık görülen belirtiler arasında; dışkıda yumurta ve tenya parçası görülmesi, kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, bağırsak iltihabı, ishal ve kilo kaybı bulunur. Kedinizin ve evinizin pirelerden arınmış olduğundan emin olun.
Coccidia

Coccidia Nedir ve Kedime Nasıl Geçer? Bağırsak duvarında yaşayan küçük ve tek hücreli olan Coccidia parazitleri, yavru kediler için daha etkili bir hassasiyet meydana getirirken yetişkin kedilerde enfekte olur. Dışkı yolu ile bulaşma ve enfekte olmuş olan kemirgenleri yemeleri ile kedinize bulaşırlar.
Coccidia Kedimi Etkiler Mi ? Bu parazitler bulaştığı kedilerde herhangi bir belirti görmeyebilirsiniz. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerde ciddi belirtiler görülecektir. En belirgin semptom ishaldir. Yüksek düzeyde enfekte olan kedide; aşırı ishal, kusma, dehidrasyon ve hatta ölüm gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Kedime Coccidia Teşhisi Nasıl Konur ? Rutin dışkı testlerinde alınan dışkı parçası ve cocsidia antijeni mikroskop ile incelenerek bir sonuca varılabilir. Yapılan bu mikroskopik çalışmadan çıkan pozitif sonucu durumu teyit edecektir.
Kedimdeki Koksidia Parazitlerini Nasıl Tedavi Edebilirim ? Veteriner hekiminizin uygulayacağı Albendazol (Sulfadimethoxine) ismindeki geniş spektrumlu bir antiparazitik tedavi ile kolay şekilde yok edilir. Verilecek olan uygun doz ile olumlu sonuç alınacak ve akabinde teyit etmek için bir dışkı testi ile doğrulayacaktır.
Kedimin Coccidia İle Enfekte Olmasını Nasıl Önleyebilirim ? Evcil hayvanınızın vakit geçirdiği ortamı temiz tutmak ilk ve en önemli adımdır. Kum kabını düzenli şekilde temizlemek ve dışarıya çıkan kedinizin herhangi bir kemirgeni avlamasını önlemekte buna dahil. Yavru kedilerin 6-8 ve 10-12 haftalıkken dışkı testlerinin yapılmış olması ve rutin olarak bu testlerin yapılmaya devam edilmesi, parazitleri kolayca tespit etmek ve akabinde önlemini almak için izlenecek en doğru adımdır.
Kedilere Solucan Nasıl Geçer?

Genel olarak solucanlar yumurta ve enfekte olmuş dışkı ile temas eden kedilere geçerler. Kediler temiz hayvanlar oldukları için tüy ve patilerini yalayarak temizlerken, bu yumurta ve dışkı parçalarını yutarlar. Bilhassa küçük kemirgenleri yiyen kedilerin, yedikleri bu kemirgenlerin kas dokularında yaşayabilen solucanları vücutlarına almaları oldukça yüksektir.

Kedilerde Parazit Belirtileri Nasıl Anlaşılır ?

Parazitler genel olarak kedilerin sindirim ve bağışıklık sistemine direkt etki eder. Bazı türler kedilerin kuyruklarının çevresinde de görülebilir. Bu tür durumlara karşı gözünüzün açık olmasında fayda var. Sizin için aşağıda görülebilecek olan belirtileri sıraladık:

Belirtileri Kontrol Edin

Kedinin Tüyünde Değişiklik Olup Olmadığına Bakın: Kedilerin tüyleri genel olarak parlak olduğu için ters giden bir durumda daha donuk ve düz görülebilir. Bunun nedeni ise solucan enfeksiyonunun sebep olduğu dehidrasyon ya da besinlerin emiliminin meydana gelmesidir.
Kedinizin Diş Etlerini Kontrol Edin: Sağlıklı bir kedinin diş etleri pembe olmalıdır. Eğer soluk veya beyaz bir görüntüdeyse parazit enfeksiyonunun bir sonucu olan anemik olduğu kanısına varımalıdır. Kedinizin diş etlerini kontrol edebilmek için kedinizi kucağınıza alarak veya yanınıza oturtarak, kafasını hassas şekilde tutun ve üst dudağını parmak ucunuz ile açın.
Kedinizin Dışkısını İnceleyin: Kedinizin kum kabına gidip bakmak en basit işlemdir. Koyu, katranlı bir dışkı, ishal ve kan gibi belirtiler solucan enfeksiyonuna işaret eder. Kancalı kurtların bağırsak duvarına tuttukları yerden kan kaybı meydana geleceği gibi bağırsakta yer kapladığı için ishale de yol açacaktır. Eğer ishal 24 saatten fazla sürer ve yukarıda bahsini ettiğim belirtileri farkederseniz, veterinere başvurun.
Kusmaya Dikkat Edin: Kedilerin kusması oldukça normal görülen bir durumdur. Ancak bunu sık olarak yapması değildir. Böyle bir durum meydana gelirse bağırsak sorunları veya solucandan şüphe etmek gerekebilir.
Kedinizin Yiyecek Tüketimine Dikkat Edin: Kedinizin yüksek dozda solucana maruz kalması iştah kaybına yol açar. Bağırsak astarının iltihaplanması ile mide ağrısı ve solucanların bağırsağı kaplaması ile ortaya çıkan bir olaydır.
Kilo Kaybı ve Midenin Şişmesı: Solucanlar yüzünden, her ne kadar kedinizin iştahı yerinde olsa da kilo kaybederler. Kedinizin başlı başına kilo kaybetmesi veteriner hekiminizi ziyaret etmek içn iyi bir nedenken üzerine bir de şişmiş görülen bir mide gözünüze çarpıyorsa, solucandan şüphe etmeniz için güçlü nedenleriniz var demektir.
Bağırsak Alışkanlıklarında (Dışkılamada) Değişiklik: İshalin başlaması ile beraber görülen bağırsak alışkanlığı değişiklikleri yaşanabilir. Sebebinin solucan olması gerektirmez, bu gibi durumlarda derhal veterinere gitmeniz en doğru yol olacaktır.
Gözle Görülen Solucan İzleri: Kedinizin dışkısında solucan veya parçalarını görmek mümkündür. Bunun yanı sıra anüsünün etrafında ya da yattıkları alanda da görülebilir. Farklı boyutlardaki solucanlar mevcuttur. Bunlardan en yaygını 10 cm uzunluğuna kadar erişebilen yuvarlak solucan türüdür. Fakat bu boyutta bir solucanı görmek çok karşılaşılan bir durum değildir.
Olağandışı Davranış: Kediniz normal davrandığı halinde değilse, her durumun araştırılması gerekir. Fakat solucanların etki ettiği iki tür davranış şekli vardır. Bunlardan biri uyuşukluk olup enerji seviyeleri azdır. Diğeri ise popolarını halıya sürtmeleridir. Bu solucandan rahatsız oldukları anlamına gelmektedir.
Kanıt Arayın

Kedinin Dışkısında Yumurta Olup Olmadığını Kontrol Edin: Plastik bir eldiven kullanarak kum kabındaki dışkıyı bir çubuk yardımı ile inceleyebilirsiniz. Solucanlar, dışkının yüzeyine yumurta şeklinde yapışmış olabilirler. Bir pirinç tanesini andıran yumurtalar, bazen hareket ederler. Ancak dışkı da bir solucanın tamamını görmek normal bir durum değildir. Yuvarlak ve kancalı kurt yumurtaları gözle göremeyeceğiniz boyutlara sahiptir fakat bazı durumlarda solucanlar dışkı yoluyla dışarı çıkarlar.
Kedinizin Anüsünü Kontrol Edin: Kedinizin anüsünden çıkarak tüylerine yapışan beyaz renkteki pirinç tanesi büyüklüğünde yumurtaların var olup olmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız, solucanlardan şüphelenmek kolay olacaktır.
Kedinizin Yatağını ve Vakit Geçirdikleri Ortamları İnceleyin: Bu solucan yumurtaları kimi zaman kedinizin yatağında veya çok sık vakit geçirdiği ortamlara yapışabilir. Kedinizde solucan olduğunu düşünüyorsanız, bu noktaları kontrol etmelisiniz.
Kedinize Test Yaptırın

Veterinere Muayene Günü Alın: Eğer kedinizde solucan olduğuna dair bir şüpheleriniz varsa, emin olmanın tek yolu detaylı bir muayene için veteriner hekimine götürmektir. Her solucanın şekli farklı olduğu için hangisinin olduğunu tespit etmekte zordur. Bunun en güvenilir yolu kedinizin dışkısının mikroskop altında incelenmesidir. Veterineri aradığınızda bilgi vermek adına kedinizdeki belirtileri bir yere not alın.
Kedinizin Dışkısından Örnek Alın: Veterineriniz sizde bir dışkı örneği isterse, onu bir poşete koyarak muayene gününüze kadar saklamalısınız. Saklama işini serin ve gölge bir alanda yapmanız tavsiye ediliyor. Bu poşeti yiyeceklerin hazırlandığı bir ortamda muhafaza etmemeniz gerektiğini söylemem gerekmiyor herhalde diye düşünüyorum. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra da ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Buna ek olarak veterineriniz doğru sonuca ulaşmak için üç farklı dışkı örneği isteyebilir. Bu da, kedinizin farklı zamanlarda yaptıkları dışkıları toplamanız anlamına geliyor.
Kedinizi Muayeneye Götürün: Muayeneden sonra gerekli görüldüğü takdirde dışkı testi istenicektir. Sonuç pozitif çıkarsa, ilaç tedavisi uygulanır. Verilen talimatlara uyarsanız hızlıca çözüme kavuşabilirsiniz.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri

Kedilerdeki iç parazit enfeksiyonları, parazitin tipine ve istilanın şiddetine bağlı olarak tamamen asemptomatik (semptom göstermez) veya şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabilir.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 03 Aralık 2022, 00:56   #2
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri




Kuzum emeğine sağlık .

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Aralık 2022, 00:59   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskler kuzum

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Aralık 2022, 06:58   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri




Allah korusun kıyamam kuzuma (kedisini kuzum diye seven tek ben değilimdir heralde)

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Migren nedir işte belirtileri ve tedavi yöntemleri NerqiS Sağlık Köşesi 0 11 Nisan 2019 21:28
Narkolepsi nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri… NerqiS Sağlık Köşesi 0 30 Eylül 2018 18:24
Kedilerde Aşı - Kedilerin Parazit Aşısı CtrL Hayvanlar Alemi 0 18 Eylül 2012 15:00
Dolama Nedir - Dolama Belirtileri - Dolamanın Tedavi Yöntemleri Liaaa Sağlık Köşesi 0 27 Şubat 2012 11:59
Kedilerde Hastalıklar ve Belirtileri Sır Evcil Hayvanlar 0 09 Şubat 2011 00:04