IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mart 2012, 16:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Furcifer Pardalis - Panter Bukalemun




Erkek Panter Bukalemunların ulaştığı uzunluk yaklaşık olarak 50-60 cm , dişilerde ise bu biraz daha az , ergin dişiler yaklaşık 30-35 cm uzunluğa ulaşabiliyor .



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Diğer türlerden farklı sayılabilecek başlıca özelligi bir çok varyasyonu bulunmasıdır..
Bunlardan bazilarini şöyle sıralayabiliriz ; Ambanja, Nosy Be, Diego Sucharez vb. bunlar aslında madagaskar adasında bulunan yerleşim yerlerinin isminden başka birşey değildir. Bu değişik varyasyonları bu şekilde isimlendirerek ayırmışlardır.

Ayrıca panter bukalemun şaşırtıcı derecede hızlı yürüyebilen ve belli bir miktar zıplayabilen bir yapıya sahiptir. Zıplama dendiysede bir irkilmeden ileriye gitmez bu durum.


Bulundugu bölge ve yasam alani

Madagaskar adasının çevresindeki tropik ormanlarda ve sahil şeridinde bulunan özel bir bukalemun türüdür. Adanın üzerinde ki yerleşim yerlerinin isimleri alınarak değişik renk varyasyonlarına isim olarak verilmiştir.

Panter bukalemunlar genellikle nemli, sıcak sahil şeridinde, ağaç sarmaşık ve palmiyelerin üzerinde bulunurlar bu bölgeler bütün sene boyunca hava ısısı gündüz vakitlerinde 22 ile 40 derece arasında değişir bu sıcaklık geceleri 6 derece civarında düşüş gösterir. Bu tür bir bukalemun beslemek için yaşadığı ortamın koşullarına bakıp uygun terrayı ona göre hazırlamak gerekir.

Cinsiyet belirleme

Ergin erkek panter bukalemunun burnunun ön kısmında küçük sahte boynuzumsu bir şekil vardir, kuyruk şekli kimi zaman kalın bir spiral şeklini alır ve vücudu göz alıcı renkler ile bürülüdür (kirmizi, turuncu, mavi, yesil, turkuaz gibi).
Dişilerde bu durum tam tersidir. Dişiler gösterişsizdir.
Terrarium da iyi bakılan bir erkek panter bukalemun 4 ila 6 yil arası yaşayabilir (8 yil yasayanlarida görülmüstür) dişiler ise genellikle daha kısa ömürlüdürler, 2.5 sene kadar bir yaşam zamanları vardır. Doğada yaşayan bukalemunların ortalama yaşama süreleri yaklaşık 2 senedir. Bu durum doğa şartlarının çetinliğinden, görünmeyen tehliklerden ve her zaman yeterli yiyeceği bulamamasından kaynaklanır.

Davranışı & Bakımı

Panter bukalemun diğer bukalemun türleri gibi terrarium da yanlız tutulmalıdır. Bunun sebebi diğer bir bukalemun onu strese sokacak ve birbirlerine çok agresif davranışlar içinde bulunacaklardır ve birbirlerine ölüme sebep olacak yaralanmalara yol açacaktır.

Buna rağmen eğer terrariumunuz cok büyük ise beraber tutma şansınız var ama büyük bir dikkat ve özen gerekir. Ayrica diğer bukalemunda panter türünden olması gerekir. Diğer kertenkele veya benzeri sürüngenlerin bukalemun yanında şansı yoktur ona öğle yemeği olmaktan kaçamazlar.

Panter bukalemun son büyüklüğüne geldiginde ona uygun gercekten büyük ve yüksek ve taze hava akiminin olduğu bir terrarium hazırlamanız gerekir. Örneğin yüksekligi 1,5 metre genişliğide en az 80 cm olacak şekilde bir tropik terrarium.


Bunun yanında evinizin içinde serbest olarakta bakabilirsiniz ama ona gerekli nemli havayı ve sıcaklığı sağlamanız gerekir. (Balkon, kış bahçesi, pencere önü vs..)

Gündüz Sıcaklığı :

Olması gereken sıcaklık yaklaşık olarak : 24 – 28 Derece
Gece değişimi : 22-24 derece
Sıcaklık yapan spotun vurduğu bölge 40 derece
Havanın nemi : %70 ile % 100 arasında
Tavsiye edebileceğim sabahları ve akşamları terrariuma bir su püskürtme kabı ile her yer ıslanacak şekilde ıslatılması öğlenleri de hafifçe ıslatılması bu sekilde bukalemununuz yapraklardan veya agaçlardan akan damlacıklardan su ihtiyaçlarini karşılayabilir.

Terrarium
Birçok tırmanış alani yaratmaniz gerekiyor örnegin dallar agac kabuklari vs.. , iyi bir isiklandirma sistemi, sicaklik veren spot isiklar panter bukalemuna yaz havasini yasatmaniz gerekiyor.
Eger disiniz yumurta birakacak durumda ise tabanada 15 ila 20 cm kalinliginda substrat ve toprak karisimi bir yer yapmaniz gerekiyor. Disiler cukur acip yumurtalarini biraktigi icin bu onlar icin cok önemli.

Beslenme
Canli böcek, kurtcuklar, yeni dogmus tüysüz baby fareler verebilirsiniz ama verdiginiz yiyeceklerin canli olmasina dikkat edin. Ayrica düzenli olarak vitamin ve mineralleri de yiyeceklerle beraber verin. (haftada bir mesela)

Su icimi :
Püskürttügünüz suyu yalayarak icebilir eger bunu yapmiyorsa pipete su cekip agzina dogru yavas yavas akitirsaniz bu sekildede icebilir bunu siringa yardimi ilede yapabilirsiniz. Bir diger yol ise bir su tanki yapip damla damla terrariumunuzun icine akitabilirsiniz.

Ciftlesme
Ciftlestireceginiz zaman erkegi disinin yanina veya tam tersi terrarium a yerlestirilir o anda panter bukalemunlar ciftlesme sinyallerini vermeye baslarlar erkegin hareketleri degisir.
Bunu anlamak zor degildir erkek bukalemun disi panter bukalemuna kendini göstermek icin en güzel parlak renklerini alir ve kendini kabartir.

Eger disi hazir degilse erkege dogru dönüp onu isirmaya calisir. Disi hazir ise cok sakin görünür ve yavas hareket eder erkek arkasina gecinceye kadar uzaklasir gibi yapar erkek pozisyonunu aldiktan sonra ciftlesme 10 dk kadar sürer. Bu islemi 3 gün boyunca tekrar tekrar gerceklestirmek gerekir. Bu sürecten sonra tekrar ayirmak gerekir.

Tasiyici disi sürekli beslenmek zorundadir ve özellikle mineral, kalsiyum orani yüksek olan besinler ve bazi katki maddeleriyle bu yumurtalarinin daha saglam ve saglikli olmasini disininde daha güclü olmasioni saglar.
30 ila 45 gün arasinda disi 12 ila 46 yumurtayi terrariumun tabanini kazarak birakir. Bu dönemde dikkatli izlemek gerekir cikan yumurtalari alip bir inkubator icine yerlestirmek gerekir (türkcesini bilmiyorum) inkubator un aciklamasini da ayri bir baslik altinda yapicam. Bu yumurtalar 160 ila 360 gün arasinda bekledikten sonra yavrular yumurtadan cikar.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bukalemun, furcifer, panter, pardalis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada PANTER Görmek Gülümse Rüya Tabirleri 0 07 Kasım 2021 15:39
Hayki X Omero - Panter bb H, I, İ, J, K, L 1 01 Şubat 2020 19:55
Bayağı Bukalemun - Bukalemun Özellikleri Liaaa Hayvanlar Alemi 0 08 Haziran 2012 15:21