IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2012, 17:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tilapia - Tilapia Balığı Özellikleri - Tilapia Hakkında









Tilapia buttikoferi
Tilapia buttikoferi
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii
(Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Perciformes (Levreksiler)
Familya: Cichlidae
Cins: Tilapia
Smith, 1840
Türler


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tilapia, çiklitgiller (Cichlidae) familyasına ait, Afrika'da endemik olarak bulunan balıkları kapsayan bir cins taksonudur.
Türler

* Tilapia bakossiorum Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia baloni Trewavas & Stewart, 1975
* Tilapia bemini Thys van den Audenaerde, 1972
* Tilapia bilineata Pellegrin, 1900
* Tilapia brevimanus Boulenger, 1911
* Tilapia busumana Günther, 1903
* Tilapia buttikoferi Hubrecht, 1881
* Tilapia bythobates Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia cabrae Boulenger, 1899
* Tilapia cameronensis Holly, 1927
* Tilapia camerunensis Lönnberg, 1903
* Tilapia cessiana Thys van den Audenaerde, 1968
* Tilapia coffea Thys van den Audenaerde, 1970
* Tilapia congica Poll & Thys van den Audenaerde, 1960
* Tilapia dageti Thys van den Audenaerde, 1971
* Tilapia deckerti Thys van den Audenaerde, 1967
* Tilapia discolor Günther, 1903
* Tilapia flava Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia guinasana Trewavas, 1936
* Tilapia guineensis Günther, 1862
* Tilapia gutturosa Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia imbriferna Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia ismailiaensis Mekkawy, 1995
* Tilapia jallae Boulenger, 1896
* Tilapia joka Thys van den Audenaerde, 1969
* Tilapia kottae Lönnberg, 1904
* Tilapia louka Thys van den Audenaerde, 1969
* Tilapia margaritacea Boulenger, 1916
* Tilapia mariae Boulenger, 1899
* Tilapia nyongana Thys van den Audenaerde, 1971
* Tilapia rendalli Boulenger, 1897
* Tilapia rheophila Daget, 1962
* Tilapia ruweti Poll & Thys van den Audenaerde, 1965
* Tilapia snyderae Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia sparrmanii Smith, 1840
* Tilapia spongotroktis Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia tholloni Sauvage, 1884)
* Tilapia thysi Stiassny, Schliewen & Dominey, 1992
* Tilapia walteri Thys van den Audenaerde, 1968
* Tilapia zillii Gervais, 1848



TİLAPİA’NIN TAKSONOMİSİ VE BİYOLOJİSİ Tilapia Cichlidae familyasına ait bir tatlısu balık türüdür. Günümüzde “Tilapia” genel olarak Cichlid ailesine ait “Tilapia, Sarotherodon ve Oreochromis” türleri için kullanılan genel bir isimdir. Genellikle Afrika’nın göl ve nehirlerinde doğal olarak rastlanan tilapia kuzeyde Ürdün, İsrail ve Suriye’ye kadar doğal bir yayılım alanına sahiptir. Tilapia’nın 70 den fazla türü tanımlanmıştır (Little 1995; Mc Andrew 2000) Fakat bunun yanı sıra ancak bunların üç türü ticari ve yetiştiricilik açısından önemli hale gelmiştir (Trewavas 1982, 1983). Üreme karakteristiklerine göre ayırt edilen bu üç taksonomik grup şunlardır; Tilapia spp; Yuva yaparak yumurtaları burada kuluçkalayanlar Oreochromis spp; Yumurtaları dişi ebeveynler ağızlarında kuluçkalarlar Sarotherodon spp. Yumurtaları erkek ve/ veya dişi ebeveynler ağızlarında kuluçkalarlar. Tilapia’nın toksonomik durumu sürekli değişiklik gösterdiğinden bilimsel adlandırmaları değişik kaynaklarda farklılıklar göstermiştir. Elli yıl önce tüm ticari öneme sahip türler Tilapia genusundaki gruplardan oluşmaktaydı (Lowe 1959), fakat 1970’lerin ortalarında ağızda kuluçkalama yapan türler dışarıda kuluçkalama yapan türlerden ayırt edildiler ve bunların Sarotherodon genusunda oldukları belirlendi (Trewavas 1982). Daha sonra 1983 ‘de Trewavas ebeveynlerin kuluçkalamadaki farklılıklarından dolayı Oreochromis genusunun Sarotherodon genusundan ayrı olduklarını tesbit ederek adlandırmıştır. Böylece önemli bir ekonomik değere sahip Nil tilapiası literatürde 1970’li yıllardan 1980’lerin ilk başlarına kadar Tilapia nilotica olarak bilinmiş, ardından Sarotherodon niloticus olarak adlandırmasıyla beraber günümüzde Oreochromis niloticus olarak adlandırılmaktadır. Thys (1980)’ın ortaya attığı Tilapia’nın monofiletik bir grup olduğu ve kalsifikasyonunun da yapılmaması gerekliliği fikri Trewavas tarafından reddedilmiştir. Kuzey Amerikada değişikliklere karşı direnç gösterilmiş Tilapia tek bir genus olarak kabul edilmiştir (Robins ve ark. 1991). Bu durum 2004 yılında değişmiş ve 3 generanın olduğu kabul edilmiştir (Nelson ve ark. 2004). Genellikle günümüzde yetiştiricilikle ilgili yayınlarda mesnet olarak Trewavas (1983) alınır ve buna göre bahsedilen üç genus taksonomik olarak sınıflandırılır. Zira yakından bakıldığında bu üç genusun üyelerinin üreme ve büyüme çizgileri , biyocoğrafik karakteristikleri beslenme ve yapısal karakteristikleri birbirinden farklılıklar gösterir. Genel ve bilimsel olarak ticari öneme sahip türler şunlardır. 1.Kongo Tilapiası; Tilapia rendalli 2. Galileo Tilapiası: Sarotheredon galileus 3.Siyah benekli Tilapia; S. melanotheron 4. Mozambik Tilapiası; Oreochromis mossambicus 5.Zanzibar Tilapiası; O.hornorum, urolepis 6.Nil Tilapiası; O. niloticus 7.Mavi Tialpia; O.aureus 8. ‘’Red’’ Tilapia Oreochromis spp. (Hibrit tilapia; farklı melezleme modelleri ile üretilir ) Genellikle Oreochromis mossambicus veya O.hornorum x O. niloticus veya O.aureus türlerinden yararlanılır. 9. “İnci ya da Beyaz” Tilapia; Oreochromis spp. O. niloticus veya O.aureus türlerinin çiftleştirilmesi ile elde edilir. Cichlidae familyasına ait bahis olan bu üç türün biyolojik ve ekolojik özellikleri şu şekilde özetlenebilir

Ağızda kuluçkalayanlar 1.Oreochromis aureus un biyolojisi ve kültürü a. Üremesi - Dişi bireyler yumurtalarını ağızda inkübe ederler. - Optimum sıcaklık 23 ile 28 0C arasıdır. - Yılda 3 kez veya daha fazla yumurtlayabilirler, 1500 ile 4300 yumurta üretebilirler. - Yumurtanın çatlaması 3 ile 5 gün sürüyor bunu takiben yumurtadan çıkan yavru balıklar anneleri tarafından 8-10 gün kadar koruma altına alınıyorlar. b. Beslenme - Yavru balıklar zooplanktonla beslenirler. - Yetişkin bireyler zooplankton, fitoplankton çim ve tabandaki organizmalarla beslenirler. Aynı zamanda hazır yemle de beslenebilirler. c. Kültür Tercih edilen sıcaklık 25 ile 30 0C arasıdır. Düşük sıcaklıklara toleransı 8 ile 9 0C civarıdır. Binde 16 ile 20 tuzlulukta büyüyebilirler. 2.Oreochromis mossambicus un biyolojisi ve kültürü a.Üreme - Dişi bireyler yumurtalarını ağızda inkübe ederler. - Optimum sıcaklık 23 ile 28 0C ler arasıdır. - Yılda 6 veya 8 kez ürerler ve 2000 ile 10.000 arası yumurta üretebilirler. - Yumurtanın çatlaması 2 ile 5 gün sürüyor, bunu takiben yumurtadan çıkan yavru balıklar anneleri tarafından 8-10 gün kadar koruma altına alınıyorlar. b. Beslenme - Yavru balıklar zooplanktonla beslenirler. - Yetişkin bireyler zooplankton, fitoplankton aynı zamanda hazır yemle de beslenebilirler. c. Kültür Tercih edilen sıcaklık 25 ile 30 0C ler arasıdır. Düşük sıcaklıklara toleransı 10 ile 12 0C. Tuzlu sulara dayanma gücü vardır . Tuzlu suda yumurtlayabilir ve büyüyebilirler. 3.Oreochromis niloticusun biyolojisi ve kültürü a. Üremesi - Dişi bireyler yumurtalarını ağızda inkübe ederler. - Optimum sıcaklık 25 ile29 0C ler arasıdır.

- Ortalama yılda 3 kez ürerler ve yaklaşık 750 ile 6000 arası yumurta üretebilirler - Yumurtanın çatlaması 3 ile 5 gün sürüyor bunu takiben yumurtadan çıkan yavru balıklar anneleri tarafından 8-10 gün kadar koruma altına alınıyorlar. b. Beslenme - Yavru balıklar zooplanktonla beslenirler. - Yetişkin bireyler zooplankton, fitoplankton çim ve tabandaki organizmalarla beslenirler. Aynı zamanda hazır yemle de beslenebilirler. c. Kültür Tercih edilen sıcaklık 25 ile 30 0C ler arasıdır. Düşük sıcaklıklara toleransı 11 0C civarıdır. %0 20 tuzlulukta büyüyebilirler. Tabanda (yuvaya) yumurtlayanlar Tilapia rendalli’nin biyolojisi ve kültürü a. Üremesi - Hem dişi bireyler hem de erkek bireyler yuvalarını kazıp yumurtalarını ve yavru balıkları yuvada inkübe ederler. - Optimum sıcaklık 25 ile30 0C arasıdır. -7 haftalık bir süre içinde yumurtlayabilirler ve yılda 12000 ile 20000 arası yumurta üretebilirler. - Yumurtanın çatlaması 5 gün içinde gerçekleşir. b. Beslenme - Yavru balıklar zooplanktonla beslenirler. - Yetişkin bireyler sucul bitkilerle, böceklerle, alglerle beslenebilirler. Aynı zamanda hazır yemle de beslenebilirler. c. Kültür - Tercih edilen sıcaklık 28 0C dir. - Düşük sıcaklıklara toleransı 12 ile 13 0C dir. - Acı sulara toleranslıdırlar. Tilapia zilli’nin biyolojisi ve kültürü a. Üremesi - Hem dişi bireyler hem de erkek bireyler yuvalarını kazıp yumurtalarını ve yavru balıkları yuvada inkübe ederler. - Optimum sıcaklık 22 ile 26 0C arasıdır. -Yılda 6 kez yumurtlayabilirler ve yılda 6000 ile 42000 arası yumurta üretebilirler. - Yumurtanın çatlaması 3ile 5 gün içinde gerçekleşir. b. Beslenme - Yavru balıklar zooplanktonla beslenirler.

- Yetişkin bireyler fitoplanktonla, yapraklarla, köklü sucul bitkilerle beslenebilirler. Aynı zamanda hazır yemle de beslenebilirler. c. Kültür - Tercih edilen sıcaklık 28 0C dir. - Düşük sıcaklıklara toleransı 8 ile 9 0C dir. - Tuzlu sulara dayanma gücü vardır. Tuzlu suda büyüyebilirler.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
tilapia


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fok Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Fok Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler Missy Hayvanlar Alemi 2 20 Aralık 2022 13:50
Fener Balığı - Fener Balığı Hakkında - Fener Balığının Özellikleri Liaaa Hayvanlar Alemi 0 15 Mart 2012 02:00
Rasbora - Rasbora Balığı Özellikleri - Rasbora Hakkında Liaaa Hayvanlar Alemi 0 03 Mart 2012 17:34
Lepistes - Lepistes Balığı Özellikleri - Lepistes Hakkında Liaaa Hayvanlar Alemi 0 03 Mart 2012 17:29
Betta - Betta Balığı Özellikleri - Siyamlı Kavgacı Balığı Hakkında Liaaa Hayvanlar Alemi 0 03 Mart 2012 17:10