IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2011, 11:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bambus Arısı Üretimi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bambus Arısı Üretimi

Bambus arıları özellikle seralarda ve organik tarımda kullanılan döllenmeye yardımcı arılardır. Seralardaki doğal döllenmeyi sağlayan bambus arıları üstelik devlet teşviği kapsamında. Öyle ki, geçtiğimiz beş yıl içerisinde bombus arısı için yapılan destek miktarı neredeyse altı milyon tl rakamına ulaştı. Organik ve iyi tarım uygulamaları için ayrılan destekler bu seviyede olunca seralardaki bombus arısı kullanımı da iki katına çıktı. Bambus arılarını kullanan çiftçilere koloni başına elli TL destek veriliyor. Biyolojik ve biyoteknolojik mücadeleyi seralara uygulayanlara ise böceklerden oluşan feromon ve tuzaklar için dekar başına 30, 70, 100, 130, 170 ve 200 TL’den oluşan destek kalemleri bulunuyor.

Bu yazıda bahsetmek istediğimiz iş fikri is bambus arısı üretimi ve nasıl yapılması gerektiği. Bambus arılarını üretmek aslında mümkün, hatta bu Akdeniz Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalarla da doğrulanmış ancak biz bu arıları Hollanda ve İsrailden almakta nedense ısrarcıyız. Peki bambus arıları nasıl üretilmeli :

Ana arıları çabuk ve çok oranda yumurtlamasını sağlamak için 29 derece ıs ve % 60 – 70 nem ortamı olan bir “kuluçka makinası” ya da “kuluçka odası” kullanılması gerekir. Basit ve masrafsız bir kuluçka makinası nasıl yapılabilir?

Araç ve gereçler.

Taze toplanmış ya da derin dondurucuda saklanmış taze çiçektozu. Kurutulmuş çiçektozu kullanılmaz.(her ana arı için 500 gr. – 1 kg arası)
Küçük şurup yemliği ve invert şurup (koloni ömrü için 2 kg.)
Yalıtımlı bir dolap (Dolap üretilecek koni miktarında kovan alacak genişlikte olmalıdır. Elektriği az harcaması için yalıtımlı olması önerilir.)
Isıölçer (termometre)
Nemölçer (higrometre)
29 – 30 dereceye ayarlanabilecek termostatlı bir ısıtıcı (soba)
Yayvan, metalden (paslanmaz çelik) su kabı
20 cm uzunluğunda bir cımbız (Medikal araç gereç satılan yerlerde bulunur.)
Her ana arı için 20×20 cm. boyutunda yorgan pamuğu
Her ana arı için ufak birer kovan.

Makinenin (dolabın) alt kısmına termostatlı ısıtıcı ve ısıtıcının yanına içi su dolu yayvan kap konur Isıtıcı üflemeli olmamalı ve kızarmamalıdır. Isı ayarını yapacak termostat dolabın yukarı kısmında olmalıdır. Uç uca eklenmiş yani seri bağlanmış 600 watlık iki adet direnç teli (rezistans) delikli bir tuğla içinden dolanıp metal bir kutu içine alınıp sabitlenirse amaca hizmet edebilir. Bunu bir elektrikçi yapmalıdır. Dolabı alt ve üst kısmından iki adet havalandırma deliği de açılmalıdır. Termostatın bulunduğu üst bölmeye kuluçka kafesleri konmalıdır Bu düzenek arılar konmazdan önce elektriğe bağlanarak makine (dolap) içinde devamlı 29 derece ısı ve %60 – 70 nispi nem ayarının devam ettiği gözlenmelidir. Makine (dolap), gürültüsü, sarsıntısı olmayan kapalı, karanlık bir ortamda (odada) olmalıdır. Bakım sırasında ana arının kaçması olasılığına karşı önlemler alınmalıdır.

Ana arının kuluçkaya yatırılmasına ilkin küçük ve havadar bir plastik kutuda başlanabilir. (Tabanından başka her tarafı sıkça delinmiş yarım kg.lık saydam, ince plastik kutular bu işe hizmet edebilir.) Kutunun kapağı alta konup, kapaktan taban yapılır. Kutunun tabanına iki adet bal arısı analarını üretmek için hazırlanmış ana arı yüksüğü ağzı yukarı gelecek şekilde yapıştırılır. Birine invert şurup ya da bal doldurulur, birine de nohut kadar çiçektozu hamuru konur. Kutunun üstünde açılıp kapanabilen yemleme deliği açılmalıdır. Elde var ise refakatçı olarak genç bombus işçi arısı, yoksa genç işçi bal arısından 2, 3 tane konur. Sonra da ana arı konur

Her gün ya da iki günde bir polen hamuru değiştirilmeli, şurup da ekşimeden değiştirilmelidir.15 -20 gün içinde yumurtlaması gerekir. Yumurtlamazsa ya çiftleşmemiş ya daha önce kuluçkaya başlamış ya da nematot, parazit gibi bir rahatsızlığı olmuş olabilir.

Ana arı yumurtlayıp 1. ya da 2. kuşak arılar çıktıktan sonra koloni yalıtım maddeleri (yorgan pamuğu) olan kovana aktarılabilir ve kuluçka makinesinden çıkarılabilir. Aktarma yapılırken ana arı yüksüklerinin yapıştırıldığı taban kısmı yani plastik kutunun kapağı bozulmadan bir bütün olarak kovana aktarılmalı ve üstü 1, 2 cm. kalınlığında pamukla örtülmelidir. Koloni sera ya da bahçeye konuncaya kadar çiçektozu hamuru ve şurup ile sera, ya da bahçeye konduktan sonra da şurup ile beslenmeye devam edilmelidir. Sera ya da bahçeye konup, uçmaya başlayınca çiçektozu verilmez. Serada ya da bahçede verimli bir tozlama yapabilmesi için işçi arılarım en azından 40 – 50 adet olması gerekir. Üretim temel olarak bu şekilde yapılır.

Bambus arıları üreticiye büyük avantaj sağlar ve kaliteli üreticiler bu arılara devamlı ihtiyaç duyarlar. Bambus arıları şu an büyük oranda ithal edilmekte ve organik tarımda doğal döllenmeyi sağlamak için kullanılmaktadır. Bu akıllı arıların ömürleri 45 gün ve bir kovan arının fiyatı 150 - 200 lira arasında değişiyor. Bir kovan arı ile 2 bin metrekarelik serada dölleme yapabiliyor.

Arılarla hormonsuz döllenme sağlanır ve ortaya çıkan ürün daha lezzetli, şekilce düzgün ve ağır olur. Bu tür ürünlerin satış fiyatı diğer ürünlere kıyasla daha yüksektir.

Üretime getirdiği artılar ve pazardaki açık sebebiyle bambus arısı üretimi tarımsal iş fikirleri arasında kar potansiyeli yüksek bir iş fikri olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
bambus, Üretimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bal Arısı Tanem Okul Öncesi Şiirler 0 13 Kasım 2021 15:33
Bal Arısı Kolye NurSima Takı ve Mücevherler 0 08 Şubat 2021 18:28
Bal Arısı Irkları vioLeta Hayvanlar Alemi 0 07 Eylül 2018 18:07
Bal Arısı Keki oneofgirl Kek Tarifleri 0 12 Ağustos 2013 17:08
Eşşek Arısı Burce Fıkra 0 30 Mart 2012 06:31