IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Beatrice
  • 1 Post By Bozkurt-

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Aralık 2022, 00:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kış geldi. Kombileriniz kışa hazır mı?




Kış geldi. Kara kış kapıda. Doğalgaz ile ısınan çoğu kişinin en büyük derdi kışın aklından çıkartmadığı tek konu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Enflasyon, Dolar , Doğalgaz faturası?
Aman hanım bizim kombi bozulmasın?
Dolar aldı başını gitti, enflasyon desen gene öyle kombi bozulursa ne yaparız? Kapıya gelen servis daha selamun aleyküm diyor 200 lira yazıyor. Parçalar da pahalıdır. Evet pahalı. Peki sizler kombilerinizi kışa hazırladınız mı?
Ne hazırlaması hemşerim? Kombi bu aç çalışsın neyini hazırlayacağım? mı diyorsunuz? Öyle diyorsanız yazının geri kalan kısmını okumanıza gerek yok. Bu yazı bu şekilde düşünmeyenler için rehber olarak hazırlanmıştır.


Kombi bakımının arızaların büyümeden önlenmesini ve doğalgaz faturasında tasarruf edilmesini sağladığını biliyor muydunuz?


Kombi bakımı nasıl yapılır?



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Her çalışan aracın belirli periyodlar ile bakıma ihtiyacı vardır. Kombiler de her ne kadar yazın yüzüne bakılmasa da kışın evimizdeki en önemli araçlardan biridir. Kombileri insan vucuduna benzetebiliriz. Anakart beyin, pompa kalp, fan ciğerler vs vs.

Kombilerimizdeki önemli parçaları tanıyalım;


Anakart : Kombinin yaz ve ya kış konumundayken her türlü işlemin komutunu veren parçadır. Kombi üzerindeki her elektronik parçanın anakart üzerinde bağlantısı bulunur. Anakart ile iletişim yoksa kombiniz çalışmaz. Arızaların %90'ı anakart yüzündendir. Ve gelen servisler anakart değişecek der. Anakart değişimi konusunda aceleci davranmayın. Kart üzerindeki çoğu parça değiştirilebilir. Zaten servislerin bir çoğu sıfır diye tamirli anakartları müşterilere satmaktadır. Arızalı parçayı tespit et değiştir selülozik tiner ve ya izopropil alkol ile sil. Bir poşet içine koy parıl parıl parlasın. Sıfır kart diye sat. Anakart değişiminden önce kartınızın tamir yoluna gidilmesini talep edin. Zira kart üzerindeki 10 liralık bir parça arızalıdır. Sıfır kart diye tamirli kartı size 1,500 TL'ye takabilirler. Oysa arızanız servis ücreti dahil 350 liraya tamir olabilir.

Genleşme Tankı : Kombinizin basınç göstergesindeki bar ayarının en önemli parçasıdır. İçinde membran bir balon bulunan parçadır. Membran içinde 0,8 var hava bulunur. Takın içerisindeki su bu sayede 1,5 2 bar seviyesinde kalır. Tank içerisindeki membran delinir ise bar doğru seviyede olmaz. Dolayısı ile petekleri yaktığınızda bar yükselerek 3 bar basınç vanasından su akıtmasına sebep olabilir. Genleşme tankının havası her kış kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır. Tank üzerinde lastik sibobuna benzer bir sibop bulunur. Buraya dokunduğunuzda hava geliyorsa sorun yoktur. Bisiklet pompası ile bir miktar hava basıp ve ya bakım yapan kişiye bunu yaptırabilirsiniz. Elektronik basınç ölçer ile tank içindeki hava ölçülebilir. Gelen servis tankınıza bakmıyor ise işin ehli değildir. Sibop kontrol ederken hava yerine su gelirse geçmiş olsun. Tank içindeki membran delinmiş yani patlamıştır.Tankın tamiri yoktur.

Üç yollu vana ve motoru : Üç yollu vana tek eşanjörlü kombilerde sıcak su ve petek arasındaki suyu yönlendiren vanadır. Tek eşanjörlü kombilerde sıcak su açıldığında peteklere giden su bu vana sayesinde kesilir. Sıcak suyu açtığınızda petekleriniz de ısınıyor ise geçmiş olsun. Üç yollu vana arızalıdır. Vana içerisinde bir tamir takımı bulunur bu tamir takımı değişerek sorun uygun fiyatlı çözülebilir. Fakat motor bozuk ise maliyet biraz daha yüksek olacaktır.

Ana Eşanjör : Ana eşanjör yanma odasının hemen üstünde bulunan brülör denilen kısımdaki , araçların radyatörüne benzeyen bir parçadır. Yanma odasında yanan gaz ana eşanjör içindeki suyu ısıtır. Arıza yapması pek muhtemel değildir. Delinmesi durumunda tamiri yoktur. Tıkanması durumunda ise uygun kimyasallar ile temizliği yapılarak kullanıma devam edilebilir. Zira pahalı bir parçadır.

Plakalı Eşanjör : Plakalı eşanjör , ana eşanjörde ısınan suyun gönderildiği parçadır. Isınan su buraya gönderilir. Sıcak su girişinden aldığı suyu kanallarında dolandırır ve gelen sıcak suyu bu bölgede ısıtır. Yani kombilerde kullandığınız sıcak su ve ya peteklere giden sıcak su ana eşanjörde değil plakalı eşanjörde ısıtılır. Bazı kombilerde iki tane bulunur. İki tane olan kombilerde sıcak su açıkken peteklerde aynı zamanda ısınabilir. Yani biri duştayken petekler soğumaz. Tipik arızaları delinmesi yani sıcak suyun ısınacak suya karışması sonucu sürekli kaynar olarak akan musluk suyunu yükselen bar takip eder. Yani ana eşanjörün aşırı ısıtıp kullanıcının normal ısıda istediği suyu sürekli olarak kaynar olarak gönderir. Kombi üzerinden sıcak suyu ayarladığınız sıcaklık ayarlananın çok üzerindeyse plakalı eşanjörün delindiğinden şüphelene bilirsiniz. Diğer bir tipik arızası da tıkanmasıdır. Bu durumda da sıcak suda sürekli dalgalanmalar yaşanabilir. Kanalları tıkalı olduğu için sıcak su hattına suyu sürekli olarak aynı ısıda veremez. Duştayken sıcak su birden gidip 30 40 saniye sonra tekrar ısınıyor ise eşannjörünüz tıkalı olabilir. Uygun kimyasallar ile temizliği mümkündür. (Not sıcak sudaki ufak dalgalanmalar eşanjör arızasına yorumlanmamalıdır. 8 10 saniyelik ılıma ve normale dönme normal kabul edilir. )

Fan motoru : Yanma odasındaki pis gazı dışarı atıp temiz havayı içeri çeken ve yanmayı sağlayan parçadır. Belirli periyodlar ile yapılan her kombi bakımında sökülüp iç kanatçıklarında biriken kurumlar uygun temizleyiciler ile temizlenmelidir. Sık arıza yapmaz. Kanatçıklar dolduysa yeterli düzeyde çalışmaz ve ateşleme sorunlarına sebep olabilir. Sesli çalışıyor ise yağlanarak durum gözlenir. Yatakları dağıldı ise tamiri yoktur. Kanatçıklar üzerinde balans yapmasını engellemek amaçlı ağırlıklar olabilir. Bu ağırlık düştü ise sesli çalışabilir.

Prosestat : Fan motoruna bağlı içinde membran olan bir parçadır. Kombinin ateşlenmesi gerektiğinde çıt çıt sesi yapar. Zaten ucundaki boruya üflediğinizde de o sesi duyarsınız. Anakart fan çalışsın dediğinde bağlı olduğu ghotum ile fanı uyarır ve çalışmasını sağlar. Kombide yanma olduğu sürece kalp gibi tık tık atarak fanın sürekli devrede kalmasını sağlar. Bu parça arızalı ise fan devreye girmez. Ya da ateşleme yapıp kombi arıza kodu verebilir.

Sirkülasyon Pompası : Kışlık konumda kombilerin peteklerindeki suyun dolaşmasını sağlayan parçadır. Tüm kombilerde genelde 4 farklı firmanın pompası kullanılır. Hani her marka kombide aynı marka pompayı görebilirsiniz. Isınıp peteklere giden suyu dolaştırmak bu pompanın görevidir. Genelde sadece emiş yapar. Sıcak su ile alakası yoktur sadece kışlık konumdayken devreye girer. Fakat kombiler yazın yazlık konumdayken bile günde bir sefer bir kaç saniye hareket eder. Sıkışmaması için bu şekilde önlem alınmıştır. Sık arıza yapmaz. İçindeki contası yıprandıysa sargı bölümüne su alıp yanabilir. Dış contası eskidi ise su akıtabilir. Pislik yüzünden tıkandıysa hareket etmeyebilir. Üzerindeki hareket veren kondansatör arızalı ise hareket etmeyebilir. Kondansatörü arızalı ise değişir. Tıkandıysa sökülür temizlenir. Contası eskidi ise yenilenir.

Hava Purjörü : Pompanın hemen üzerinde yer alan bir parçadır. Görevi peteklerden gelen su içerisinde hava var ise pompanın zorlanmaması için o havayı dışarı atmasıdır. Arızalanması durumu sık değildir. Tek arızası havayı attıktan sonra açık kalması ve su akıtmasıdır. Pompa ile birlikte yerinden sökülür. Pompaya bağlı tutan pim çıkarılarak sökülür. Yenisi takılır. Fırsatçı ustalara dikkat. Pompa arızalı deyip komple pompa takmaya çalışabilirler. Bu parçanın üzerinde kireç lekesi ve ya ıslanma var ise tek sorumlu ve sorunlu parça bu demektir. Kombi üzerindeki en ucuz parçadır.

3 bar emniyet vanası : Kombinizin sağlıklı çalışması için 1,5 2 bar basınç gereklidir. Bar 3 barı geçtiğinde bu vana açılarak suyu tahliye eder. Aman kombi altından su kaçırıyor gitti paracıklar demeyin. Bu vana bir kez açıldığında kapanmayabilir ok yönünde çevirerek tık sesini duyunca kapanacaktır. Takılı kalmışsa değişmesi gerekir. Vana devreye girdi ise ve su akıtıyor ise basınç düştüğü halde hala su akıtıyorsa müdahale ederek kapatın. Ve değişimini yaptırın. Buradan su akıyor ya kombinize su doldurma musluğunuz bozuktur ya da açık kalmıştır. Ya da Genleşme tankınız hakkın rahmetine kavuşmuştur. Tek başına arıza yapması muhtemel değildir.

Doldurma musluğu : Kombinizin sağlıklı çalışma bar aralığını yukarıda bir kaç yerde belirttik. Kombiniz arıza kodu veriyor ise panik yapmadan önce barı kontrol edin. Bar düşük ise bu musluğu açarak 1,5 2 bar aralığında su aldırın. İşiniz bittiğinde sıkıca kapatın. Açık kalır ise emniyet vanasından (Bir önceki başlık) su akıtabilir. En ucuz parçalardan biridir. Kombinizde sürekli basınç yükseliyor ise baş şüpheli olabilir.

Gaz valfi : Kombinize gelen gazın kontrol edildiği parçadır. Kolay kolay arıza yapmaz. Yaparsa gaz kaçırabilir. Gaz akışını kesebilir.

Buji Menyato olarak da söylenir. Kombiniz ateşleme yaparken gelen sesi bilirsiniz. Çıt çıt çıt der ve kombiniz yanar. Kolay arıza yapmaz. Ucu oksitlenir ise doğru ateşleme yapmaz. Patlamalı yanmaya ve ya geç yanmaya sebep olabilir.

Yanma odası : Gaz valfi ve bujinin doğrudan bağlı olduğu kısımdır. Yanma burada gerçekleşir. Temizliği yapılmaz ise verimli yanma olmaz ve patlamalı yanmaya sebep olabilir. Kombiniz ateşleme yaptığında patlama sesi geliyor ise buji ucunu zımparalarken bu alana da bir fırça yardımıyla müdahale edebilirsiniz.Arızalanan bir parça değildir. Sadece tıkanabilir.

Ntc Sensörü : Isı yükseldikçe direnci düşerek ölçüm yapan bir pasif sensördür. Kombiniz yüksek derecede yandığı halde petekleriniz az ısınıyor. Ve ya sıcaklık göstergeniz sürekli yüksek gözüküp sıcak suyu açtığınızda sıcak su vermiyor ise bu sensör arızalı olabilir. Zira kombinizin sıcaklıkla alakalı çoğu olayına bu sensör karar verir. Anakart sinyal gönderir yanmayı ateşlemeyi sağlar. Fan devreye girer ama bu sensör arızalı olduğu için doğru ölçüm yapamaz. Su soğukta olsa anakarta hemşerim sıcaklık normal ateşlemeyi gerektirecek durum yok herşey kontrol altında sakin diyerek suyun ısınmasına engel olabilir.

Baca : Atık gazın dışarı atılıp temiz havanın içeri çekildiği kısımdır. Kuşluk yoksa içine kuşlar girip sıkışabilir. Bu durumda kombi hava alamaz ve yanma gerçekleşmez. Ve ya Bacanız uzundur üst komşunuz balkondan halı kilim çırparken bacanıza vurur bacanın içindeki boruyu yerinden çıkarır. Temiz hava akışı sağlanmaz kombiniz gene yanmaz. Bu parça yerinden çıkarsa oturtulur sorun çözülür. Tıkalıysa açılır sorun çözülür. Ateşleme sorunu yaşıyorsanız önce baca içini kontrol etmenizde fayda var.

Yoğunlaşma kabı Bazı kombilerin altında ve ya içinde bir yerde bulunan şeffaf bir parçadır. Amaç yoğunlaşan suyun burada birikmesidir. Belli aralıklarla sökülüp temizlenir içi boşaltılır ki taşmasın içeri su akmasın. Kombinizin altından su akıyorsa ve yoğunlaşmalı kombi kullanıyorsanız bu kap dolmuş olabilir. Bu kaba gelen hortum tıkalıysa su tahliye olmayıp yanma odasına akabilir. Temizliği ve kontrolü şarttır. Bazı kombilerde direkt gidere bağlanır bu parça olmaz. Ve ya bazı kombilerde bacaya hafif eğim verilerek yoğunlaşan suyun bacadan akması sağlanır. Yani bacanızdan su damlıyor ise bu bir sorun değildir. Bu arada yoğunlaşma kabında biriken su saf sudur. İçilmez ama ütülerinizde kireçsiz su olarak kullanabilirsiniz. Rengi siyahlaşmış ise asidik olmaya başlamış yani kurumla temas etmiş demektir. Kullanmadan dökebilirsiniz.

Filtreler : Kombinizin altından gelen bağlantı borularını görürsünüz. İki tane vana olan boru vardır. Bunlardan birisi tesisattan gelen suyu kombiye taşıyan boru diğeri ise peteklerin dönüşünden gelen borudur. (Petek dönüş borusu diğerinden daha kalındır) Bu vanaların üzerinde iki tane tapa bulunur. Bu tapaların içerisinde filtreler vardır. Bu filtreler belirli aralıklarla temizlenir. Tesisattan gelen borunun filtresini sökerken ana vananızı kapatınız. Peteklerden gelen borunun filtresini sökerken de kombi içindeki suyu tahliye edin. Bu filtrelerden petek dönüşü olanında çamurlaşma ve yoğun tıkanma varsa petek temizliği yaptırmanız ve ya yapmanız gerekebilir. Petek temizliği nasıl yapılır? Bir sonraki konu da anlatacağım. Bu filtreleri porçöz ve diş fırçası yardımı ile temizleyip durulandıktan sonra yerlerine takabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Kombi bakımı nasıl yapılır?


  • Kombi içerisindeki temizlenmesi gereken parçalar sökülür ve temizlenir.
  • Fan motoru; sökülür temizlenir.
  • Yanma odası ve buji ; Buji ucu nazikçe bir zımpara yardımı ile zımparalanır. Yanma odasının delikleri fırça ile temizlenir. Gerekirse bir balata spreyi ile temizliği destekleyebilir. Balata spreyini yanma odasının hemen üzerindeki ana eşanjörün petekleri arasına sıkarak temizliği sağlayabilirsiniz. Ya da yaptırabilirsiniz.
  • Genleşme tankı kontrol edilir.Eksik havası tamamlanır.
  • Gaz ve su kaçakları kontrol edilir.
  • Kablo ve sensörler kontrol edilir.Sensörlerde paslanma varsa temizlenir.
  • Kombi altındaki filtreler kontrol edilir ve temizlenir.
  • Kombi içerisindeki birikmiş tozlar fırça yardımı ile nazikçe süpürülür. Bu işlem yapılırken kablolara dikkat edilir.
  • Sökülmeyen ve tozlu parçaların temizliği için Balata spreyi ve ya kontak temizleyici spreyler kullanabilirsiniz.
  • Temizlikte Su, yağlı temizleyiciler, ev temizlik ürünleri vb kullanmayınız. İzopropil alkol, Kontak temizleyici sprey ve ya balata spreyi elektronik aksamlara zarar vermeyen temizlik amaçlı ürünlerdir.

Not. Arıza durumlarında arama motorlarından direkt önünüze düşen kişileri aramayınız. Vergi levhası olan belgeli ve işinin ehli kişilere ve dürüst esnaflara işinizi yaptırmayınız. Gelen kişilerden yeterlilik belgesi ve vergi levhası göstermesini talep ediniz. Yapılan her işlem sonunda fatura talep ediniz.

  1. Kombi bakımını yukarıdaki sırayla kendinize güveniyorsanız yapabilirsiniz. Fakat bu işlemleri yaparken kombinizin gaz vanasını ve bağlı olduğu şarteli kapatınız.
  2. Abi ustaya gerek yok bizim mahmut abi var o halleder. Mahmutun yaptığı işi sizde yaparsınız.
  3. Bu konu zor geçim şartlarında yaşayan insanlarımızın daha verimli ısınması, faturalardan tasarruf etmesi ve dolandırıcı ustalara para kaptırmamaları ve ya fazla ücret ödememeleri için hazırlanmıştır.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.

Konu Bozkurt- tarafından (05 Aralık 2022 Saat 00:35 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 05 Aralık 2022, 00:40   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kış geldi. Kombileriniz kışa hazır mı?




Konu başlığını kombin okuyup konuya girince ayıkan ben
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Aralık 2022, 00:42   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kış geldi. Kombileriniz kışa hazır mı?




Beatrice Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Konu başlığını kombin okuyup konuya girince ayıkan ben
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

O da bir seçenek. Siz de kombiniz bozulursa evde sıcak oturmak için kıyafet kombinleri konusu açabilirsiniz
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ariston, bakım, buderus, demirdöküm, demirdöküm kombi, eşanjör, f05 arızası, fatih bank, hazırlığı, kombi, kombi bakımı, kombi servisi, kış


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kışa Hazır 12 Kedi NarÇiçeği Evcil Kediler 9 09 Aralık 2015 13:43
Cildiniz kışa hazır mı? Lucifer Kadın Sağlığı 1 16 Şubat 2013 12:04
Elleriniz Kışa Hazır Mı? Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 30 Aralık 2012 17:30
Kışa hazır mısınız? N999 IF Ekstra 0 06 Şubat 2012 02:28
Vücudunuz kışa hazır mı? Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 24 Kasım 2011 12:53