IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Nogitsune

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Haziran 2014, 00:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Resimli garip bilgiler (7)




İlk Dikiş Makinesini Kim İcat Etti?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İlk dikiş makinasının mucidi net olarak bilinmiyor. Bunun nedeni birçok mucidin olması. 1790 yılında ilk patenti alan kişi olarak kayıtlarda Thomas Saint görünüyor. Daha sonraları Isaac Singer ve Elias Howe Jr. gibi mucitlerin bulacağı birçok teknik özelliği başvurusunda belirtmesine karşın hiçbirini gerçekleştirememiştir.
Birçok patent alındı ancak hiçbiri ticari bir başarı elde edemedi. 1830 yılında Fransa’da yaşayan Barthelemy Thimmonier ticari başarıyı yakalayan ilk dikiş makinasının patentini aldı. Zincir dikiş yapabilen bu makinalardan 80 tane yapıldı ve ordunun kıyafetlerinin dikiminde kullanıldı. Bu makinaların işlerine zarar vereceğini düşünen bir kısım işçi tüm makinaları talan etti. Thimmonier bu olayın ardından yoksul bir hayat yaşadı.1833 yılında ABD’de Walter Hunt isimli bir mucit tarafından geliştirilen çift dikiş yapabilen makina icat edildi. Hunt bu makinanın patentini almadı. 10 yıl gibi bir süre sonra Elias Howe Jr. Hunt’tın buluşundan habersiz bir çift dikiş makinası buldu ve patentini aldı.Howe’un eşi aileleri geniş olduğu için geçimlerine katkı olması açısından zengin ailelere dikiş yapıyordu. Howe eşini iş yaparken izlemesi sayesinde dikiş makinası geliştirme fikrini edinmişti. Amerika’da 1846 yılında ürettiği başarılı dikiş makinası için bir üretici bulamadı. İngiltere’ye giden kardeşi Amasa, William Thomas isimli bir korse üreticisi ile anlaştı. Howe makinayı uyarlamak için gittiği İngiltere’de anlaşmazlık yaşayınca beş parasız ABD’ye geri dönmek zorunda kaldı. Howe daha sonra fikrinin kopyalanmış olduğunu farketti. Bu kopyacılara dava açtı ve mahkeme tarafından haklı bulundu. Kendisine tazminat ödemek zorunda kaldılar. Howe daha sonraları ABD’nin en zenginleri arasına girdi

Cam Katı Bir Madde Midir Yoksa Sıvı Mı?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu soruya herkes farklı bir yanıt verir.Bazıları sıvı olduğunu savunur.Bunun temel nedeni,camların üretim aşamasındadonma olarak adlandırılan faz değişimini yaşamamasıdır.Hatırlarsanız;sıvılar içine konduğu kabın şeklini alır.Katılarsa hangi kaba koyarsanız koyun şekillerini korurlar.Bu tanımlarda dikkatimizi çekmesi gereken nokta,zamandan hiç bahsedilmemesidir.Gliserin ve bal gibi yavaş akan sıvıları düşünelim.Oldukça kıvamlı bir baldan bir miktarını bir kaba koyduğumuzda,balın kaba düzgün yayılması birkaç saat sürebilir.Peki,çok daha kıvamlı bir maddenin akarak kabın şeklini alması için daha uzun bir süre beklemek gerekiyorsa,örneğin milyonlarca yıl gibi,bu durumda o maddeyi nasıl sınıflandıracağız?
Çoğunuz balın soğuduğunda daha kıvamlı hale gelerek daha yavaş aktığını gözlemlemişsinizdir. Camların da akışkanlıkları soğuduklarında azalır. Üretim aşamasında cama şekil verilirken bu özellik oldukça yararlıdır. Önce cam kolayca şekil verilebilecek kıvama gelinceye kadar ısıtılır, sonra da aldığı şekli koruması için soğutulur. Soğutma işlemi camın akışkanlığını önemli ölçüde azaltır, fakat tamamen durdurmaz.İşte tam bu noktada cam ile diğer sıvılar birbirinden ayrılıyor. Örneğin, balı çok soğutursanız belli bir sıcaklıkta kristalleşmeye, yani katı faza geçmeye başlar. Bu, suyun donarak buz haline geçmesiyle aynı olay. Bir sıvı bu şekilde katılaştıktan sonra da, tüm moleküller katı içinde sabit konuma geçtikleri için, akışkanlık tamamen durur. Buna karşın camlarda bu donma olayına hiç bir zaman rastlanmaz. Bu nedenle, üretim aşamasından oda sıcaklığına kadar soğutulan camların akışkanlığının oldukça azaldığı, ama hiç bir zaman sıfırlanmadığı iddia ediliyor. Yani bu yoruma göre, bir kaba konulan cam parçalarının milyarlarca yıl sonra, belki de çok daha uzun bir süre geçtikten sonra kaba düzgün yayılıp kabın şeklini alması beklenir.
Peki cam neden donmaz? Donma olayının iki temel özelliği var. Birincisi hareketli moleküllerin artık hareket edemez duruma gelip yerlerinde sabit kalması, ikincisi de bu moleküllerin “kristal yapı” olarak adlandırdığımız düzen içinde yerlerini alması. Doğadaki hemen hemen her katı madde böyle bir kristal yapıya sahip. Donma, ortamda bulunan bir kristale diğer moleküllerin eklemlenmesi, böylece kristalin büyümesi sonucu gerçekleşiyor. Ama eğer sıvı molekülleri, üzerine düzgün eklenecekleri bir kristal çekirdeği bulamazlarsa donma gerçekleşmez. Bu olaya “aşırı soğuma” deniyor. Örneğin su -20°C’ye kadar aşırı soğutulabilir.


Anadolu’da Yaygın Olan Semaverin Anavatanı Neresidir?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Eskiler bilir ama gençler için semaverin ne olduğunu önce anlatmak gerekir.Su ısıtmaya ve çay demlemeye yarayan,genellikle bakır,pirinç veya saçtan yapılan musluklu kaplara semaver denir.Semaver kelimesi Rusça kendi kendine kaynayabilen anlamına gelir.
Semaverin anavatanı Rusya’dır.Rusya’da asırlarca kullanılmış ve günümüzde de kullanılan bir alettir.Osmanlılar devrinde çay,uzun süre kahvelerde semaverlerle pişirilmiş,halk arasında da çok tutulmuştur.Semaver esas olarak ortasında bir boru bulunan,silindir biçimli bir kaptır.Altında da bir ızgara bulunur.Semaverle çay demlemek için önce kaba su doldurulur ve kor halindeki kömürler borudan içeri bırakılır.Su kaynadıktan sonra,demliğe bu sudan ilave edilir.Daha sonra ateş azaltılır veya tamamen söndürülür.Yurdumuzun doğu kısımlarında hala yaygın olarak kullanılan semaverlerin,bugün daha çok elektriklileri tercih edilmektedir.


Keman Yayı Kedi Bağırsağından Mı Yapılır?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Keman yayları kedi bağırsağından yapılmaz,hiçbir zaman da yapılmamıştır.Bu efsane Orta Çağ İtalyan keman ustalarının enstrümanları için iyi tellerin koyun bağırsağından elde edildiğini keşfetmeleriyle başladı.Kedi öldürmek çok korkunç bir uğursuzluk getirdiğinden icatlarını korumak için herkese telleri kedi bağırsağından yaptıklarını söylediler. Efsaneye göre,Abruzzi dağının Pescara yakınındaki köyü Salle’de,Erasmo adında bir eyerci bir gün kuruyan koyun ba*ğırsağının arasından esen rüzgarın sesini duymuş ve bunun Rönesans kemanı olarak bilinen eski bir keman türü için iyi bir tel olabileceğini düşünmüş.
Salle 600 yıl boyunca keman yayı üretiminin merkezi haline geldi ve Erasmo yay yapanların koruyucu azizi olarak kut*sandı.1905 ve 1933′teki kötü depremler Salle içindeki endüstriyi sona erdirdiyse de dünyadaki lider yay üretici firmalarından ikisi -D’Addario ve Mari- hâlâ Salle’li ailelerce işletiliyor.
1750′ye kadar tüm kemanlarda koyun bağırsağından yapıl*mış yaylar kullanıldı.Bağırsağın hayvandan henüz ılıkken çı*karılması ve yağ ve pislikten arındırılıp soğuk suya batırılması gerekir.En iyi kısımları şeritler halinde kesilir ve istenen ka*lınlıkta bir yay elde edilene kadar kıvırıp çekiştirilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
7, bilgiler, garip, resimli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Resimli garip bilgiler (1) Nogitsune Genel Paylaşım 4 05 Haziran 2014 01:02
Resimli garip bilgiler (5) Nogitsune Genel Paylaşım 0 05 Haziran 2014 00:35
Resimli garip bilgiler (4) Nogitsune Genel Paylaşım 0 05 Haziran 2014 00:33
Resimli garip bilgiler (3) Nogitsune Genel Paylaşım 1 05 Haziran 2014 00:25
Resimli garip bilgiler (2) Nogitsune Genel Paylaşım 0 05 Haziran 2014 00:16