IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Luthien

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2014, 05:15   #1
Luthien
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tutanhamon




Bir kral tanrı oluyor
Tutanhamon topu topu 10 yıl Mısır tahtında oturdu, ancak ölüler diyarında da firavunluğunu koruyor. İktidarının sembolleri ve hükümdarlığından sahneler ona öte dünyada eşlik ediyor. Orada tanrıların himayesi altında ve üzerine düşen ilahî faaliyetleri yerine getiriyor.

Tutanhamon'un hazinesi
Krallar Vadisinde çalışan arkeolog Howard Carter 1922'de firavunlar metropolü Teb yakınlarında Tutanhamon'un mezarına rastlar. Altın kaplı heykeller, takılar ve muhteşem süslemeli eşyaları gün ışığına çıkarır. Nil'in batı kıyısında, bugünkü Luksor şehri yakınlarındaki bu hazine tüm dünyayı şaşkına uğratır ve Mısırbiliminde (ejiptololoji) patlama yaratan arkeolojik bir sansasyonayol açar.


Bu yüzyılın keşfi, yine de Teb'deki son büyük buluntu değil. Araştırmacılar başlatılan yeni bir kazı projesi dahilinde III. Amenof is tapınağındaki kayıp sanat eserlerini ortaya çıkarıyor. Aralarında devasa heykeller de var. Ünlü Memnon koloslarına eşdeğer olan bu heykeller yüzyıllar sonra Nil kıyısına yeniden göz kulak olacak.

Toprağa veren insanlar, koruyan tanrılar
Tutanhamon, mezarını 28 tanrı figürüyle paylaşıyor. Bazıları ona genel koruma sağlarken bazılarının spesifik görevleri var. Muhtemelen özel olarak firavun için yapılmış değiller, ölümünden sonra alelacele bir araya getirilmişler.

Katbekat korunarak ölüler diyarına yolculuk
İç içe geçmiş üç tabut, mezar odasında firavunun mumyasını barındırıyor. O kadar milimetrik yapılmışlar ki duvarların arasına parmak dahi girmiyor. Rahipler kapakları, tutanhamon'un adını taşıyan gümüş çiviler ve geçme parçalarla kapatmış.

Sonsuz altın, ölümsüz firavun
Mısırlılar altına ''tanrıların eti'' der. Kaybolmayan parıltısı sonsuzluğun simgesi kabul edilir. Madenin bu denli cömertçe kullanılmış olması günümüz insanlarını şaşkına çevirir.

Herşey geçip gitse de isim bakidir
Firavunlar döneminin Mısırlıları ölünün naşının bozulmasını titizlikle önler. Mumyanın üstünü sihirli sözcüklerle örter ve ritüellerle vücudun öbür dünyadaki işlevlerini sağlama alırlar. Bedeni yine de zarar görecek olursa, ismi ölüler diyarında yaşamını sürdürmesinin teminatıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
tutanhamon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık