IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By SLyther
  • 1 Post By Rengahenk
  • 1 Post By SLyther

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Kasım 2011, 22:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akvaryumunuzdaki balıklardan yavru alma




Dünyaya gelen her yaratık neslinin devamını garanti edebilmek için içgüdüsel olarak tek amaçları dış etkenlere rağmen yasamlarını üreme çağına kadar sürdürmek ve üremektir. Bu bizim akvaryum balıklarımız içinde aynıdır. Eger uygun bir ortam sağlanırsa akvaryumlarda üremeyecek balık yoktur.
Günümüzde pekçok akvaryum balığı doğadan yakalanmaktan ziyade özel akvaryum balığı çiftliklerinde yetiştiriliyor. Büyük merkezler Amerika Birleşik Devletlerinde Florida'da, Singapur ve Thailand'dır. Bundan ayrı daha birçok ülkede'de daha küçük çapta akvaryum balığı üretimi yapılmaktadır. Almanya'da ise akvaryum hobisi çok ciddiye alınmakta ve çoğu balığın ilk akvaryumda üretimi bu ülkede yapılmaktadır. Yani eğer bir balık daha önce akvaryumda hiç üretilmemişse büyük ihtimalle ilk olarak o balığın üretmesinin sırrı Almanya'da keşfedilir. Hollanda, Çekoslavakya, İngiltere, Japonya diğer akvaryum hobisinin çok gelişmiş olduğu ülkelerdir. Okuduğum kadarıylada ülkemizdede büyük bir akvaryum balıgı üretme çiftliği bulunuyor.

Akvaryumda bakılmaya elverişli binlerce balık olduguna göre, her birinin üreme biolojilerini tek tek yazmanın imkanı olmadiğına göre bu bölumde türlerine göre balıkların üremeleri hakkinda bazi genellemeler yapacağım. Ayrıca bazı türlerin üremeleri hakkındaki bilgiler o türlerle alakalı bölümlerde bulunabilir.

CANLI DOGURANLAR: Bu guruba giren balıkların yumurtaları anne karnında gelişir ve yavrular yumurtadan anne karnında çıkar ve bundan sonra anne tarafından suya salınırlar. Diger balık türlerine nazaran daha iri ve gelişmiş doğan canlı doğuran yavruları, doğduktan hemen sonra beslenmeye başlıyabilir. Yavrularin kendi başlarının çaresine bakabilecek kadar gelişmiş olmaları nedeniyle canli doğuranlarda yavru bakımı diye bir olay gelişmemiştir. Hatta anne ve babaların yavrulara yemek gözuyle baktığı söylenebilir.

Dişi canlı doğuran su ısısına göre her 28 günde bir doğurur. Bu sure eğer su daha serinse uzar, su daha sicaksada daha az olur. Yavrulamaya hazır dişi balığa yukarıdan bakıldığında balığın karnının farkedilir bir biçimde genişlediği gorülür. Ve rengi çok koyu olmayan türlerde balığa yandan bakıldığında anal yüzgecin üzerinde üçgen biçimde bir karaltı olduğu gözlemlenebilir. Bu üçgen doğumdan önce en iri boyuta ulaşir.

Dogumdan önce hamile balığı diğer balıklardan ayırmak kurtaracagınız yavru sayısını arttıracaktır. Hamile balığı ya akvaryumcularda satılan plastik balık üretme hücresine yada daha iyisi çok sık bitkilendirilmiş küçük bir akvaryuma koyun. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta doğum yaklaştıkca hamile balık daha hassaslaşır. Doğumuna az kalmış bir balığı kepçe ile yakalamak vb. yavruların ölü doğmasına sebep olur.

ÇIKLITLER: Bu guruptaki balıkların ortak özelliği canlı doğuranların aksine yumurta ve yavrularını belli bir süre korumalarıdır.

LABIRENTLİLER (KÖPÜK YUVA YAPANLAR): Bu guruptaki balıklar ürerken erkek balık su yüzünden yuttugu hava damlacıklarını tükürük ile kaplayarak hava baloncukları olarak su yüzüne bırakır. Yüzlerce, hatta binlerce hava baloncuklarından su yüzüne bir yuva kurar. Bu yuva hazır olduktan sonra dişi balığa kur yapmaya başlar. Eger dişi balıkta hazır ise tam yuvanın altında çiftleşmeye başlarlar. Her birleşmede dişi balık birkaç yumurta bırakır. Erkek balıkta hemen yumurtaların peşinden gider ve daha yumurtalar akvaryumun dibine ulaşmadan agzıyla yakalar ve yumurtaları bir hava baloncuğunun içine hapseder ve suyun üzerindeki yuvaya bırakır. Dişi balık bütün yumurtalarını yumurtladıktan sonra erkek balık tarafından yuvanın yakınından kovulur. Dişinin sağlığı açısından, onun akvaryumdan çıkarılması yerinde olur. Erkek balık yuva ve yumurtaların bakımına devam eder. Yuvayı yeni baloncuklar ekliyerek tamir eder. Baloncukları patlayıp suyun dibine düşmeye başlayan yumurtaları tekrar yakalar ve yuvaya yollar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra iki-üç gün pek hareket etmezler. Yine erkek balık tarafından eğer düşüyorlarsa yakalanıp yuvaya geri konurlar. Yavrular yavaş yavaş yüzmeye başladığında bile erkek balık onları yakalamaya çalişmaya devam eder. Bu zamanda bütün hareketlenen yavrulara yetişemediği için sanki sinirden yuvayı darmadağan edip yavruları yemeye çalışabilir. Bu yüzden yavrular bağımsız olmaya başladığı anda erkek balıkta akvaryumdan çıkarılır.

Labirentli balıkların üretilmesi için hazırladıgınız akvaryumdaki suyun fazla derin olmasına luzum yoktur. 15 santimetre derinliğindeki su kafidir. Bu akvaryuma kum koymamanızı tavsiye ederim, nitekim eger erkek balık suyun dipine düşmeye başlıyan yumurtalara yetisemezse cam tabanda yumurtaları bulması kolay olur. Fakat eğer akvaryumun dibinde kum varsa erkek balığın yumurtaları bulması zorlaşır ve hatta hiç bulamıyabilir. Bu bulunamayan yumurtaların ölmesine yolaçmakla kalmaz balıkların üremesini aksatabilir nitekim erkek balık yumurtaların peşinde fazla zaman harcayınca dişi veya erkek balığın üreme isteği geçebilir. Üreme akvaryumunda kökleri kuma gömülen bitkilerden ziyade su yüzeyinde büyüyen bitkilerin bulunması gerekir. Bu bitkiler köpük yuvanın birarada durmasi içinde faydalıdır. Ayrıca köpük yuva suyun yüzeyine yapıldığından, su yüzeyinin fazla hareket etmemesi lazımdır.

Ayrıca bazı labirentli balıklar ağızda ürerler. Bu üreyiş biçiminde dişi balık yumurtalarını salar ve erkek balık yumurtaları dölledikten sonra yumurtaları agzında kuluçkaya yatırır. Yavrular yumurtadan çıktıktan bir hafta kadar sonra yavruları suya salar. Bu sistemde üreyen labirentlileri üretirken erkek balık yumurtaları agzına alıp üreme biter bitmez dişi balığı ayırın. Erkek balık yavruları salıncada erkek balığıda ayırın.

__________________
Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 11 Kasım 2011, 23:36   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Akvaryumunuzdaki balıklardan yavru alma




Bikaç farklı cins balığın birarada olduğu bir akvaryum yapmıştık arkadaşımla...Bazı balıklar ağzında taşıyodu yavrularını, lepistesler karnında..

İlk yavruları kaybetmiştik sonra akıllandık..

Diğer balıklar yeni yavruları yemesin diye müdahale edip doğurtmuştuk..sonra mini minicik yavruları akvaryumun diğer bölmesine almıştık...

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Kasım 2011, 19:55   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Akvaryumunuzdaki balıklardan yavru alma




yavru alma akvaryumun en güzel işi ben çiklet türünden yunus ile frontasa besledim çok zevkli idi

__________________
Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
akvaryumunuzdaki, akvaryumunuzdan, alma, balıklardan, yavru, yã¶ntemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Thorgram.com Youtube Abone Satın Alma, Instagram Takipçi Satın Alma Platformu ZeuS Web Site Tanıtımı 0 27 Şubat 2024 13:37
Instagram’da sessize alma nasıl yapılır? İşte Instagram’da sessize alma tüyoları yaSmin İnstagram Haberleri 0 16 Nisan 2019 09:11
CHP'li Tezcan: Yavru muhalefetin hedefi de yavru iktidar olmakmış AttackMan Haber Arşivi 0 10 Ocak 2018 17:22
Balıklardan İnsanlara Geçen Hastalıklar Liaaa Sağlık Köşesi 0 14 Haziran 2012 03:14
Yavru Kedinin Yavru Köpekle Arkadaşlığı Sihir Hayvanlar Alemi 0 30 Kasım 2011 09:37