IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Temmuz 2019, 10:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlikte Kronik Stres





Ergenlerde kronik stresin beyin üzerindeki etkisi yetişkinlerden fazla olur. Ancak sebepleri ve sonuçları tam olarak bilinmemektedir. Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacılar moleküler düzeydeki araştırmalarında çeşitli kanıtlara ulaştılar.

Araştırmada moleküller ile stres tepkileriyle ilgili davranışlar arasında bir bağlantı bulundu. İlk defa glutamat reseptörün kaybının kronik veya tekrarlayan stresle nedensel bağlantısı yapıldı.

Ekibin önceki araştırmalarında akut stresin hafızayı geliştirdiği, bunun da hayatta kalma içgüdüsü düşünülünce mantıklı olduğu görülmüştü. Ancak bu araştırma tersine işaret ediyor.

Denek olarak erkek fareler kullanıldı. Fareler insanda ergenliğe denk gelen yaşta seçildiler. Bu dönemde beyin strese karşı özellikle duyarlı oluyor. İnsanlarda prefrontal korteks 25 yaşına kadar tam gelişmez ve ergenlik yıllarında büyük değişimler yaşar. Prefrontal korteks beynin genel müdürü gibi görülebilir ve hafızayı, karar vermeyi, odaklanmayı kontrol eder.

Çalışmada tekrarlayan stresin glutamat reseptörün işlevini kaybetmesine yol açtığı, bunun da hayvanın objeleri hatırlama ve fark etme yeteneğini önemli derecede azalttığı görüldü. Araştırma prefrontal korteksin işlev bozukluğunun stresten nasıl etkilendiğini ortaya çıkararak akıl hastalıklarının nasıl oluştuğu ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında bilgi sağlıyor.

Çalışmada problemin çözümüyle ilgili de bilgi mevcut. Glutamat reseptörün kaybına sebep olan enzimleri engelleyerek bilişsel zayıflamanın çoğu tedavi edildi. Bu başarı psikoz, depresyon, kaygı bozukluğu ve şizofreni gibi hastalıkların tedavisi için çok önemli olabilir. Lurasidone adlı yeni bir antipsikotik madde de bunu hedefliyor. Ancak bu ilaçların çoğunun diğer nörotransmitter sistemleri de etkileyeceği akılda tutulmalı.

Bu araştırmaya dayanarak glutamat sistemi daha etkili bir şekilde tedavi etmek akıl hastalıklarına karşı daha başarılı ilaçlar geliştirilebilir. Stres hakkında birçok davranışsal çalışma yapılmış olsa da moleküler düzeyde anlaşılması önlenmesi için faydalı olacaktır.





HemenSagLik

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
ergenlikte kronik stres


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
“Kanser kronik ama destek kronik değil” Sanem Sağlık Köşesi 0 05 Mayıs 2018 01:19
Stres Yönetimi ve Stres Kaynakları Zen Kişisel Gelişim 0 11 Aralık 2012 17:33
Ergenlikte Kaos Liaaa Ergen Sağlığı 0 09 Mart 2012 16:19
IQ, ergenlikte değişebiliyor! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 20 Ekim 2011 19:50