IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Mart 2012, 14:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Arjinin - Yardımcı Besinler




ARJİNİN

Arjinin ilginç bir amino asittir, vücudun stres altında olduğu durumlarda esansiyel amino asit karakteri gösterir. Yani dışarıdan alınması gereklidir. Arjinin memeliler için zorunlu bir amino asittir. Arjinin eksikliği bebeklerde görülebilir. Fosfat sentetaz eksikliği nedeni ile gelişme geriliği görülür. Beslenmesi düzenlendiğinde ve yeterli Arjinin eklendiğinde gelişme normal devam eder.

Arjinin eksikliğinde hücre enerji merkezi olan mitokondrilerde, karbamil fosfat yapımında, Ornitin yetersizliğinden aşırı üretim olur. Arjin'in eksik olduğu dietler ile beslenen erkeklerin sprem sayıları az olabilir. Erişikin spreminde bağlı ve serbest halde büyük miktarlarda arjinin bulunur. Arjinin sperm hareketliliğini uyarmaktadır.

Arjinin iki şekilde alınır; besinlerle ve besin takviyeleri ile serbest olarak. Arjinin en çok bulunduğu besin kaynakları ettir. Hindi eti, tavuk eti ve kırmızı et iyi bir Arjinin kaynağıdır. Besin takviyelerindeki Arjinin ise L-Arjinindir. Besinlerle veya besin takviyeleri ile alınan L-Arjinin değişik bir özellik kazanır ve kan-beyin engelini aşarak beyinin altındaki hipofiz bezi ön bölgesinden büyüme hormonu salınmasını uyarır. Büyüme hormonu seviyeleri adolesans çağda en üst seviyelere erişir. Yirmiüç yaşlarından itibarende seviyesi düşmeye başlar. Yaşlanma ile büyüme hormonu azalırken vücutta yağ doku artmaya başlar, kas dokular azalır, iyleşme süreci uzar ve bozulur.

Arjinin 30 gr. damar yolu ile 30 dakikada verildiğinde insanlarda büyüme hormonu salgılanması artar. Artış kadınlarda daha yüksek seviyede olur. Ağız yolu ilede Arjinin verilmesinin büyüme hormonu üzerine etkisi vardır. Sindirimden alınan Arjinin direk olarak bu etkiyi gösterirken diğer amino asitlerle Ornithine çevrildiğinde bu etkisini göstermez.

Arjinin yüksek dozlarında da toksisitesi azdır. Diabetik kişilerde, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda yüksek dozlardan çekinmelidir. Besinlerdeki Arjinin gelişme çağındaki kişilere gereklidir. Besin takviyelerinde yer alan serbest L-arjinin 23 yaşından küçüklere verilmemelidir.

Arjinin'e olan ihtiyaç, fiziksel yorgunluk ve stres durumlarında artar. Besinlerle veya takviyeleri ile alınan Arjinin kollajen yapımını arttırır. Yumuşak dokuların dayanıklılığını artırır. Yara iyleşmesini düzeltir, hızlandırır. Sprem sayısını ve sperm hareketliliğini arttırır. Amonyağın üreye çevrilmesinde önemli rol oynar.

İnsanda Arjinin gereksinimini artıran durumlar kabaca şunlardır: Ameliyat geçirmek, her türlü fiziksel aktivite, yanıklar, güneş yanıkları, kırıklar, kan nakli, enfeksiyonlar, diş operasyonları ve sorunları, kötü beslenmedir.

Tümöral hücrelerin çoğalması üzerine etkili olduğu düşünülmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
arjinin, besinler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Magnezyum - Yardımcı Besinler Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2012 14:11
Lycopene - Yardımcı Besinler Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2012 14:09
L-Carnitin - Yardımcı Besinler Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2012 14:08
Kalsiyum - Yardımcı Besinler Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2012 14:06
Fosfor - Yardımcı Besinler Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 23 Mart 2012 14:05