02 Mart 2012, 14:31 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Besin Değerlerini Kaybetmeden Pişirme Yöntemleri Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Besin kayıplarını önlemek için yemek hazırlama ve pişirmede yapılması gerekenler.. Sebzeleri hazırlarken; ayıklama, yıkama ve doğrama sırasını takip ediniz. Sebzeleri doğradıktan sonra bekletmeyiniz ve pişirme suyunu dökmeyiniz. Meyvenin suyu yerine kendisini tercih ediniz. Taze sıkılmış meyve suyu tüketilecekse sıkılır sıkılmaz bekletilmeden tüketilmelidir. Buzdolabında bekletilmesiyle C vitamini kaybı artar. Kesip doğradıktan sonra meyveleri bekletmeden hemen tüketiniz. Taze meyveler komposto yapıldığında önce şeker eritilir, kaynatılır ve meyveler daha sonradan eklenmelidir. Kuru ve sert meyvelerde ise önce meyve pişirilir ve şeker sonradan ilave edilir. Dondurulmuş sebzeler, çözünmeden pişirilmelidir. Çözünmüş sebzeler hemen tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Salataya ilave edilecek sirke, limon gibi soslar salata servise çıkmadan hemen önce ilave edilmelidir. Önceden sos ilave edildiğinde A ve C vitaminleri kaybı artar, renk bozulur. Kurubaklagilleri pişirmeden önce gaz yapıcı özelliğinden arındırmak için mutlaka ıslatınız ve ıslatma sırasında belli aralıklarla suyunu değiştiriniz. Kurubaklagilleri iyi pişiriniz ve pişirme suyunu kesinlikle dökmeyiniz. Pilav ve makarna yaparken haşlama sularını kesinlikle dökmeyiniz. Pirinç, un, şehriye gibi tahıllar yağda kavrulmamalıdır. Bu işlem hem besin değeri kaybına hem de kansorejen maddelerin oluşumuna neden olur. Et-tavuk- balığı odun ya da kömür ateşinde pişiriyorsanız etinizin ateşten en az 15 cm kadar uzakta olmasına dikkat ediniz. Yağlar uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa kansorejen bileşikler oluşur. Yemeklerini pişirme yöntemi olarak kavurma ve yağda kızartma yöntemlerini kullanmayıp, haşlama, ızgara ve fırında pirişiniz. Asla çiğ yumurta tüketmeyiniz. Yumurtayı haşlanmış olarak 8-12 dakika kaynatarak tüketiniz ve yumurta saısının etrafında sarı-yeşil halkanın oluşmamış olmasına dikkat ediniz. Sütlü tatlı yaparken, şeker en son eklenmelidir. Şekerle birlikte pişen sütün protein değeri azalır. Dyt. Hande Seven | |
|
Etiketler |
besin, değerlerini, kaybetmeden, pişirme, yöntemleri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
RankBot (Site Değerlerini gösteren Eggdrop Bot) | HolySpectre | Eggdrop, NeoStats, BNC | 32 | 08 Aralık 2015 00:07 |
Besin Zinciri Ve Besin Ağı Nedir - Besin Zinciri Ve Besin Ağı | PySSyCaT | Vitaminler | 0 | 25 Ocak 2015 14:47 |
Sitenize ait alt sayfaların pr değerlerini bulun | CtrL | Google Seo | 0 | 28 Temmuz 2010 14:01 |
İki değişkenin değerlerini birbiriyle değiştirme | Cemalizim | C ve C++ | 1 | 05 Ağustos 2008 15:28 |