IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2018, 15:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu nasıl anlarız?




Tuvalet eğitimi, çocuğun hayatında gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Bu süreç, çocuğun belli kriterlerde hazır olduğunda ve bu belirtileri gösterdiğinde başlar. Hazır olmuşluk hali gelişimsel, zihinsel ve psikolojik olarak açıklanabilir. Öncelikle her konuda olduğu gibi olgunlaşma süresinin de çocuktan çocuğa değiştiğini unutmamamız gerekir. Fizyolojik açıdan kas sisteminin belli bir olgunluğa ulaşması gerekir. Oturma, yürüme ve kıyafetlerini çıkarabilme gibi eylemleri kolayca yapabilmesi gerekir. Zihinsel olarak basit emirleri anlayıp uygulayabilmesi, kendini ifade edebilmesi, kaka ya da çişinin geldiğini fark edebilmesi, ıslak ve kuru farkını bilmesi tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir. Psikolojik açıdan ise kendi motivasyonu, bağımsızlığı, aile bireylerini taklit etmeye hevesli olması ve bezinden rahatsız olmaya başlaması güçlü işaretlerdir. Aynı zamanda eğer çocuğunuz bezinden rahatsız olmaya başladıysa, çişini/kakasını yürüyerek değil durarak yapıyorsa, bezi en az 4 saat kuru kalabiliyorsa tuvalet eğitimine hazırdır.

Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı?
Eğitime başlama yaşını bilmek ve bu alışkanlığı kazanmak için, saymış olduğumuz belirtiler olmak üzere birçok faktör etkilidir. Genel anlamda bu süreç çocuğun gelişimsel olarak hazır olduğunda ve bu belirtileri gösterdiğinde başlar. Çocuğun 18 ay ile 3 yaş arasında tuvalet eğitimi için hazır olduğu söylenebilir. Fakat bir çocuğun belli bir alanda gösterdiği belirtiler ya da bu yaş grubunda olması, tuvalet eğitimi için hazır olduğunu ifade etmez.
Çocuk için zaten yeterince zor olan bu dönem, zamanından önce verilmeye çalışılan eğitimle daha da zor hale getirilebilir. Bu durum ise çocukta yoğun bir kaygıya yol açar. Aynı zamanda eğitim döneminin psikolojik olarak sağlıklı bir döneme denk getirilmesi önem arz eder. Yeni bir kardeşin gelişi, boşanma ya da bir ebeveynin kısa sürede olsa evden ayrılması gibi durumlarda eğitim ertelenmelidir.

Tuvalet eğitimi için sadece çocuğun değil, ebeveynin de hazır olması gerekir!

Tuvalet eğitiminde çocuk kadar anne babanın da hazır olması çok önemlidir.
Çevredeki çocukların tuvalet alışkanlığını edinmiş olması veya sosyal çevreden gelen baskılar eğitimin zamanını etkilememelidir. Bu dönemdeki ebeveynin tutumu çocuğun ruhsal dünyasını ve kişilik yapısını etkiler.
Anne kuralcı ve baskıcı ise çocuk dışkısını tutmaktan kabız olabilir. Ayrıca çocuk tutucu bir kişilik geliştirip inatçı, cimri, sinirli ve dağınık bir kimlik geliştirebilir. Anne teşvik edici ise çocuk ileride üretken, özerk ve girişimci olur.
Sonuç olarak çocuklarda tuvalet alışkanlığı kazandırılmasının aşamalı bir süreç olduğunu ve bu sürecin çocuğun motivasyonu ve hazır olmuşluğuyla tamamlanacağı unutulmamalıdır.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cocuk, tuvalet alışkanlıgı, tuvalet egitimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meyve mi Yoksa Sebze mi Olduğunu Nasıl Anlarız? Zen Genel Paylaşım 0 13 Haziran 2014 13:24
Evliliğe Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız efLatun Ah Kadınlar 0 09 Ocak 2012 21:37
Çocuğun Dini Eğitimi Nasıl Olmalı? efLatun İslamiyet 0 28 Kasım 2011 20:25
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ecrin Çocuk Sağlığı 0 16 Ağustos 2011 16:01
Tuvalet Eğitimi Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Ekim 2008 15:19