IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By SimHa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2014, 00:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda İlaç Zehirlenmesi




Ünlü çocuk şarkısında olduğu gibi, şeker niyetine yedikleri ilaçtan zehirlenen çocuklar için Sağlık Bakanlığının “114 Alo Zehirlenme” hattına ilaçtan zehirlenen çocuklar için her yıl yüzlerce telefon geliyor.



Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Danışma Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, 114 numaralı telefonla ulaşılan merkeze 2000-2005 yılları arasında yapılan toplam başvuruların yüzde 56’sını çocuk zehirlenmeleri oluşturdu.


Zehirlenmeye neden olan maddelerin başında ise ilaçlar geldi. Evlerde kullanılan kimyasal maddeler (deterjanlar, kibrit, naftalin) ikinci, tarım ilaçları ise üçüncü sırada yer aldı.


Çocuklarda zehirlenmeye yol açan ilaç grupları arasında trisiklik antidepresanlar, ağrı kesici ve ateş düşürücülerle alerji tedavisinde kullanılanlar ilk sıralarda bulunuyor.


Zehirlenmeler, 0-9 arası yaş grubundakilerde “bilinçsizlikten”, 10-19 arası yaş grubundakiler de ise “intihar amaçlı” gerçekleşti. 1-9 arası yaş grubundaki zehirlenmeler en fazla erkek çocuklarda, özelikle 2-3 arası yaş grubunda sık görülürken; 10-19 yaş aralığındakilere en fazla kız çocuklarda rastlandı.


Çocukluk çağı zehirlenmelerinin yüzde 98’inin ağızdan, yüzde 1.6’sının solunum, yüzde 0.4’ünün de deri yoluyla olduğu saptandı.


Yetkililer, çocukluk çağı zehirlenmelerinin genellikle ev ortamında gerçekleştiğini, küçük yaş grubundaki vakaların büyük çoğunluğunu erkek çocuklarının oluşturmasının daha hareketli, meraklı ve karıştırıcı olmalarından kaynaklandığını bildirdi.


ÇOCUK EVİN İÇİNDE İYİ İZLENMELİ

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi, sosyal pediatrist Doç. Dr. Gonca Yılmaz, evlerde ilaçların, kapağı çocuklar tarafından açılması mümkün olmayan bir ecza dolabında saklanması gerektiğini bildirdi.


Minik yaramazların ateş düşürücüler gibi tadı güzel şurupları “şeker niyetine” içtiklerini anlatan Yılmaz, “Böyle bir zehirlenme karaciğere büyük zarar verebilir. Zehrin akciğere yayılmasına yol açabileceği için çocuk kusturulmadan hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir” dedi.


Büyüklerin kullandığı ilaçların çocuğa oynaması için verilmemesi gerektiğini anlatan Yılmaz, “İlaç zehirlenmeleri bazı çocuklarda tekrarlar. İlaçların buzdolabının üstü gibi yüksek yerlere kaldırılması yetmez. Çocuk bir sandalyenin üstüne çıkarak buna erişebilir. Bu nedenle zehirlenme vakalarında ailelere mutlaka bir ecza dolabı almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.



Çocukların kimyasal maddelerden zehirlenmemeleri için de bunların meşrubat ve su şişeleri ya da yoğurt kaplarına konulmaması gerektiğini belirten Yılmaz, “Çocuk evin içinde çok iyi izlenmeli ve bu tür maddelerden uzak durması sağlanmalıdır. Bu maddelerin konulduğu kapların üzerine ne olduğu yazılarak çocukların erişemeyeceği yerlere konulması gerekir” dedi.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cocuklarda, İlaç, zehirlenmesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Süt Zehirlenmesi Liaaa Sağlık Köşesi 0 21 Mayıs 2012 17:48
Deli Bal Zehirlenmesi Afrodit Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2011 13:47
Su Zehirlenmesi? System Sağlık Köşesi 0 22 Ekim 2011 23:16
Antipsikotik İlaç Zehirlenmesi KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 20:24
Çocuklarda Parmak EmmeParmak emme, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etk YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:25