IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2013, 17:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklar Neden Horlar ?




Çocuklar Neden Horlar ?


Horlamayı sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da sık olarak görmekteyiz. Çocuklarda horlama, gürültülü bir ses olmanın dışında sağlıklarını ve hayatını tehdit eden önemli bir sorundur.

Horlama uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte ya da ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan tatsız rahatsız edici bir gürültü olarak tanımlanabilir.Büyüklerde olaşan bu problem çocuklarda da görülmektedir.Horlama ciddi bir sağlık probleminin de habercisi olabilir.

Horlama solunum yollarındaki hava pasajının yeterli açıklıkta olmadığına işaret etmekte olup, oldukça şiddetli bir horlama dar bir alandan hava geçişinin zorlanarak yapıldığını göstermektedir. Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmek tedavi için atılacak olan ilk adımdır.O zaman şimdi çocuklar neden horlar,tanısı ve tedavisi ile ilgili birçok soruyu cevaplamaya başlayalım…

Çocuklar Neden Horlar ?

Horlamayı sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da sık olarak görmekteyiz. Çocuklarda horlama, gürültülü bir ses olmanın dışında sağlıklarını ve hayatını tehdit eden önemli bir sorundur. Okul başarılarını da olumsuz etkiler.
Uyku sırasında burun, boğaz ve genizdeki tıkanıklıklar çocuklarda geceleri ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Çenesi küçük ve geride olan çocuklarda ise dilin arkaya kaymasına bağlı olarak horlama olabilir.
Bademcik ve geniz etinin aşırı büyüklüğü çocuklarda horlamanın en önemli nedenidir. Diğer nedenler ise Burun kemiği eğriliği yada burun polipi gibi sebeplerle ortaya çıkan burun tıkanıklığı, alerji,reflü, şişmanlık yüz kemik arkı bozuklukları ve Down sendromu gibi genetik hastalıklardır.

Çocuklarda horlama nasıl tedavi edilir?

Öncelikle horlamaya yol açan neden bulunmalı ve tedavi ona göre planlanmalıdır. Çocukların önemli bir kısmında uykuda solunum bozukluğundan büyümüş bademcikler ve geniz eti sorumlu. Öncelikle ilaç tedavisi ile küçültme yapılır ancak çocuk rahatlamamışsa ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat genellikle ağzı açık uyuma ve horlamanın tedavisinde yeterli oluyor.
Ayrıca çocuğun diş ve çene yapısı değerlendirilerek, alt ve üst çenenin grafileri çekilerek ortodonti tedavi yönünden irdelenmelidir.
Şişmanlık horlamanın artmasında önemli bir faktördür. Bu durumda çocuğun beslenme uzmanı eşliğinde ideal kilosuna gelmesi sağlanmalıdır.
Çocukta alerji sorununa bağlı olarak burun içindeki mukoza ve etler şişer, horlamaya sebep olabilir, mutlaka alerji tedavisi yapılmalıdır.
Çocuklarda burun kemik eğriliği özellikle burun travmasına bağlı gelişebilir. Ancak tedavisi ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır,hemen ameliyat öneren doktorlarda vardır,18 yaşında kadar ameliyat önermeyenlerde vardır ( Yüz kemik gelişimini olumsuz etkilediğinden) ancak ağır durumlarda erken yaşta da burun kemiği eğriliği ameliyatı yapılabilir.

Çocuklarda horlama mutlaka tedavi edilmeli mi?

Çocuklarda horlama tedavi edilmelidir, çünkü sağlıklı bir çocukta horlama olmaz.Eğer horlamaya geceleri anlık apne (soluk durması) nöbetleri de eşlik ediyorsa sağlık açısından daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilir.Bu nedenle tedavi önemlidir.

Çocuklarda horlamanın nedenleri nasıl tespit edilir?

Öncelikle Kulak Burun Boğaz hastalıkları yönünden yutak, boğaz, geniz ve burun bölgesi ayrıntılı olarak muayene edilmelidir. Özellikle çenesi küçük ve geride olan çocuklarda radyolojik tetkikler (grafi) yapılır.Şişman çocuklarda kan değerlerini ölçmek gerekir.Ancak unutulmaması gereken ; bebekler genel olarak 6 aylık olana kadar düzensiz, hızlı solurlar ve nefes tutma dönemleri olabilir. Bu durum gelişimin bir parçasıdır ve hastalık belirtisi değildir. Sadece nefes almayı unuturlar. Ancak çocukta renk değişikliği meydana geliyorsa o zaman önem taşır.

Çocuğum ara sıra horluyor, yine de doktora başvurmalı mıyım?

Çocuğunuz çok nadiren horluyorsa bu önemli değil, anormal yatış pozisyonu olmuş olabilir ama çocukta uyku terörü olarak nitelendirilen uykudan çığlık atarak uyanma,ağlama,anne-babayı tanımama varsa yada aşırı terleme,diş gıcırdatma,aşırı hareket etme mevcutsa çocuk uyku bozukluğu açısından değerlendirilmelidir.

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cocuklar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklar Neden Korkar Ecrin Çocuk Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 13:00
Çocuklar neden şişmanlıyor? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 15 Ağustos 2011 23:19