IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By eLsaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2024, 13:11   #1
Çevrimiçi
Ɗīĸĸʉτ » ՏᎥᐯᗩՏᒪI «
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor?




Bilim insanları 1870'lerden bu yana bu renk değişiminin sırrını çözmeye çalışıyor.

Istakoz ve yengeçlerin bu renk değişimine, krustasiyanin adlı bir protein ve astaksantin adı verilen bir karotenoid sebep oluyor. Bu ikili, ıstakozun doğal kamuflajını oluşturuyor.

Astaksantin; parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bir pigment. Bu bileşik, ıstakozların diyetlerinden gelir ve krustasiyanin proteinine bağlanarak renk değişimini tetikler.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ancak ıstakozlar bu pigmenti doğal olarak üretemezler, yedikleri besinlerden alırlar.

Peki ısı ile renk değişimi tam olarak nasıl gerçekleşiyor?

Isı uygulandığında, krustasiyanin proteinleri şekillerini kaybeder ve astaksantini serbest bırakır. Böylece ıstakoz ve yengeçlerin kırmızıya dönmesine neden olur.

Bilimin hâlâ bu fenomeni araştırdığını belirtmemizde fayda var çünkü renk değişimini sağlayan moleküler etkileşimler, hâlâ tam olarak anlaşılamadı.

Bilim insanları, krustasiyanin ve astaksantinin nasıl iş birliği yaptığını anlamak için yoğun çalışmalar yapmakta.

-alıntı-

__________________
iç ses!
bu bahsi kapa !
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Alt 11 Mayıs 2024, 13:31   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor?




Alıntı:
Astaksantin; parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bir pigment. Bu bileşik, ıstakozların diyetlerinden gelir ve krustasiyanin proteinine bağlanarak renk değişimini tetikler.

Renk değiştiği zamanda aha resimdeki gibi denizci fenerine benziyor ıccık ...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 11 Mayıs 2024, 17:18   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor?




Bu istakoz ve yengeçlerin özellikle uzak doğu mutfağında canlı canlı pişirilmesi olayıda üzücü...

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkekler Kırmızıya Neden Karşı Koyamıyor Sue Ah Erkekler 0 30 Haziran 2012 21:25
Erkekler Kırmızıya Neden Karşı Koyamıyor! Sue Ah Erkekler 1 11 Mayıs 2012 14:32
Boğalar Neden Kırmızıya Saldırır? Afrodit Hayvanlar Alemi 0 07 Ocak 2012 22:05
Yengeçler Bozkurt- Hayvanlar Alemi 0 28 Temmuz 2011 20:25
Yengeçler acıyı hissedebiliyor Dilara Genel Paylaşım 0 30 Mart 2009 23:51