IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Haziran 2012, 12:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Açık Alanda Ekim Yöntemleri




Fidanlıkta iki ana ekim metodu sözkonusudur. Biri "serpme ekimi" diğeri de "çizgi ekimi"dir.
1. Serpme ekiminde tohum, yastığın bütün alanına serpilir. Çizgi ekiminde tohum, yastık üzerinde açılan çeşitli aralık ve genişlikteki çizgiler üzerine ekildi ğinden fidanlar yalnız çizgiler üzerinde bulunur. Bu yöntemde fideler daha sıkı şık yetişir, gelişme az olur. Serpme ekiminde fideler bütün yastık alanına dağıldı ğından herbirine isabet eden gelişme sahası daha büyüktür. Bu yüzden çizgi eki mine nazaran daha iyi gelişirler. Kök gelişmesi de çoğu zaman çizgi ekiminin iki katına varır. Ekimde bütün yastık alanından faydalanildığı için çizgi ekimine na zaran birim sahadan iki misli daha fazla fide üretilebilir. Ancak tam alan serpme ekiminde bakım, ot alma güçtür, eüc alınması gerekir. Söküm de bu yöntemle güç ve pahalıdır. Bu itibarla büyük fidanlıklarda diğer koşullar zorlamadıkça çizgi ekimi yöntemi kullanılır Ancak Çınar, Kızılağaç, Kavak, Huş, Okaliptüs, Kara ağaç, Sığla gibi ufak tohumlu türlerde ekseri Begonya, Petonya ve Gloksinya gi bi ince ve küçük olan çiçek tohumlanyla, çimlendikten sonra hemen repikajı ge rekli olan bitki tohumlarında tamalan serpme ekim yöntemi uygulanır. Fidelerin topraklı olarak yastıktan alınması öngörülen durumlarda da serpme ekim zorun luluğu olur. Serpme ekiminde ara gübresi organik gübre ise şerbet halinde, kim yevi gübre ise sıvı şeklinde verilir. Bu konuda büyük fidanlıklarda yağmurlama tesisatından, küçük fidanlıklarda ise süzgeçli kovalardan faydalanılır.

22. Aldhous, J.R. 1972: Nursery Practice, Forestry Commission Bulletin No. 43, London.Önemli Ağaç Türlerine Ait Ortalama Ekim Değerleri*
Tablo: 2
EKİLECEK TOHUM MÎKTARI
Çimlenme---- Çizgi ekimi beher----Tam alan serpme
Ağaç türü----yeteneği---- metre uzunluğa---- ekimi beher metre
%----g---- karaye**
g
Karaçam (Pinus nigra pallasiana)----Çok iyi---- 2,5---4
Sarıçam (Pinus silvestris)----Çok iyi---- 1,5-3
Kızılcam (Pinus brutia)----iyi----4-6
Fıstıkçamı (Pinus pinea)----iyi---- 80-100
Satû)çaim(Pinus pinaster)----iyi---- 20-25
Kalifomia Çamı (Pinus radiala)----I---- iyi---- 10-15
VVeyrnut Çams (Pinus strobus)----80----4-6---- 35-80
Lâdm(Piceaorientalis)---- İyi----1,5- 3,5
Ladin (Piceaexcelsa)----95----1.5-2,5---- 25-60
Göknar (Abies türleri) Türkiye---- iyi---- 10-20
Göknar (A bies pectinata)----60---- 10-20----100-200
Sedir (Cedrus libani)---- iyi----6-12
Servi (Cupressus horizontalis)----iyi----1,5-2
Duglaz(Pseudotsugamemiesii)----80----2-3----30-60
Melez (Lora europea)---- 80----2-4----30-60
Kayın (Fagus orienlalis)---- iyi---- 25-40
Kayın (Fagus silvalica)----75---- 20 - 30----230-300
Meşe (Quercus - türleri)----iyi---- 60-120
Dişbudak (Frcainus) spp.---- iyi----5-10---- 100-200
Aıkesıanesi(Aesculus)spp.----iyi---- 120-150
Ceviz (Juglans) spp.---- iyi---- 150-200
Mamur (TUia)spp.----İyi----6-10----100-200
Akçaağaç (Acer)spp.---- iyi----5-15---- 100-200
Akasya (Robinia) spp.----iyi----5-10----60-100
Gladiçya (Gladitschia)spp.---- iyi---- 20-50
iğde (Eleagnus) spp.---- iyi----8-12
Aylantus (Ailanthus)spp.---- İyi----2-3----20-30
Gürgen (Carpinus) spp.----65---- 10- 15---- 100-200
Kızılağaç (Alnus) spp.----50----3-10----20-40
Karaağaç (Ulmus) spp.---- 40----2-4----20-35
Huş (Betula) spp.---- 30----3-5----20-50
Okaliptüs (Eucalyptus) spp.---- iyi---20 - 35
* Saaiçioğlu, F. 1976: Fidanlık Tekniği. l.Ü. Orman Fakültesi Yayını No. 2188/223'den
*� Tam alan serpme ekimi için m2'ye ekilecek tohum gösterilmiştir. Beher ar'a yani 100 m2'ye ekilecek tohum miktarını bulmak için m2 için gösterilen miktarın 75'le çarpılması gerekir (alanın yaklaşık 1/4'ii kadar yas tık yolları). Çizgi ekiminde m2'ye yahut ar'a ekilecek tohumu bulmak için beher m uzunluk için gösterilen değeri m2'de yahut ar'da bulunan çizgi uzunluğu ile çarpmak gerekir.
Serpme ekimi esas itibariyle elle yapılır. Yalnız ekimden önce yastık üzerin den hafif bir merdane geçirilmesi veya basit baskı tahtalanyle toprağın bastırılma sı ve ekimi takiben bu işlemin tekrar edilerek tohumun tamamen toprakla temas edip gömülmesi sağlanır. Sonra tohumun büyüklüğüne göre değişen kalınlıkta bir kapama (örtü) materyaliyle örtülür.
Ekim dirinliği veya kapama materyali kalınlığı tohumların çimlenip tohum yüzüne çıkmasında fevkalade önemlidir. Büyük tohumlar daha derin ekilip daha kalın bir örtü materyali kullanılır (ekim derinliği Meşelerde toprak ağırlığına gö re 5-10 cm, Kayınlarda 3-5 cm, Akçaağaç, Dişbudak ve Ihlamurlarda 1.0-2.0 cm, Sedir ve Göknarlarda 1,5-2 cm, Selvi ve Ladinlerde 0.5-1 cm iken Karaağaç, Çı nar, Huş, Kızılağaç gibi küçük tohumlarda ise 1,5-2 mm, hatta tspirya ve Orman gülleri tohumları ve birçok toz halindeki tohumlara sahip süs bitkileri tohumları ise ışıkta çimlendiğinden pek ince ve özel örtü materyaliyle kapatılırlar. Böylece küçük tohumlarda büyük tohumların aksine sığ bir ekim ve ince bir kapama ma teryali sözkonusudur. Toprak türüne göre de bu değişir. Kumlu toprak ve örtü ma teryali kullanımında daha kalın (genellikle killi topraklardan 1/3 daha kalın), ağırca toprak ve örtü materyalinde de daha sığ ekim ve ince bir kapama mater yali önerilir. Sonbahar ekiminde de ilkbahar ekimine nazaran daha derin ekim ve dolayısıyla daha kalın kapama materyali gerekir. Bu suretle muhtemel don etkile ri ve rüzgar erozyonu sonucu tohumların açıkta kalması tehlikesi önlenir. Epige-ik tohumlar da hipogeik tohumlardan daha sığ ekilmeli veya daha sığ kapama materyali kullanılmalıdır.
Bu örtü materyali tohumların çimlenebilmesi iç n onları rutubetli tutar, on ları aşırı sıcak ve soğuk ile rüzgarın savurucu etkilerinden korur, kuş v.s. hayvan zararlarını önler veya azaltır. Bu konuda çeşitli örtü materyali kullanılır. Ancak bu materyalin çimlenen tohumda fideceğin toprak yüzüne çıkmasını zorlaştıracak veya kabuk bağlamaya neden olacak bir materyal olmaması gerekir. Bu konuda tohumlar bazen kendi toprağı ile kapatılabilir. Ancak bu kumlu, humuslu bir top rak olması ve elenmesi şartıyla düşünülebilir. Gerçekte örtü materyali; kum, hu mus, torfve bunların muhtelif nisbetlerde gübre, testere talaşı gibi materyalle ka rıştırılmasından oluşturulur. Bunlar koşullara göre tek, ikili veya üçlü karışımlar halinde kullanılır. Almanya, Amerika ve İngiltere'de bu konuda beyaz kum veya granit mıcırı ticari fidanlıklarda çok kullanılmaktadır. Koyu renkli materyal gü neş ışınlarını fazla yansıtmadığından kurak ve sıcak periyotta yastığı daha fazla ısıtarak fidelerde kurutucu etki yapar. Kullanılacak kum çok ince veya çok kalın olmamalıdır, ilki kaymaklanma, ikincisi kuraklık etkisi yaratır ve tohumların iyi
kapanmasını engeller. Bu konuda elenmiş dere kumu veya mili önerilir. İbreli ekimlerinde bu kumun bazik reaksiyonlu olmaması gerekir. % 50 saf kum + % 50 turba toprağı da çok başarılı bir örtü (kapatma) materyali olmaktadır. Bunlar or ta dimenziyonlu eleklerden elenerek kullanılmalıdır. 1/3 kum + 1/3 ağır olmayan bahçe toprağı + 1/3 elenmiş gübre de iyi bir karışım oluşjurur. Bu konuda karı şıma orman humusu eklenmesi mümkün ise bu çok daha iyi sonuç verir. Amerika ve Hollanda 'da kapama materyali kumun üzerine 2-3 cm kalınlıkta ibre ölü örtü sünün serpilmesi, yaygın bir yöntemdir. Bu suretle örtü kışın kabuk bağlamaz ve çimlenen fi-decikler dondan zarar görmez. İlkbaharda fidecikler görülmeye başlayınca bu ibre örtüsü uzak laştırılır.
Bunlar dışında ekim yastık larını, rüzgarın zararlı tesirle rinden ve dondan korumak için tohumları, çimlenene kadar çu val, sap v.s. ile örtmek de fayda lıdır.
Büyük fidanlıklarda ekimi takiben tohumları örtmek üzere sahaya kapama materyali atıU ması ise elle değil bu konuda kullanılan özel serpme makine leri ile yapılır
Çizgi ekimi yönteminde ekim, ot alma, fidan envanteri ve söküm, serpme ekimine nazarın çok kolay ve ucuzdur. Makineli çalışma olanakları büyüktür. Bu nedenle büyük fidanlıklarda en> yaygın yöntem budur.
Büyük fidanlıklarda yastık
J J J Resim: 53. Serpme ekiminde yastıkların kapama mater-
lar üzerine uzanış yönüne paralel yaij ;ıe örtülmesi.
olarak açılan "uzunluğuna çizgi- üstte : El ile kapama ler" de ekim çok süratli yapılabi- Altta : Makina ile kapama
Saatçioğlu, F. Fidanlık Tekniği'nden.
lir. Bakım da o ölçüde kolaydır. Bazı küçük fidanlıklarda yastığın uzanış yönüne dik olan "enine çizgiler" üzerine de ekim yapıl maktadır. Çizgi ekiminde çizgi genişliği bakımından da "dar çizgi ekimi (2 cm genişlik)" veya "geniş çizgi ekimi (5 cm genişlik te)" sözkonusudur. Geniş çizgi ekiminde az tohum kullanılırsa fi deler daha serbestçe çıkacağın dan ekim yastığında daha uzun süre bekletilip daha boylanmış ve tabakalı bir yapıya ulaşmış fi danlar elde edilebilir. Fideler Gül yetiştiriciliğinde olduğu gibi eğer bulundukları yerde anaç olarak kullanılıp göz aşısı veya diğer aşı yöntemleriyle aşılanacaksa bu takdirde sıralar arasındaki mesa-fel20 cm ve çizgiler üzerinde de 10 cm aralıklarla herhangi bir yastık yapmaksızın ekim yapılma lı, böylece fidelerin daha iyi ge lişmesine imkan verilmelidir. Bu nun dışında geniş çizgi ekimle rinde ekim çizgileri arası 15-16 cm olması uygundur. Bu taktirde sıralar arasında döner çapa ile ot alma yapılabilir. Genellikle nor mal çizgi ekimlerinde çizgiler arası aralık türün özelliklerine göre değişmekle beraber ibreliler için 15-17 cm olup normal bir yastıkla 7 çizgi sözkonusudur. Yapraklılarda ise bu aralık daha geniş alınmalı ve 20-24 cm ola rak bir yastıkta 5 çizgi uygun ka bul edilmelidir.
Ekim çizgileri ya bastırılarak veya yarılarak açılır. Bastırılarak çizgi açı mımda ekim için daha elverişli şartlar oluşur. Bunun için merdaneler (Resim: 54a orta) ve çizgi tahtaları (Resim: 54a üst) kullanılır. Bunlarda çizgiler eşit derinlik te açılır ve bu nedenle eşit kalınlıkta kapama materyali konmuş olur. Yarılarak açılan çizgiler tarak veya daha derin açılması gerektiğinde örneğin Meşelerde çapalarla açılır. Çoğunlukla katlamaya alınıp çimlen/neye başlamış olan birçok yapraklılarda ekim yarılarak açılan çizgilerde yapılır
Çizgi ekimi elle veya makineyle yapılır. Elle ekimde bir örnek, eşit ekim yap mak, eldeki tohumu he saplı kullanmak itinayı gerektirir. Hatta bu takdir de küçük sahalarda bir şablonla önceden işaretle me yapılarak istenen eşit aralıklarla ekim de yapıla bilir. Bq elle ekimde eki mi takiben çizgiler gene elle, örtü materyali çizgi ler üzerine serilerek kapa tılır ve elle düzeltilir (Re- '*"""* sim: 54 a alt). Sonra da hafif bir merdane geçirile rek veya bir baskı tahtası kullanılarak bastırılır. Bu suretle tohumlar toprak ve kapama materyali ile daha sıkı temas etmiş olur.
Büyük fidanlıklarda kısa olan ekim zamanında, geniş ölçüde ekim yapıl ması ancak makinelerle mümkün olur. Bu takdirde ekim makinesi çizgiyi açar, tohumu ayarına göre atar; kapama materyalini serer ve merdanesiyle bas tırır (Resim: 54 b).
Ancak yapraklı ağaçların büyük kısmı bilhassa kanatlı olanlarla çok küçük tohumlu olanlar ve katlama materyali karışık tohumların ekimlerinin elle yapıl ması gerekir.
Testere talaşı, saman, ibre, sap, çuval, tahtalar hatta polietilen gibi maddeler le ekim yastıklarının malçlanması23 özellikle uzun süre toprakta kalan sonbahar ekimlerinde büyük fayda sağlar.
Ekimden sonra sulamanın sık yapılması gerekir. Başlangıçta sabah akşam ya pılan sulamalar daha sonra bire indirilir. Sulamada ihmal bilhassa çimlenme saf hasında olursa ekim tamamen yok olabilir veya büyük zayiatla ve gecikerek çim lenebilir.
Normal şartlar altında ise ekimler 2-4 hafta zarfında çimlenerek ekim fıde-cikleri toprak yüzüne çıkarlar (Resim: 55).
Bu konuda Servi ve Mazılar 18-25 günde, Akçaağaç ve Dişbudaklar 20-30 günde, Maklura 20-22 günde, Sedir ve Göknarlar 20-30 günde, Ladin, Fıstıkça-mı ve Sahilçamları 20-25 günde, diğer çamların ekserisi ise 15-20 günde, Gladiç-ya ve Kıbrıs akasyası 20-25 günde toprak yüzüne çıkarlar.
Tabiatıyla çimlenme engeli bulunan ve buna rağmen bu engeli giderici bir iş lem yapılmayan tohumlar bunun dışında tutulmalıdır.
Ekimlerin duraklamadan devamlı ve yeterli bir gelişme yapabilmeleri için gereken bakım ve koruma önlemlerinin alınması gerekir.
23. Malçlama toprak sathını kurumaktan, evaporasyondan büyük ölçüde koruyan bir örtme işlemidir

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
açık, alanda, ekim, yöntemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İspanya'da açık alanda maske zorunluluğu kaldırıldı CyBeR Sağlık Haberleri 2 10 Şubat 2022 00:28
27 Ürüne Açık Alanda Satış Yasağı Geliyor NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 1 29 Haziran 2021 22:17
İçişleri Bakanlığı, 81 ilde açık alanda sigara içmeyi yasakladı vioLeta Haber Arşivi 3 11 Kasım 2020 21:39
Kahramanmaraş'ta açık alanda sigara içme yasağı Risque Haber Arşivi 0 26 Ekim 2020 11:52
Açık alanda ferah internet! Slipknot Bilgisayar Donanımı 0 03 Ağustos 2010 14:58