IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Aralık 2022, 14:05   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeğinize Güvenli Bir Ev Yaratmak İçin Öneriler




Bebeğinize Güvenli Bir Ev Yaratmak İçin Öneriler






[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Bebek Güvenliğinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Bebek güvenliğinde dikkat etmeniz gereken birçok konu vardır. Eğer bebek bekleyen bir ebeveynseniz veya küçük çocuklarınız varsa, kesinlikle yapmanız gereken işlerden biri, evinizi bebek-çocuk dostu bir hale getirmektir. Bebekler ve çocuklar meraklı varlıklardır: Özellikle emekleme ve yürüme dönemine yeni geçtiklerinde, elleri ve gözleriyle etraflarındaki her şeyi korkusuzca keşfetmek için adımlar atarlar. Doğal olarak, evinizdeki prizler, ilaçlar, temizlik ürünleri gibi, yetişkinler için gayet gündelik, ancak bebek ve çocuklar için potansiyel olarak tehlikeli madde ve araçlar da keşfedilmeyi bekleyen şeyler arasındadır ve çocukların bu şeyleri keşfetme yolculuğu çocuk gelişimi açısından oldukça tehlikeli olabilir.

Çoğu anne-baba, bebek sahibi olmadan önce kendi evlerini bekledikleri bebekleri için en güvenli olan yerlerden biri olarak düşünürler. Ancak, bir yetişkinin rahatça yaşayabileceği bir ev, bebek ve çocuklar için birçok tehlike ile doludur: Evin ortasındaki basamaklar, sehpa kenarları, gizlenmemiş elektrik prizleri ve boru çıkıntıları gibi şeyler bebekler için kaza ihtimalini artıracak ve bebek sağlığını olumsuz etkileyecek yapılardır. Şaşırtıcı bir istatistik ise, ev kazalarının çocukluk dönemi ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olmasıdır. En sık görülen ev kazaları ise düşme, boğulma ve yangındır.

Büyük veya küçük, bu tip kazalar yaşanmadan önleminizi alın ve evinizi küçük kaşifler için hazır hale getirin. Böylece yenidoğanınız emeklemeye ve ayaklanmaya başladığında hop oturup, hop kalkmaktan, bir nebze de olsa, kurtulmuş olursunuz.

Birkaç küçük değişiklikle evinizi bebek-çocuk dostu hale getirebilir ve bebeğinize veya çocuğunuza evde bir zarar geleceği kaygısından da kurtulabilirsiniz.

Bebeğinize Güvenli Bir Ev Yaratmak İçin 20 Adım:

1.Bebekler için evdeki eşyaları sabitleyin

Bebeğiniz emeklemeye başladığında sehpaların altına doğru yürüyebilir veya kitaplıkların hizasında yol alabilir. Dolayısıyla düşme veya devrilme riski olan her şeyi sabitlemelisiniz. (Örn. kitaplık, televizyon, giysi dolabı)

● Buna ek olarak fotoğraf çerçevelerinizi de sallanmanın etkisiyle düşmeyecek bir şekilde yerleştirmelisiniz. Düşmesi durumunda cam kesikleri bebek sağlığını kötü etkileyebilir.

2. Tuvalet klozetiniz size tehlikeli gelmeyebilir, ama meraklı bir küçük çocuk için düşme veya boğulma riskinin olduğu bir yerdir. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda klozet kapağınızı her zaman kapalı tutun ve imkanınız varsa bir kapak kilidiyle kilitleyin. Böylece çocuk gelişimi açısından tehlikeli olabilecek ihtimalleri ortadan kaldırabilirsiniz.

3. Kabloların kordonlarını duvara sabitleyin

Etrafta birbirine dolanmış kablolar, emekleyen bebeğiniz için elektrik çarpması veya birkaç takılma sonucunda ağır eşyaların üstüne düşmesi gibi riskler yaratabilir. Bebek güvenliği için elektrik ile ilgili her unsura dikkat etmeniz gerekmektedir.

4. Açık prizlerin üzerini kapattırın

Ekstra güvenlik için önlerine büyük mobilya yerleştirin.

5. Ev aletlerine dikkat edin

Tost makinesi, ütü, blender gibi küçük ev aletlerini mümkünse kullanımdan sonra hemen kaldırın ve kordonlarının bulundukları yerden sarkmamasına dikkat edin. Bulaşık-çamaşır makinenizin ve buzdolabınızın çocuk kilidini aktive edin. Mikrodalga ve fırınınızı bebeğinizin kapağını açamayacağı yerlere konumlandırın ve yanmalara karşı dikkatli kullanın. Çünkü bebeğinizin yanma ihtimali bebek gelişimi açısından çok tehlikeli bir olasılıktır.

6. Parmakları koruyun

Evdeki kesici aletleri, makas, bıçak gibi çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koyun. Parmak sıkışmasının en büyük nedenlerinden biri çocukların kapılarla oynamasıdır, bu yüzden kapıların yavaş kapanmasını sağlayan mekanizmalardan edinebilirsiniz.

7. Yanmayı önleyin!

Sıcak kahvenizi asla ama asla masanın kenarına koymayın. Bebeğinizin masayı sallamasıyla ve masa örtüsünü çekmesiyle beraber istenmeyen yanıklar oluşabilir. Kibritleri ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun. Ayrıca çocuğunuzun ocağa tırmanabilmesini engelleyin ve fırının kapağını lastiklerle kilitleyin.

● Çocuğunuzun ulaşabileceği bir yere bırakmış olduğunuz kibrit veya mum da yangına sebebiyet verebilir. Kibrit kazara yangına yol açarken, mum ise ağıza alınması durumunda boğulmalara neden olabilir. Bu nedenle, kibrit, mum ya da çakmak gibi yanıcı ve tehlikeli ürünleri bebeğinizin/çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

8. Bebeğinizin yatağının korumasının sabit olduğundan emin olun

Korumalar arasında bebeğinizin kafasını sokabileceği kadar boşluk asla olmamalıdır. Eğer siz elinizle korumanın arasında öteki tarafa bir şişe geçirebiliyorsanız, korumalar çok geniş demektir. Ayrıca her zaman yastık, battaniye ve peluş bebeklerle bebeğinizin sık kullandığı alanın çevresindeki korumaları destekleyin.

9. Bebeğinizin yatağını pencereye yakın koymayın.

Pencereden çocuk düşmeleri dünyanın her yerinde sık rastlanan bir durum. Böcekleri engelleyen ağlar çocuğunuzu korumak için yeterli olmaz, eğer tam güvenlik istiyorsanız çocuk güvenliği için pencereye monte edilebilen özel ekranlardan alın. Böylece çocuk gelişimi açısından içiniz rahat edebilir.

● Ayrıca çocuğunuzun tırmanabileceği mobilyalarınızı da pencerelerden uzak tutmaya özen gösterin.

10. Sürgülü perdelerin kordonlarını çocuğunuzun yatağından uzak tutun

Çocuğunuzun ulaşabileceği her kordon boğulma riski taşır. Bunun farkındalığıyla bebek güvenliği için kordonları ulaşılmaz yerlere koyun.

11. Bebeğinizin gitmesini istemediğiniz alanları tahta geçitlerle sınırlayın

En sık görülen ev kazası nedeni, yaklaşık %44 oranla, düşmedir. Eğer çok katlı bir evde oturuyorsanız, merdiven başına ve sonuna bu geçitlerden kesinlikle yerleştirin. Akordiyon gibi açılıp kapanan geçitleri kullanmaktan çekinin, duvara sabitlenenleri tercih edin.

● Düşmelerin bir başka nedeni de kayganlıktan kaynaklı. Evinizdeki halıların altına kaymayı önleyici pedlerden sererseniz tehlikeyi azaltmış olursunuz. Ayrıca sehpa ve masalarınız için köşe koruyuculardan edinirseniz düşmenin yaratacağı tehlikeleri elimine edersiniz.

● Bebeklerin görme yetileri yetişkinlerinki kadar iyi değildir. Evinizde cam sürgülü kapılar varsa emekleyen bebeğinizi onlardan korumak için üstlerine renkli stickerlar yapıştırabilirsiniz, bu sayede bebeğiniz cam kapılara çarpmaz.

12. Bebeğinizin bezini değiştirdiğiniz yerin güvenli olmasına dikkat edin

Çoğunlukla bu işlemi bir masanın üstünde gerçekleştireceksiniz. Ancak dikkatli olmalısınız: Bebeğiniz çok kısa bir sürede vücudu üzerinde dönmeyi öğrenecektir. Dolayısıyla çevresinde koruma olmayan bir yerde bebeğinizin altını değiştiriyorsanız, alt değiştirme için gereken tüm malzemeler yanınızda olsun. Asla ama asla bebeği bu alanda yalnız bırakmayın. Çünkü bebeğinizin düşme olasılığı bebek sağlığını fazlasıyla olumsuz etkileyecek bir etmendir.

13. Oyuncakları çocuğunuzun yaşına uygun seçin

Çocuğunuza oyuncak alırken her zaman üreticinin üzerinde belirttiği yaş aralığına göre oyuncak alın. Bebekler, özellikle diş çıkarma döneminde, her şeyi ağızlarına alacakları için oyuncakları her zaman ağızlarından büyük, kopan ve çıkarılan parçaları olmayan oyuncaklar olmalıdır.

● Latex balonlar 8 yaş altı çocukların kullanımı için oldukça tehlikelidir. Ağıza alınmaları durumunda bu balonlar çocuğunuzun boğazını kaplayabilir ve boğulmaya neden olabilir.

●Bebeğiniz ayaklarını ve kollarını hareket ettirebilmeye başladığı anda yatağın üstünde dönen oyuncağını çıkarın - dolanma veya takılma ile tehlikeli bir durum teşkil edebilir.

14. Oyuncak kutularınız güvenli olsun

Ağır, bir anda kapanan kutular yerine; plastik, kapağı kutudan ayrı ve hafif oyuncak kutularını tercih edin. IKEA’da böyle oyuncak kutularından bulabilirsiniz.

15. Bebeğinizi arabada da güvende tutun

Bebeğinizi iki yaşına kadar, yüzü koltuğa dönük bir biçimde bebekler için koltukta oturtun. Arabaya çocuğunuz için koltuk alırken ikinci el almaktan sakının ve koltuğu kurarken tüm talimatlara uyun.

16. Banyo zamanı

Bebeğiniz için banyoya girmeyi eğlenceli ve seveceği bir aktivite haline getirin. Suyu her zaman bebeğiniz girmeden önce termometre ile ölçün. Suyun sıcaklığı 49°C’den fazla olmamalıdır. Bebeğinizin kaymasını engellemek için banyonun tabanını kayganlık azaltıcı özel kaplamalarla kaplayın ve muslukları da yumuşak korumalarla örtün. En önemlisi, asla ama asla bebeğinizi küvetin içinde tek başına bırakmayın.

17. Havuzlarda çocuğunuzun güvenliği için özellikle dikkat etmeniz gerekenler

Çocuğunuz yüzmeyi öğrenene kadar havuzunuzu yaklaşık 1.5 metrelik çitle çevirmelisiniz. Bu çit güvenilir ve sağlam olmalıdır. Havuzun üstünü örten mekanizmalar ve alarmlar korunmayı artırmak için ek olanak sağlar. Havuzda gezen oyuncak bırakmayın - çocuğunuzun dikkatini çekecektir. Ve küvette olduğu gibi, havuzun etrafında dolaşan çocuğunuzdan gözünüzü ayırmayın.

18. Çöpleri çocuklarınızdan uzak tutun

Artık kullanmadığınız çöpler bebekleriniz için keşfedilmeyi bekleyen birer hazine olabilir. Unutmayın ki çöplerinizde; pil, ampül, tarihi geçmiş gıda ürünleri, temizlik ürünleri gibi bebeğiniz için çok tehlikeli olabilecek şeyler var. Bu yüzden çöplerinizi çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmeye özen gösterin.

19. Kimyasalları bebeğinizden uzak tutun

Deterjan ve parlatıcı gibi kimyasalları evinizde kilitli ve mümkünse yüksek konumlu bir dolapta saklayın. Eğer alçak konumlu bir dolapta kimyasallar veya başka tehlikeli aletler bulunuyorsa, kilitleyin.

20. Çocuğunuzu ilaçlardan uzak tutun

Tüm ilaçlarınızı yüksek konumlanmış ve kilitli bir dolapta saklayın. İlaçlarınızı her zaman kutusunda tutun. Renkli, süslü ve çocuğun ilgisini çekecek kaplar içerisinde saklamayın. Çocuğunuzun karşısında ilaç almamaya dikkat edin– vitamin bile olsa. Çünkü merak edip sizin davranışınızı taklit edebilir. Eğer çocuğunuzun karşısında ilaç alırsanız ve ne olduğunu sorarsa, asla ama asla ilaca ‘ şeker’ demeyin. Eskimiş ilaçlarınızı da sıkıca bağladığınız çöp poşetine çocuğunuzun dokunmak istemeyeceği şeylerle birlikte koyup atın.

21. Para pillere dikkat edin

Saatlerden ve bazı oyuncaklardan çıkan para şeklindeki piller diğerlerine göre daha yüksek voltaja sahiptir. Bebeğinizin her şeyi merak ettiği ve ağzına almaya çalıştığı dönemlerde pil kapaklarının açık kalması büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle, küçük tehlikeli pillerin saklanması konusunda dikkatli olun.

22. Bebeğinizin seviyesine inin

Bir yetişkin olarak, her ne kadar çocuğunuzu gözlemleseniz de onun dünyayı nasıl gördüğünü anlamayabilirsiniz. Bu yüzden dizlerinizin üzerinde, emekleme pozisyonunda bir evinize bakın, neler hemen göz alanınızın içinde? Böylece bebeğinizin gözünden onun dikkatini çeken şeyleri farkedecek ve ona göre önleminizi alacaksınız.

Özellikle bebek bekleyen anneler için bu liste oldukça detaylı ve karmaşık olabilir. Bunlar bizim naçizane önerilerimiz ve annenin bebeğinin ev içindeki güvenlikle ilgili kaygısını azaltacağına inandığımız önlemlerdir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeğinize Kilo Aldırmak İçin Ne Yapabilirsiniz? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 2 28 Kasım 2022 22:29
Çocuklarda Ateşi Düşürmek İçin Güvenli Yağlar Sarya Okul Öncesi Eğitim ve Öğretim 0 21 Ekim 2021 16:51
Yiyecekleri Güvenli Hale Getirmek İçin Öneriler YaRen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 1 08 Temmuz 2019 01:17
Güvenli online alışveriş için öneriler! KarakıZ İnternet Dünyasından Haberler 0 19 Aralık 2011 17:23