IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2022, 13:17   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
9. 8 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri




8 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


8 Aylık Bebek Gelişimi


Bununla birlikte bebeklerin kiloları ve yaşları; uyku ve beslenme düzeni, genetik faktörler, genel sağlık durumu ve fiziksel aktivitelerden etkilenmektedir. 8 aylık bebek neler yapar sorusunun cevabını kapsamlı yazımızda bulabilirsiniz.


8 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Bebekler 2 yaşına gelene kadar boyları ve kiloları hakkında genel olarak bilgi verilebilir fakat bu genellemeler kesin bir bilgi niteliği taşımamaktadır. 8 aylık bebek boyu cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. 8 aylık kız bebeklerin boyu yaklaşık olarak 69 cm iken kilosu 8 kg civarındadır. 8 aylık erkek bebeklerin boyu yaklaşık 71 cm ve kilosu 8600 gr’dır.

8 Aylık Bebek Beslenmesi
8 aylık bebek gelişimi dönemimde bebeklerin anne sütüyle beslenmeye devam etmesi gerekmektedir. Bebek beslenmesi gelişim için önemli noktadır. 8 aylık bebek ne yer sorusunun cevabı; önceki aylarda anne sütü ile beslenemeyen bebeklerin, formül mamalara devam etmesi önerilir. Anne sütünün yanında ek gıda alabilirler. 8 aylık bebek beslenmesinde bebeklerin aldıkları anne sütü miktarı yavaşça azalırken, aldıkları ek gıda miktarı artar.

Besinleri dokunarak, tadarak, koklayarak ve görerek onlar hakkında bilgi sahibi olur. Yemeğini kendinin yiyebilmesi, bazı ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ona göstererek öz güven gelişimine yardımcı olur. Örneğin, yanında ona bakım veren bir kişi bulunduğu takdirde mama sandalyesinde otururken küçük boyutlardaki besinleri parmağıyla tutup yiyebilir. Çiğnemesi kolay, yumuşak ve küçük besinler tüketmelidir. Küçük boyutlu doğranmış olmak kaydıyla muz, şeftali, karpuz, kavun gibi meyveler; pişirilmiş brokoli, havuç gibi sebzeler; peynir, ekmek ve işlenmemiş et yiyebilir. Püre halinde meyve ve sebzeler tüketebilir. Ağızda kolay çözünmeyen, büyük boyutlu ve yapışkan gıdaların boğulmaya sebebiyet vereceğinden dolayı verilmemesi gerekir. Üzüm, pişmemiş havuç, yaban mersini, fındık, badem veya leblebi gibi boğulmaya sebebiyet verecek yiyecekler; sosis, salam gibi işlenmiş etler ve kafeinli içecekler, gazlı içecekler, hazır meyve suları verilmemelidir.

8 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
8. ayına gelen bebekler, yardımsız bir şekilde oturabilecek kuvvete sahiptir. Bazıları önceki aylarda bunu başarmışken bazıları bu ay desteksiz bir şekilde oturabilir. Tam tur dönebilirler. Yatar pozisyondayken tek başına oturma pozisyona geçebilirler. Oturur pozisyondayken mobilyadan destek alıp ayağa kalkabilirler. Mobilyaya yaslanarak bir süre ayakta durabilirler. Bazıları mobilyadan tutunarak yürümeyi başarabilir bazıları emeklemeye başlayabilir.

Yakınındaki oyuncakları tutup onlarla oynayabilirler. 7-8 ay civarlarındayken iki eliyle başka nesneler tutabilir ve bir elindeki nesneyi diğer eline geçirebilir. El-göz uyumu önceki aylara göre daha gelişmiş olan 8 aylık bebekler, baş ve işaret parmağıyla bazı nesneleri tutabilir. Bu parmaklarıyla tuttuğu yiyecekleri ağzına götürmeyi başarabilir. Kasları gelişiyor olduğundan dolayı önceki aylarla kıyaslandığında bu ay daha güçlüdür ve elleriyle bazı nesneleri sıkıca tutarlar.

8 Aylık Bebek Oyuncakları
Yumuşak büyük renkli bloklarla oynayabilir. Daha küçük olan ve kutudan geçirilen bloklarla oynamayı sevebilir. Bu oyuncaklar; renkleri, şekilleri ve boyutları öğrenmesini sağlarken problem çözme becerilerine yardımcı olur. Dokunulduğunda veya tekme atıldığında ses çıkaran oyuncaklar neden-sonuç ilişkisini kurmasını sağlar. Toplarla oynayabilir ve el-göz koordinasyonunu bu şekilde geliştirebilir. Hareket eden müzikli, çıngıraklı oyuncaklarla ve banyo yaparken de oyuncak teknelerle oynamaktan keyif alabilir. Bir plastik sopaya geçirilen farklı boyutlardaki halkaların olduğu oyuncakla oynayabilir. Tüm bu oyuncaklar aynı zamanda motor ve zihin gelişiminin desteklenmesine katkı sağlar.

8 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
8 aylık bebekler, önceki aylarda çıkardığı anlamsız kelimeleri çıkarmaya devam eder fakat bu kelimeler bu ayda biraz daha anlamlı hale gelmeye başlar. Bebeklerden ga-ga, da-da gibi kelimelerin yanında ba-ba, ma-ma gibi anlamlı kelimeler duyulabilir. Bay-bay, güle-güle, atta gibi bazı kısa ve basit kelimeleri anlar ve duyduğunda tepki gösterebilir.

Aileler, bebeklerinin dil gelişimine katkıda bulunmak için onunla basit ve kısa kelimelerle konuşmaya gayret göstermelidir. Nesnelerin resimlerinin ve isimlerinin yazılı olduğu kitapları ona da göstererek okuyabilirler.

8 Aylık Bebeğin Beyin Gelişimi
Çevresinde olan biteni merakla izleyen bebekler, yeni şeyler keşfetmeye isteklidirler. Kendi yaşıtı olan veya biraz daha büyük çocuklar gördüğünde heyecanlanır ve bunu belli eder. Yeni oyuncaklar görünce sevinir. Bu oyuncaklarla oynarken neden-sonuç ilişkisi kurar. Neden-sonuç ilişkisi kurabildiğinden dolayı günlük rutinlerini daha kolay anlar. Örneğin mama sandalyesine oturduğunda yemek yiyeceğini bilir.

Bir nesnenin veya kişinin görme alanından çıktıktan sonra da var olduğunu anlamaya nesne devamlılığı denir. Bundan önceki aylarda nesne devamlılığı kavramını geliştirmemiş olan bebekler, bu ayda bu kavramı geliştirirler. Örneğin, önündeki oyuncak o görürken bir örtünün altına saklandığında onun örtünün altında olduğunu bilir. Oyuncağını orada arar ve örtüyü çekip altından almak ister.

8 Aylık Bebeğin Duygusal Gelişimi
Kendilerine bakım veren kişiyi tanıyan bebekler, 7-8 ay civarında bu kişilerden ayrıldığında ayrılık kaygısı geliştirebilir. Yabancıların yanında olmak istemeyebilir. Bu davranış, bu dönemdeki bebeklerden beklenen normal bir tepkidir.

Yüz ifadesinden duyguları anlaşılan bebeklerin mutlu veya mutsuz olduğu kolayca anlaşılır. Bu ayda bebekler, karşısındaki kişinin yüz ifadesindeki değişikliği anlar ve ne anlama geldiğini bilir. Karşısındakinin yüz ifadesine göre onlar da tepki verir.

8 Aylık Bebeğin Psikolojik Gelişimi
Bebeklerde nesne kalıcılığı ve ayrılık kaygısının gelişimi birbiriyle örtüşmektedir. Psikolojik açıdan gelişimi normal olarak görülen bu kavramlar, bebek ile anne/bakım veren arasındaki bağlanmanın bir göstergesidir. Annesi yanında olmadığında huysuzlanır ve ağlamaya başlar. Bu ağlamalar bazı zamanlarda bir çığlık kadar şiddetli olabilir.

Bebeğinin yanından sıklıkla ayrılmak zorunda kalan annelerin bu ağlamalara katlanma toleransları düşebilir. Bu geçişler bazı yollarla hafifletilebilir. Aç, uykusuz, hasta ve yorgun bebekler daha hassas olduklarından dolayı tok, enerjik ve uykusunu almış olduğu zamanlarda yanından ayrılabilirsiniz. Endişesini fark ettiğinizi söylemek, anlaşıldığını hissetmesini sağlayacağından bu durumla baş etmesini kolaylaştırabilir. Yanından ayrılma süresini uzatmak yerine hızlı bir şekilde gidebilirsiniz. Evde ayrılmayı pratik ettiğinizde, annesinin gittikten bir süre sonra geleceğini daha kolay anlayabilir. Güvenli olan başka bir odaya tek başına emekleyerek gittiğinde onun peşinden hemen gitmek yerine birkaç dakika orada tek başına durmasına imkan verebilirsiniz. Böylelikle tek kaldığı zamanlarda da güvende olduğunu anlayabilir.

8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
Keşfetmekten hoşlanan 8 aylık bebekler, engellendiğinde huzursuzlanıp bunu belli ederler.
Duygularını yüz ifadeleriyle belli eden bebekler, karşısındaki kişilerin de yüz ifadelerinin anlamını bilir.
İhtiyaç duyduğu ve istediği şeyleri beden dilini kullanarak gösterebilir.
Kucağa alınmak istediklerinde kollarını yukarıya kaldırıp uzatabilir ya da parmaklarıyla istediği şeyi diğerlerine gösterebilir.
Çocukları görünce heyecanlanır ve kıpırdanmaya başlar. Aynı şekilde tanıdık bir yüzü görünce de bu şekilde davranır. Yabancıların yanında durmak istemez ve tedirgin olur.
8 Aylık Bebek Gelişim Geriliği
8 aylık bebek gelişimi değerlendirilirken birçok alana bakılır. Dil gelişimi, motor becerileri ve kişisel-sosyal gelişimi gibi alanlar değerlendirilir. Her bebeğin gelişimi özgündür fakat gelişimle ilgili genellemeler yapılabilir. Bu genellemeye uymayan her bebekte gelişim geriliği vardır demek doğru değildir ancak aileler şüpheli bir durum gördükleri takdirde bir uzmana başvurmalıdır. 7-9 aylık bebeklerden yapması beklenilen bazı durumlar şu şekilde sıralanmıştır: kollarıyla kendini yukarı doğru itip kafasını ve omuzlarını kaldırır, desteksiz oturur, aile üyelerini tanır, önden arkaya veya arkadan öne döner, bir nesneyi tutar, bir nesneyi bir elinden diğer eline geçirir, hareket eden nesneleri gözüyle takip eder, adı söylendiğinde tepki verir, “hayır” kelimesine tepki vermeye başlar, karşısındakinin ses tonundan duygusunu anlamaya başlar, ba-ba veya ma-ma gibi kelimeler söyleyip agular, saklanan nesneleri arar, aynadaki görüntülere bakar, oyun oynamaktan zevk alır, yabancılardan korkar, parmaklarıyla işaret eder, ce-e oynar ve bazı şeyleri ağzına götürür. 8 aylık olan ba-ba, ma-ma gibi kelimeler söyleyememe veya ce-e oyunlarına tepki vermeme gibi bahsedilen durumları göstermeyen bebekler için bir uzmana danışılmalıdır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
8. 7 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:14
7. 6 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:10
6. 5 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:07
5. 4 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 13:05
3. 2 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 12:59