03 Ağustos 2013, 19:46 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Adana yöresi içli köfte yapımı Bazı yemekler vardır ; Özeldir.Ünü yöresel anlamdan uzaklaşıp tüm ülkeye yayılmıştır.İçli köftede bu yemeklerden birisidir. Onun lezzetini tatmak için illaki bir yöresel yemek sunan bir lokantaya gitmek ya da Adana’lı bir arkadaşınızın olması gerekir. Bilen bilir içli köftenin tadını , bilmeyenler için ise orijinal tarif bu sayfada verilmiştir. İçli köfte başka illerimizde de yapılır. Biz Adana usulü yapacağız. İçli köfte yapımının 3 aşaması vardır. 1- Hamurunun yoğrulması ve içinin hazırlanması 2- Köftelerin yuvarlak bir şekilde oluşturulması 3- Kaynar suda pişirilmesi Yukarıdaki şartların hepsinin kendi içinde özel püf noktaları vardır. Her aşaması ve dikkat edilecek noktalar aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Çünkü içli köfte bir malzeme bileşenlerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yemek değildir. Bu yüzden en ince ayrıntısına bile dikkat etmemiz gerekir. Başlıyoruz ; İçli köftenin içine konulacak malzemeler 1 kilogram orta yağlı kıyma ( kuzu eti ya da dana eti ) 1 kilogram kuru soğan ( Kırmızı soğan tercih etmeliyiz. Çünkü daha az sulanır . Eğer beyaz soğan kullanacaksak doğradıktan sonra yıkayıp iyice suyunu süzdürelim ) Yarım kilogram tereyağı 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber Tuz Hamurun hazırlanması için gerekli malzemeler Yarım kilogram ince bulgur Yarım kilogram irmik 1 tutam kuru nane 1 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı pul biber 1 yumurta ( tutması için ) 1 çay kaşığı kimyon ve tuz Pişirilmesi için gerekenler su ,tuz ve nar ekşisi Sıra geldi lezzete dönüştürmeye İlk önce içli köftenin içini hazırlamakla işe başlıyoruz… Bir süre bekletmemiz gerekiyor çünkü harcımızı soğuk olarak kullanacağız. İçli köftenin içinin hazırlanması *Öncelikle kıymayı tavaya koyup kavurmaya başlıyoruz. *Soğanları küp küp doğrayarak yıkıyoruz ve suyunu süzüp kurutuyoruz. Kırmızı soğan kullanacaksak bu işleme gerek yoktur. Çünkü kırmızı soğan fazla sulanmaz.Burası önemli püf noktalarından biridir . *Ocağın üzerinde kavrulmakta olan kıymamız suyunu çekmişse soğanları ekliyoruz. *Soğanlarla birlikte yarım kilogram tereyağını harcımıza ilave ediyoruz. *1 çay kaşığı karabiberi ve kimyonu ekleyip tuzunu atıyoruz. *Soğan pişinceye kadar ocağın altını kapatmıyoruz. *Soğanımız piştikten sonra içli köftenin harcını ocağın üzerinden alarak soğumaya bırakıyoruz. Soğuk bir havada yapmışsak dışarıya koyduğumuzda 10-15 dakikada tereyağı donma noktasına ulaşır. Ama yaz mevsiminde yapmışsak mutlaka buzdolabının buzluğuna koymamız gerekir . Yoksa harcımız donmaz. Önemli püf noktalarından biride budur. İçli köftenin harcının içine koyduğumuz tereyağı donma kıvamında olmalıdır. Başka türlü olursa köfteyi kavuşturmamız mümkün olmaz. İçli Köftenin Hamurunun Hazırlanması *Yarım kilogram irmik ve yarım kilogram ince bulguru geniş bir kap içinde karıştırıyoruz. *Bu karışımın üzerinden 1 su bardağı su ekleyip ıslatıyoruz. Yarım saat bu şekilde bekletiyoruz. *Islatma işlemi sonrasında diğer malzemeleri de (kimyon,nane,pul biber ,salça ve tuz ) katarak yoğurma işlemine başlıyoruz. *Yanımıza bir tas su alıyoruz. Yoğurma sırasında avucumuza dökerek hamurun kıvamını ayarlıyoruz. Püf noktası : Hamur sakız kıvamına gelene kadar yoğrulmalıdır. Yoğurma şekli yumruklarımızla eze eze olmalıdır. Ceviz büyüklüğünde bir parça alır bakarız eğer dağılmadan açılabiliyorsa hamurumuz olmuş demektir. Ne kadar çok yoğurursak o kadar iyi olur. İçli Köftelerin Oluşturulması * Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler yaparız. Bezeyi alıp baş parmağımızı ortasından batırıp avucumuzun ortasında daire çizerek çanak şekli veririz. Bu şeklin içine harçtan bir yemek kaşığı koyarız ve yine döndüre döndüre fazla bastırmadan kapatırız. Elimiz yapışmaması için sürekli suya batırmalıyız. Pişirme Yöntemi İçli köfteyi kızartmak yada kaynatmak şeklinde 2 yöntemle pişirebiliriz. Kaynatma Yöntemi : Kaynatacağımız köfte miktarına göre bir tencere belirliyoruz. Yarısından biraz fazla su koyup içine bir kaşık nar ekşisi ilave edip ( nar ekşisinin olmaması durumunda limon suyu ya da limon tuzu kullanıyoruz ) ve tuz atıp kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra köfteleri birbirine fazla temas etmeyecek şekilde tencereye yerleştirip kabuğu yumuşayana kadar pişiriyoruz.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
icli |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Patatesli içli köfte tarifi | Zen | Kebaplar Köfteler | 0 | 29 Mayıs 2013 10:30 |
SARIMSAKLI KÖFTE -Adana Yöresi | AnqeL | Yöresel Yemekler | 2 | 08 Mart 2013 15:27 |
Içli köfte (gaziantep) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 27 Ekim 2010 18:19 |
içli köfte... | KraLiSHE | Yemek Tarifleri | 3 | 03 Kasım 2009 20:49 |