![]() |
![]() |
![]() | #1 | |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | çiğ köfte (şanlıurfa) Kullanılacak malzeme (5 kişilik): 1 kg[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eti, 2 kg çiğ köftelik bulgur, 200 gr kırmızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 2 baş kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 4 demet maydanoz, 1 demet taze nane, 200 gr taze[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], yeteri kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (veya güneşte yapılmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası), karabiber, baharat, tuz birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı. Yapılışı: Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır. Kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar ince ince kıyılarak bir kaba konur. Kabuğu soyulan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ezilir veya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçasına biraz su katılarak sulandırılır. Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır. Taze[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ince ince doğranır. Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir. Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır, tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir. Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır. Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler, eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler. Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır. Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır. Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], kırmızıbiber, baharat, karabiber,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası azar azar katılarak iyice yedirilir. Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir. Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir. Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır. Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur. Bulgur, etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar. Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su, ezilmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veya sulandırılmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası katılır. Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır. Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]la nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır. Birkaç defa daha karıştırılır. Sonra köfte, küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır. Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır. Çiğ köfte, yapılır yapılmaz yenilmelidir, yoksa şişer ve nefaseti kaybolur. Genellikle, çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
| ![]() |
![]() |
Etiketler |
çiğ, şanliurfa, Şanlıurfa |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Top Top Köfte | Liaaa | Kebaplar Köfteler | 0 | 11 Mayıs 2012 15:43 |
Dolmalı köfte (şanlıurfa) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 22:17 |
Tiritli köfte (şanlıurfa) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 21:22 |
Yumurtalı köfte (şanlıurfa) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 21:17 |
Çiğ Köfte | Kralice | Kebaplar Köfteler | 1 | 12 Mart 2009 23:49 |