24 Ocak 2011, 21:07 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Kelle tatlısı (zara sivas) Malzemesi: İçi için: 10 adet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sarısı aldığı kadar buğday unu 250 gr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içi 150 gr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 150 gr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 200 gr Besni/parmak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ü 200 gr çekirdeksiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 50 gr kuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ü iki tatlı kaşığı toz tarçın yarımşar çay kaşığı karanfil, kimyon ve zencefil (toz olarak) çeyrek çay kaşığı yeni bahar. Baklava hamuru için: 1 su bardağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 su bardağı su yarım su bardağı zeytinyağı 2 adet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aldığı kadar un 500 gr tereyağı. Şerbet için: 5 su bardağı toz şeker 2 litre su 1 çay kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tuzu. Yapılışı: On[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nın sarısı, çok az tuz ile, aldığı kadar un konularak, erişte hamuru yoğurulur. Yumak alınır, oklava ile açılır, ince şeritler halinde, kıyılır. Kıyılmış parçalar, kadayıftan kalın, erişteden ise ince olmalıdır. Bu kıyılan hamur bol suda, yapışmaması için bir kaşık sıvı yağ ve çok az tuz konularak haşlanır, süzülür. Tereyağ eritilir, kızdırılır, haşlanmış bu malzeme, hafif ateşte tutularak, bol yağ ile yağlanır. Daha önceden, kavrulmuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Besni[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ü ve ölçüde verilen diğer baharat katılarak hepsi yağlanmış malzemeyle karıştırılır. Ayrı bir yerde reçel kıvamında koyu bir şerbet hazırlanır ve bu harç içine atılarak 5-7 dakika ateşte tutulur. Böylece kellenin içi (harç) hazırlanmış olur. Baklava hamuru için; yukarda verilen ölçülerle yoğrulan hamur on iki yumak alınır, nişasta kullanılarak ince açılır. Dibi derin bir tencere, tuzu alınmış tereyağ ile yağlanarak, 11 adet yufka kenarları dışarı taşacak şekilde tencereye yerleştirilir. Daha önce hazırlanmış harç içine konur. On ikinci yufka üzerine örtülür ki buna duvak denir. Tencerenin kenarlarındaki fazla yufkalar kesilir, tencerenin üzerine yağ ekilerek 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirilir. Eskiden fırın olmadığından tencerenin kapağı kapatılır, etrafına hamur yapıştırılarak mangalda, kıvılcım ateşinde pişirilirmiş. Pişme işleminden sonra, tencere ters çevrilerek, yayvan bir kaba alınır ve üzerine artan şerbet dökülür ve servise hazır hale getirilir. Not: Tatlıya, tepsi içinde bütün olarak sofraya geldiği, bütünlük arzettiği için kelle denilmiştir. Kesildiği zaman dışı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]va, içi kadayıfa benzer şekilde,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vb. görünüşüyle gerçekten, çok değişik olan bu tatlı, lezzet olarak da her türlü övgüye şayandır. Eskiden Zara’ya gelen "ağır misafirlere", yapılan özel bir tatlıdır ve diğer davet yemekleri ile ikram edilir. Tanıtılması ve unutulmaması gereken orijinal bir tatlıdır.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
kelle, sivas, tatlisi, tatlısı, zara |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Zara- Seher Vakti Çaldım Yarin Kapısını Zara'nın şarkısı | Ayışığı | U, Ü, V, Y, Z | 0 | 03 Şubat 2024 20:58 |
Sivas Zara Tarihi Geçmişi | SpinoZi | İl ve İlçelerimizin Tarihçesi | 2 | 30 Ocak 2024 20:40 |
Zara 2011 Sonbahar / Zara 2012 Kış | Sevda | Ah Kadınlar | 0 | 18 Aralık 2011 08:05 |
Sivas - Zara | Ecrin | İç Anadolu Bölgesi | 0 | 31 Ağustos 2011 12:36 |