24 Ocak 2011, 21:02 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Tonus köftesi (yayla köftesi) (sivas) 3 kg. kalın bulgur, tuz, karabiber, kırmızıbiber, küçük doğranmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve yedi bahar denen, kimyon, çemen yapımında kullanılan çeşitli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lerden oluşan bir karışımla, bulgur yumuşayana dek iyice yoğrulur. Üzerine 2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılıp biraz un ve su ekleyerek hafif sulu -cıvık olarak tanımlanıyor- küçük köfteler yapılır. Diğer yandan iç yağı ateşte eritilip tuz, pulbiber ve köftenin içindekilerden daha iri olmak üzere küçük doğranmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile kavrulur. Köfteler altları kapalı kalacak şekilde, ortaları başparmak ile açılarak bu harç ile doldurulur ve ağızları kapatılır. İlkin yuvarlak görünümlü olan köftelere yassı bir form verilip haşlanır. Ortaya çıkan ortalama 10 kişilik bir yemektir. Not: Kimilerince günlük köfte kimilerince de düğün yemeği kabul edilen bu yayla köftesi, 1990 yılına dek Tonus adıyla bilinen ve 16 köyü, 8 mezrası bulunan yöre bu tarihte ilçe olup Altınyayla adını aldıktan sonra köftenin adı da değişmiş: Tonus köftesi, yayla köftesi olmuş. Yalnızca Tonus yöresinde yapılıyor, imece yöntemiyle kotarılıyor, ağır misafirlere ikram ediliyor. Malzemeleri de yapımı da yörenin her yerinde aynı olsa bile bu köfteyi, yöreye bağlı her köy kendine mal edip köylerinin adıyla biliyor. Haşlanarak hazırlanan köfteye iç konmazsa yassı değil de uzun bir form veriliyor ve yemek salçalı olarak pişiriliyor. Kullanılacak et yağsız olduğu için uykuluktan ve bel etinden alınıyor. Yumurta ve unun kullanılma nedenleri ise yağın köftenin içinde kalmasını, dışarı akmamasını sağlamak. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
köftesi, sivas, tonus, yayla |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sivas köftesi tarifi | Zen | Kebaplar Köfteler | 0 | 30 Mayıs 2013 21:32 |
Balık Köftesi / Balık Köftesi Tarifi Yapılışı / Balık Köftesi Hakkında | Candy | Deniz Ürünleri | 0 | 10 Şubat 2011 19:54 |
Muş köftesi (muş) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 19:06 |