24 Ocak 2011, 20:32 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Dartılı keşkek (sakarya - manav kültürü) Süt (dartı yapmak için) 6-7 Litre Tavuk 1 Adet Aşurelik Buğday 1/2 Kilogram Soğan 1 Baş Orta Boy Tuz 1-2 Tatlı Kaşığı Su 1,5 Litre (6 Su Bardağı) Tereyağı 2 Yemek Kaşığı Karabiber Çay Kaşığının Ucuyla Kırmızı Biber Çay Kaşığının Ucuyla Yurdumuzun birçok yöresinde yapılan Keşkeğin, Sakarya yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunmaktadır ilde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniylede oldukça önemlidir. DARTI: Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir. KEŞKEK: Kılçıklı sivri beyaz (döğme-dövülerek kabuğu çıkarılmış buğday-/aşurelik) buğdaydan yapılır. Keşkek yapılmadan bir gün önce buğday akşamdan yıkanarak ıslanır ve biraz kabarması sağlanır. Ertesi gün ise, hazırlanan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1,5 saat kadar suda haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır. Diğer tarafta akşamdan hazırlanan buğday[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] suyuna atılır, 1-2 kez tahta bir kaşıkla çevrilerek ocakta kaynatılır. Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir ve yeterince tuz konur. Ilınmış olan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kemiklerinden ayıklanır, ince ince didiklenir ve küçük parçalar halinde, kaynatılan buğdayın içine katılır. Kaynatılan malzeme tahta kaşıkla ezilerek buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır. Koyulaştığı zaman servis tabağına alınır. Diğer tarafta bir tavanın içinde tereyağı kavrulur. İçine hazırlanan dartı, kırmızı ve kara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konur. Hazırlanan keşkeğin içine üzerine dökülerek sıcak servis yapılır. Not: Keşkek yemek olarak cemiyetlerde (düğünlerde, sünnetlerde vb. toplantılarda) mutlaka pişirilir ve konuklara ikram edilir. Yöre halkı “düğüne gidiyoruz” yerine “keşkek yemeğe gidiyoruz” sözünü yaygın biçimde kullanmaktadır. Yine yörede genç kız ve delikanlılara; “ne zaman evleniyorsun?” anlamında, “senin keşkeğini ne zaman yiyeceğiz” biçiminde takılırlar.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
dartili, keşkek, manav, sakarya |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Cevizli lokum (sakarya - manav kültürü) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:29 |
Dımbıl çorbası (sakarya - manav kültürü) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:28 |
Incir uyuşturması (sakarya - abhaz kültürü) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:27 |
Pazı tavası (sakarya - hemşin kültürü) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:26 |
Epışıps (sakarya - çerkes kültürü) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 24 Ocak 2011 20:24 |