05 Kasım 2010, 04:26 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Küflü çökelek (hatay) MALZEMELER 3 kilo taze çökelek 1 avuç dolusu kimyon 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı yeni bahar 2 çorba kaşığı kurutulmuş dövülmüş kekik (zahter) 1 tatlı kaşığı karanfil 2 çorba kaşığı toz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 tatlı kaşığı fesleğen yaprağı 1 tatlı kaşığı karabiber 1 kahve fincanı zeytinyağı Tuz 1 avuçtan az küzbara 3 diş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (arzuya göre) YAPILIŞI 3 kg. çökelek büyük bir tepsiye konarak, çekilmiş kimyon, baharat ve diğer malzeme ilave edilip güzelce yoğurulur. Portakal büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlak bir şekil verilir. Şekillendirilen parçalar buğday sapından yapılmış hasır tepsiye konup 2 gün gölgede kurutulur. Kuruduktan sonra samanlı kağıda tek tek sarılarak kavanoz veya testiye yerleştirilip yaklaşık on gün küflenmeye bırakılır. On günün sonunda çökelek kalıpları kağıtlarından alınır. Üstünde oluşmuş küf güzelce temizlenir. Tabağa serilerek havadar ve gölge bir yerde, bir gün süreyle bekletildikten sonra tekrar samanlı kağıtlara sarılarak kavanoza yerleştirilir. Kavanozda bir on gün daha bekletildikten sonra çökelek kalıpları kağıtlardan alınır, küflerinden temizlenir. Bir gün süre ile havadar ve gölge ortamda bırakılarak kurumaları sağlandıktan sonra, çökelek kalıpları mavimtırak & kahve tonları arasında renge bürünmüştür. Çökelek kalıpları alınır. Üzerlerine ince bir tabaka oluşacak şekilde zeytinyağı sürülerek tabakta yarım saat bekletilir. Daha sonra tekrar samanlı kağıtlara sarılarak kavanozlara yerleştirilir. On gün bekletilip servis edilir. Bu zaman diliminde, çökeleğin dıştan içe doğru küflendiği görülecektir. Çökeleğin tümünün küflenmesi için bekleme süresi 40 gündür. Ancak çökeleğin tümünün küflenmemiş olmasının da farklı bir lezzet olduğu unutulmamalıdır. Yazarın notu: Bu tür küflendirme yöntemi kontrollu küflendirmedir.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
çökelek, hatay, küflü |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Çökelek | Lcia | Hamur İşleri | 0 | 20 Ocak 2015 18:19 |
Howard Küflü Saha Sayımı | Desmont | Sözlük | 0 | 26 Kasım 2014 15:52 |
Atilla Taş - Ham Çökelek | Desmont | A, B, C, Ç | 0 | 30 Ekim 2014 13:59 |
Diyet Çökelek Salatası | Liaaa | Yemek Tarifleri | 0 | 23 Nisan 2012 04:02 |
Biberli Çökelek Dolması | YapraK | Dolma ve Sarmalar | 0 | 25 Aralık 2009 21:14 |