24 Ekim 2010, 08:50 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Leblebi (çorum) Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]tan yapılır.Nohutun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür. Tarihi dükkanlarda, tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere , oradan leğenlere doldurulur. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur. İlimizde her köşe başında bir leblebici dükkanı bulmanız mümkündür. Öteden beri yöremizde yetişen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]un iriliği ve leblebiye dönüşümü haklı bir üne kavuşmuştur. Ancak altmışlı yıllardan sonra artık bölgede yetiştirilen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , leblebi üretimine yetmemeye başlamış ve başka bölgelerden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] getirilmiştir. Buna rağmen Çorum leblebisi ününden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bunda, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan kavurma işlemlerindeki beceri önemli rol oynamaktadır. Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]andıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken, tüp gazın kullanıldığı modern yöntemler de uygulanmaya başlanmıştır. Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası, ker--- , tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekir. Kullanılacak odunların iz yapmayan cinsten olması önemlidir. Eleme işleminden geçirilen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar önce boylarına göre ayrılır. Birinci kavurma işleminden sonra sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendirilir. İkinci kavurmadan sonra da iki gün dinlendirilen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletilir. Nohutlar üçüncü kavurmadan önce nemlendirilip bir kez daha bir gün süreyle çuvallarda bırakılır. Üçüncü kavurmada[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ların kabukları ayrılır. Leblebinin acılı, tuzlu, karanfilli ve diğer çeşitlere dönüşmesi bu son kavurma işleminden sonra gerçekleşir. İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi , bu kadar çaba , zahmet ve eşsiz lezzet , Çorum Leblebisinin ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasındaki en önemli nedendir.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
Etiketler |
corum, leblebi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Leblebi.org | silenger | Jenerik Domain Satışları | 1 | 14 Aralık 2020 15:24 |
Çorum Baklavası Tarifi (Resimli), Çorum Yöresel Yemekleri | Violent | Yöresel Yemekler | 0 | 15 Şubat 2014 18:30 |
Çorum / Leblebi | Ecrin | Karadeniz Bölgesi | 0 | 12 Aralık 2011 23:38 |
Çorum / Tarihi Çorum Evleri | Ecrin | Karadeniz Bölgesi | 0 | 12 Aralık 2011 23:37 |
Çorum / Hititlerin Başkenti Çorum Gezi Programı | Ecrin | Karadeniz Bölgesi | 0 | 11 Aralık 2011 19:52 |