19 Ekim 2010, 18:10 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Amasya Yöresi NE YENİR? Amasya tarihi, köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısı itibariyle zengin bir bitki örtüsüne, dolayısıyla da zengin mutfak kültürüne sahiptir. Yöreye özgün yemekler arasında, çatal çorba, cırıkda-cızlak (akıtma), helle çorbası, ekmekaşı (papara), kesme ibik çorbası, toyga çorbası, cilbir, bakla dolması, hengel (kıymasız mantı), pancar (pastırmalı), kabak kabuklu pilav, sirkeli ciğer, yuka tatlısı (yufka patlıcanlı pilav tatlısı), gömlek kadayıfı, halbur tatlısı, zerdali gallesi, vişneli ekmek (Amasya çöreği), sini su böreği (Amasya usulü) ve Yakasal böreği sayılabilir. Amasya'dan yemek tarifleri: Mumbar - İşkembe Malzemeler: 2 su bardağı bulgur 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı karabiber 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir. İç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir. Hasuda (tatlı) Malzemeler : 1 Bardak nişasta 5 Bardak su 1 Bardak toz şeker 3 Kaşık tereyağı 1/2 Bardak ceviz içi Hazırlanışı: 4 bardak su kaynatılır, 1 bardak su ile nişasta karıştırılır, kaynar suya ilave edilir karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir. Kalbura Bastı Malzemeler : 1 Paket margarin Şerbet için: 1 paket vanilya 2 adet yumurta 1.5 kg. toz şeker 1 tutam tuz 1 litre su 2 kaşık yoğurt 1/2 limon suyu 1 su bardağı ceviz 1 paket kabartma tozu Malzemelere yetecek kadar un Hazırlanışı: Unun ortası havuz yapılır. Margarin, yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilerek yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir, hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır, her parçanın içerisine ceviz konularak kalbur üzerinde şekli verilir. Bir tepsiye dizilerek orta ısıda fırında 30-35 dakika pişirilir. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür. Servis yapılır.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
19 Ekim 2010, 23:22 | #2 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Amasya Yöresi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Malzemeler: 300 gr. tereyağı 3 yemek kaşığı pudra şekeri 4 su bardağı un Yapılışı: Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır. Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur. (Elin içerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir.) Hamuru küçük[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis ---------- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Malzemeleri 1 su bardağı mercimek 2 su bardağı un 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 tatlı kaşığı tuz 1 ad.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nane pul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Yapılışı Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir. Bir tencerede[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yağ ile birlikte kavrulur. Nane ve pul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! |
|
Etiketler |
amasya, yöresi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Amasya Türküleri - Amasya Yöresi Türküleri | PySSyCaT | Karadeniz Bölgesi | 0 | 04 Kasım 2014 10:01 |
Van Yöresi | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 19 Ekim 2010 19:17 |
Muş Yöresi | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 19 Ekim 2010 18:53 |
Karaman Yöresi | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 19 Ekim 2010 18:39 |
Kahramanmaraş Yöresi | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 19 Ekim 2010 18:34 |