19 Ekim 2010, 17:55 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Adana Yöresel Yemekleri İÇLİ KÖFTE GEREKLİ MALZEMELER: (6 Kişilik) Dışı İçin; 1 kg. bulgur 1 bardak irmik 2 bardak un 2 yumurta 250 gr. siyah dövme kıyma İçi İçin; 1 kg. yağsız kıyma 750 gr. kuru soğan Yarım paket margarin 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı karabiber Kimyon İsteğe göre toz biber İÇİNİN YAPILIŞI: Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım). DIŞININ YAPILIŞI: Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir. ****** ŞIRDAN DOLMASI GEREKLİ MALZEMELER: (4 Kişilik) 4 adet şırdan 250 gr. kıyma Yarım kilo pirinç Yarım kilo soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber TEMİZLENİŞİ: İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir. YAPIMI: Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir. İŞKEMBE DOLMASI GEREKLİ MALZEMELER: (6 Kişilik) 2 adet işkembe 250 gr. kıyma Yarım kilo pirimç Yarım kilo soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber TEMİZLENİŞİ: İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir. YAPIMI: Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir. SARMISAKLI KÖFTE : GEREKLİ MALZEMELER: (4 Kişilik) 1 kg. bulgur 2 su bardağı un 1 su bardağı irmik 2 yumurta 1 yemek kaşığı biber salçası 1 baş sarmısak 3 adet domates Bir kaç sap maydonoz YAPILIŞI: *Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır. *Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür *Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır. TIRŞİK Malzemeler 1 kg Tırşik yaprağı 1 kase yoğurt 1 kg nohut ile dövme 1 çorba kaşığı tuz 4 yemek kaşığı un Yeterince su Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır. ÇAKILDAKLI Malzemesi : Yarım kg biber Yarım kg patlıcan Yarım kg fasulye Yarım kg domates Yarım kg dövme Yarım kg nohut 2 tane patates Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur. BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ) MALZEME: 4 tane İri patlıcan 1 tanedomates Soğan 2 baş Limon suyu 1 Salça 1 çorba kaşığı Toz biber Yeterince Yağ ve Tuz YAPILIŞI: Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır. DUL AVRAT ÇORBASI Malzemeler 2 su bardağı Un Mercimek 2 s.b. Limon Kuru nane Teryağ Salça YAPILIŞI: Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! | |
|
21 Ekim 2010, 11:56 | #2 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Adana Yöresel Yemekleri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] MALZEME LİSTESİ Köfte harcı için; 3,5 su bardağı ince bulgur 2 su bardağı sıcak su 200 gr yağsız kıyma 1 su bardağı un 1 adet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 tatlı kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon Sosu kin; 6 su bardağı et suyu 1 su bardağı haşlanmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2 adet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]un suyu 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası 1 yemek kaşığı kuru nane 2 orta boy[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İç harcı için; 1/2 kg orta yağlı kıyma 1 çay kaşığı tuz 5 baş orta boy[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 çay karabiber 250 gr tereyağ 1 çay kaşığı kırmızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 tatlı kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası YAPILIŞI Sıcak suyla ıslatılan bulgur, tuz, karabiber, kimyon ve[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçasıyla yoğurulur; kıyma,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve un ilavesiyle yoğurulmaya devam edilir ve köfte hamuru elde edilir. Başka bir tencerede iç için hazırlanan kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir; çok ince kıyılmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası, tereyağı ve kırmızıbiber katılarak iyice kaşığı tuz kaşığı karabiber kaşığı kırmızıbiber kavrulur, soğumaya bırakılır. Yoğurulmuş olan köfte hamurundan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyüklüğünde parçalar alınır, el ıslatılarak içi açılır. Açılan köftelerin içine 1 tatlı kaşığı iç harcından konulduktan sonra köfteler tekrar kapatılır ve avuçta yuvarlanır. Aynı hamurdan bir yemek tabağı kadar da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyüklüğünde minik köfteler yapılır. Et suyu bir tencereye konulur, sırasıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] suyu, tuz ve karabiber ilave edilir. Kaynamaya başlayınca minik köfteler atılır. Bir tavada eritilen yağa rendelenmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve salça konularak kavrulur, nane eklenir. Hazırlanan sos kaynayan köftenin içine katılır. Servise yakın içli olan büyük köfteler de atılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. ---------- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] MALZEME LİSTESİ 400 gr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] böbreği 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber Soğan salatası için; 4 adet orta boy beyaz kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber 1 yemek kaşığı sumak 1 demet maydanoz 1 adet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]un suyu YAPILIŞI Böbrekleri ortalarından koparmadan kesin. Zarını çıkarıp atın. Bıçakla uzunlamasına birkaç yerinden çizin. Böylece[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lerin içi de pişecektir. İsterseniz yağlı kısımlarını da temizleyebilirsiniz. Kömür ızgarasını hazırlayın. Böbrekleri ızgarada önlü arkalı pişirin. Pişmesine yakın tuz ve kırmızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]i serpiştirin. Diğer taraftan,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salatasını hazırlamak için; kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ları ikiye bölüp yarımay şeklinde ince ince doğrayın. Üzerine tuz, sumak ve kırmızı pulbiberi serpiştirip ovalayarak yumuşatın. Salatayı servis tabağına aktarıp üzerine incecik kıyılmış maydanozu serpiştirin. Son olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] suyunu da gezdirin. Böbrekleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salatası üzerinde sıcak sıcak servise ---------- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] MALZEME LİSTESİ 10 adet kurutulmuş dolmalık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 10 adet kurutulmuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 750 gr orta yağlı kıyma 1 çay bardağı ince bulgur 1 su bardağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 su bardağı haşlanmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 yemek kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası 1 yemek kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası 4 baş orta boy[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul kırmızıbiber Sosu için; 1 yemek kaşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası 1 yemek kaşığı kuru nane 8 diş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2 yemek kaşığı margarin 4 yemek kaşığı nar ekşisi YAPILIŞI Kuru dolmalık malzeme bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün yumuşayan dolmalık malzemenin suyu süzülür. Yeniden su ilavesiyle 10 dakika haşlanarak süzülür. Kıyma,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], bulgur, ince doğranmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası,[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] salçası, tuz, karabiber ve kırmızıbiber bir kapta karıştırılır. Dolmalık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu karışımla doldurularak tencereye dizilir. Dolma az su konularak pişirilir. Sos hazırlanırken önce yağ eritilir, dövülmüş sarmısak biraz kavrulur. Salça, nane ve nar ekşisi katılarak 5 dakika pişirilir. Pişmiş dolmaların üzerine döküldükten sonra 15 dakika daha birlikte kaynatılarak servis yapılır.
__________________ Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden.. BiLki "yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü.. Bu dünya "üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe ELbet "bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..! |
|
Etiketler |
adana, yemekleri, yöresel |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Gümüşhane Yöresel Yemekleri - Gümüşhanenin Yöresel Yemek Kültürü | PySSyCaT | Karadeniz Bölgesi | 0 | 09 Kasım 2014 23:00 |
İzmir Yöresel Yemekleri - İzmirin Yöresel Yemekleri Nelerdir | PySSyCaT | Ege Bölgesi | 0 | 05 Kasım 2014 11:06 |
Aydın Yöresel Yemekleri - Aydının Yöresel Yemekleri Nelerdir | PySSyCaT | Ege Bölgesi | 0 | 05 Kasım 2014 10:47 |
Bartın Yöresel Yemekleri - Bartının Yöresel Yemek Kültürü | PySSyCaT | Karadeniz Bölgesi | 0 | 04 Kasım 2014 20:10 |
Adana Yöresel Yemekleri | Ecrin | Akdeniz Bölgesi | 0 | 03 Aralık 2011 10:53 |