IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mayıs 2008, 13:54   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sınavda 'Dikkatsizlik' Nasıl Aşılır...




ÖSS’ye sayılı günler kala adayların heyecanı artıyor. Peki sınavda en büyük problem olarak görülen dikkatsizlik nasıl aşılır?

ÖSS’ye sayılı günler kala adayların heyecanı arttıkça, sınav anına ilişkin düşünceleri de yoğunlaşır. ‘Acaba daha önce yaptığım hataları tekrarlayacak mıyım?’, ‘Ya soru çözerken, dikkatim dağılırsa?’, ‘Soruyu yanlış okursam?’ gibi düşünceler ister istemez pek çok adayın aklından geçer. ÖSS hazırlık sürecinde ‘dikkat ve konsantrasyon’ terimleri adaylar tarafından oldukça sık kullanılır. Öyle ki, sınav anında pek çok durumun tarifi adaylar için, ‘Dikkatim dağıldı.’ cümlesiyle yapılabilir.

Zira öğrencilerin deneme sınavlarından sonra yaptıkları değerlendirmelerde en çok duyduğumuz cümleler: “Dikkatsizlikten soru kaçırıyorum. Basit hatalar yapıyorum,nasıl göremedim?” Soru çözerken dikkatimizi toparlamak bizler için sınavda daha fazla puan demektir. İşte öğrencilerin kendi cümlelerinden ‘dikkatsizlik’ ve ‘konsantre olamama’ haline ilişkin anektodlar:

“Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor”

Bunun nedeni üç saat oturma becerisi konusunda sıkıntı yaşanmasıdır. Çünkü biz bu hazırlık sürecine gelene kadar hiç belli bir amaç için üç saat oturmak zorunda kalmamıştık. Deneme sınavlarını bu yönde birer prova olarak kabul etmek, sınavda üç saati daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

“ O soru da yanlış yapılır mıydı? ”

Sınav anında yanlış yaptığınız ve nedenini dikkatsizliğe bağladığınız soruların genelde çok emin olduğunuz, kontrol aşamasında tekrar bakma ihtiyacı duymadığınız sorular olduğunun farkında mısınız? Kimi zaman bir konu yada soruyla ilgili bilgilerimizden eminsek,“Nasıl olsa biliyorum.” rahatlığı dikkatsizliğe neden olabiliyor.

“ Çok fazla işlem hatası yapıyorum.”

İşlem hataları, daha çok süreyi iyi kullanmak için hızlı soru çözmeye çalıştığınızda ortaya çıkar. O halde, iyi bir sınav stratejisi bu konuda yaşadığınız sıkıntıyı gidermenize yardımcı olacaktır. Zamanı iyi kullanabilmek için soruları birbirinden bağımsız düşünmek ve kendinize özgü sınav yöntemini deneme sınavlarında oluşturmak işe yarayabilir. Ayrıca kafadan işlem yapmak yerine, mümkün olduğunda yazarak soru çözmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

“ Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları v.s dikkatimi dağıtıyor.”

Sınav anında sorumlu olduğunuz sadece kendi kitapçığınızdır. Yanınızdakinin yada önünüzdekinin hangi sayfada ve soruda olduğuna gözünüz kayabilir; ancak onların ilerde olması bütün soruları yaptığı yada sizden ilerde olduğu anlamına gelmez. Öyle olsa bile diğer adayın daha ilerde olmasının nedeninin, etrafıyla ilgilenmemesi olduğunu düşündünüz mü? Dolayısıyla sınavda kontrol edemediğiniz faktörlere dikkatinizi gene siz yöneltmiş oluyorsunuz. Bunu isterseniz mutlaka önlersiniz.

“ Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum”

Soruları birbirinden bağımsız düşünme becerisi sınavda başarılı olmak için ön koşullardan biridir. Eğer, evde çözdüğünüz testler sırasında bu beceriyi kazanabilirseniz, sınavda da uygulayabilirsiniz. Eğer evde bir soru üzerine 5-10 dk. uğraşıyorsanız bu beceriyi sınava uyarlamanız mümkün olmayacaktır. Bazı sorulara çok zaman harcayabilirsiniz, ancak süre sınırlaması olduğunda daha sonraki soruların sizi beklediğini unutmayınız. Eğer soruyu çok zaman harcayarak çözebiliyorsanız, temel bilgilerinizde eksiklik olabilir. Konuları ve soru ile ilgili düşünme biçiminizi yeniden gözden geçirin.

“ Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor.”

Tıpkı dışarıdan gelen seslerin bizi rahatsız ettiği gibi içseslerimiz de dikkatimizin dağılmasına neden olabiliyor. İki üç soru yapamadığınızda iç sesiniz “ bak şimdi yapamadım, gerçek ÖSS’de de yapamazsam istediğim bölüme yerleşemem, istediğim bölüme yerleşemezsem……..” şeklinde konuşup moralinizi bozabilir. Sınav anındaki içseslerinizi kontrol altına almanız yine sizin elinizdedir. Daha sakin ve gerçekçi değerlendirmelerle, kendinizi olumsuz düşüncelerden uzak tutmanız, dikkatinizi sınav kitapçığına yoğunlaştırmanızı sağlayacaktır.

Alıntı...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
asilir, aşılır, dikkatsizlik, nasil, nasıl, sinavda, sınavda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aldatılma Korkusu Nasıl Aşılır Sarya Aşk Doktoru 0 17 Aralık 2020 04:59
Değersizlik Duygusu Nasıl Aşılır Zen Kişisel Gelişim 0 07 Haziran 2014 13:48
Cam tavan sendromu nasıl aşılır? Amelia Kişisel Gelişim 0 19 Nisan 2014 16:48
Evlilik Sürecinde Aile İçi Anlaşmazlıklar Nasıl Aşılır? Letisya Evlilik Hazırlıkları 0 17 Kasım 2013 23:38
Yaz Yorgunluğu Nasıl Aşılır Liaaa Sağlık Köşesi 2 22 Mayıs 2012 14:32